Ruuvilla merkittävä rooli peltikaton kestävyydessä

Huollettu ja hyvin rakennettu peltikatto kestää helposti yli 50 vuotta. Monesti ongelmia aiheuttavat kuitenkin ruostuvat kateruuvit, joiden korroosiokesto ei ole riittävä ulkokäyttöön. HAMK:n ohutlevykeskus testasi kahdeksan eri valmistajan kateruuvien korroosiokestävyyttä erityisesti kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteissa.
 

kateruuvi vertailu

Korroosionkesto testissä selville

Rakennusmääräysten mukaan kateruuvin tulee korroosiokestävyydeltään vastata kiinnitettävää materiaalia eli kestää ruostumatta yhtä pitkään kuin kattopelti. Ongelmana on ollut kateruuvien nopea ruostuminen ja niiden ennenaikainen vaihtotarve.

HAMK:n kateruuvitestin tarkoituksena oli tutkia, miten eri ruuvit kestävät katolla kaupunki- ja teollisuusilmastossa.Testissä käytettiin syklistä suolasumua, joka parhaiten jäljittelee kaupunki- ja teollisuusilmasto-olosuhteita. Koeajaksi asetettiin 1000 tuntia, jotta saataisiin selville, mitkä ruuveista kestävät vaativia käyttöolosuhteita. Ruuvit kiinnitettiin Ruukin Pural-kattopeltiin, jolla on tunnettu säänkestävyys ja josta voitiin päätellä vertailuaikaa ruuvien korroosiokestävyydelle.

Yksi kateruuvi erottui selvästi

Ensimmäiset kateruuvit alkoivat ruostua kannastaan jo 187 tunnin jälkeen. Osa kateruuveista oli jo 425 tunnin jälkeen täysin pilalla. 618 tunnin jälkeen kaikista ruuveista yhtä lukuun ottamatta oli lähtenyt maali ja ne olivat kauttaaltaan ruosteessa eikä niiden testausta voitu enää jatkaa. 1000 tunnin testin jälkeen vain Kingi-kateruuvi oli täysin käyttökelpoinen ja ruostumaton.

Testin lopussa Pural-kattopellin leikkausreunoille oli syntynyt ruostetta. Käytännön kokemukset osoittavat, että vastaavan laajuista reunakorroosiota syntyy Pural-pinnoitteeseen reilusti yli 20 vuoden käytön jälkeen. Testausaikaa voidaan pitää hyvän kattopellin äärimmäisenä kestoaikana. Testin mukaan Kingi-kateruuvi kestää hyvin kattopellin käyttöiän ja pitempäänkin.

 

KINGI-kateruuvi-valkoinen_1920x1080

Laadukas kiinnike pitkäikäiselle katolle

”Vastuulliset peltikattojen asennusfirmat ovat pitkään kaivanneet kunnollisia kateruuveja. Ruostuvat ja huonosti asentuvat ruuvit ovat aiheuttaneet laatuongelmia sekä ylimääräistä harmia. HAMK:n testi osoitti, että laadukkaille katoille on nyt olemassa kaivattu kateruuvi. KINGI® kateruuvi kestää käyttöpaikan ilmastorasituksessa yhtä kauan kuin katemateriaalinkin on suunniteltu kestävän”, kommentoi Jari Lehtola, Kingi Oy:n toimitusjohtaja.

Suomessa kehitetty ja valmistettu Kingi-kateruuvi on maalattu hiiliteräsruuvi, joka on hyväksytty käytettäväksi kaupunki- ja teollisuusilmastoissa eli ilmastorasitusluokassa C3. Suomessa yleisin ilmastorasitusluokka on C3, johon kuuluu noin 80 % rakennuksista. Testi osoitti, että Kingi-kateruuvit soveltuvat myös vaativampaan C4 ilmastorasitusluokkaan.

kingi5_750x432

3 syytä valita KINGI® kateruuvi

  • Ylivoimaisesti paras asennettavuus: KINGI® kateruuvin älykäs muotoilu tekee peltikaton asentamisesta helppoa ja nopeaa. KINGI® kateruuvin ainutlaatuisen porautuvuuden mahdollistavat patentoitu FASTFX™-pikakärki ja CrownD-muotoiltu kruunukanta. Ruuvi porautuu täsmällisesti juuri haluttuun kohtaan naarmuttamatta peltIä. KINGI® kateruuvin kruununkanta on myös sopivan korkea, jotta se istuu tiukasti asennusistukkaan. Näin asentaminen on vakaata eikä asentajan ote lipsu. Näin vältytään naarmukohtien paikkamaalaamiselta jälkikäteen ja laadukas, ajan hampaan kestävä katto on kerralla valmis.
  • Kestää aikaa ja kulutusta: Durabl3-pinnoitteen ansiosta KINGI® kateruuvi kestää aikaa ja kulutusta. Se on suunniteltu kestämään ruostumatta yhtä kauan kuin parhaat peltikatot. CrownD-muotoilun ansiosta vesi valuu pois KINGI® kateruuvin kruunukannasta eikä kuluta pinnoitetta korroosioriskiä aiheuttaen. KINGI® kateruuvi on ainoa kaupunki- ja teollisuusilmastorasitusluokkaan C3 hyväksytty hiiliteräskateruuvi Suomessa.
  • Kotimainen valinta: KINGI® kateruuvi on suomalainen innovaatio, jonka valmistuksesta suurin osa tehdään Suomessa. Ulkomaisilta toimittajilta hankintaan vain ne puolivalmisteet ja raaka-aineet, joita ei voi hankkia Suomesta. KINGI® kateruuvi on kotimainen valinta. Sen hankkiminen tuo työtä ja luo hyvinvointia Suomeen.
 
Päivitetty
20.5.2016