Sähköt kuntoon kotitalousvähennyksellä - hyvä sähköistys edistää asuntokaupankin syntymistä

Sähkölaitteiden samanaikaisen käytön seurauksena palava sulake ja valojen välkkyminen ovat turhankin tuttuja tilanteita monissa kodeissa. Niiden korjaamiseen herätään usein vasta asunnon vaihdon yhteydessä.

Vikaantuneiden sähköistyksien korjauksiin, lisäpistorasioiden ja automaattisten toimintojen asennuttamiseen sekä kaikkiin muihinkin sähkötöihin kannattaa hyödyntää kotitalousvähennystä, jota saa 2 400 euroa henkilöä kohden. Puolisot voivat siis vähentää verotuksessa vuosittain jopa 4 800 euroa sähkö- ja muiden remontointitöiden kustannuksia.

Keittioremppa (3)_1920

Toimivassa kodissa ja kesämökissä on hyvä sähköistys

Sähköistykseen panostaminen vaikuttaa osaltaan asunnon ja kesämökin arvoon. Sähköturvallisuuden varmistaminen ja sähköistysratkaisujen tason kohentaminen lisäävät kodin toimivuutta ja asumisviihtyvyyttä, jota myös mahdolliset uudet asukkaat arvostavat. Myös kesämökkien sähköistykseen kannattaa panostaa, jotta ikäviltä yllätyksiltä vältytään.

- Tänä päivänä sähköistykseltä kannattaa vaatia muutakin kuin turvallisuutta. Ajanmukainen tasokas sähköistys helpottaa ylläpitoa nostaen näin rakennusten ja huoneistojen arvoa, toteaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:n viestintäjohtaja Paula Ihamäki.

Asunnon tai kesämökin ostoa pohtivan kannattaa puolestaan selvittää etukäteen, missä kunnossa myynnissä olevan kohteen sähköistykset ovat. Asunnon lopullinen hinta nousee, jos kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen huomaa joutuvansa maksamaan viallisten sähköistysten korjaustyöt omasta pussista.

Keittioremppa (5)_1920

Pihan sähköistystyöt kesällä

Puuttuvat pihan sähköistykset on kätevää suorittaa kesällä. Tällöin olosuhteet ovat parhaimmat ja sähkötyöt ovat turvallista suorittaa. Kesällä tehdessä sähköistys on valmiina, kun syksyn pimeys ja sateet taas koittavat. Kesällä mainioita tehtäviä sähkötöitä ovat esimerkiksi pihavalojen ja autopistokepaikkojen asennus.

Sähköistyksen kuntokartoitus paljastaa vaaranpaikat

Mikäli vähänkään epäilee sähköistyksen turvallisuutta, kannattaa kääntyä paikallisen sähköurakoitsijan puoleen. Sähköistyksen kuntokartoitus paljastaa piilevätkin vaaranpaikat mm. mahdollisten tee-se-itse -asennusten jäljiltä.

STUL-takuu edistää sähköturvallisuutta

Löydä sähkömies -palvelun teknisen asiantuntijan Henrik Rouskun mukaan asennustyössä kannattaa käyttää sähköasentajan kanssa valittuja sähkötarvikkeita, joille tavarantoimittaja myöntää STUL-takuun. Näin myös laitteistojen sähköturvallisuus on varmemmalla pohjalla.

Oman alueen sähköasentaja löytyy helposti sähköalan yhteisestä palvelusta www.löydäsähkömies.fi.

 
Julkaistu
21.11.2016