Mikä katto meille sopii?

Rakennuksen katto on näkyvä osa julkisivua. Siksi ei olekaan yhdentekevää, minkä katemateriaalin valitsee. Paitsi omat mieltymykset myös asemakaava (katemateriaali, väri, kattokaltevuus) vaikuttavat katteen valintaan. Suunnitteluvaiheessa nimenomaan vesikatetta mietittäessä on huomioitava maaston ja puuston koko muotoineen sekä ympäröivä miljöö rakennuksineen.

Tutustu asiakastarinoihin ja monimuotoisten talojen erimuotoisiin kattoihin.

Pintari-kolmiorimakatePintari-kolmiorimakate
Bitumilaattakate Classic KLBitumilaattakate Classic KL

Katon kaltevuus

Katon kaltevuuden pitää olla vähintään 1:80, jotta vesikatto on riittävän kalteva vesien poisjohtamiseen. Loivilla katoilla käytettävien vesikatteiden ja niihin liittyvien yksityiskohtien pitää kestää vedenpainetta. Vedeneristyskermit valitaan kaltevuuden mukaan. Vaatimukset ovat sitä korkeammat mitä loivempi katto on.
Jyrkillä katoilla, kattokaltevuus 1:10 tai jyrkempi, käytetään epäjatkuvia katteita. Näiden katteiden saumat eivät ole vedenpainetta kestäviä.
 

TiivissaumakateTiivissaumakate

Bitumikatot katon kaltevuuden mukaan

Kolmiorimakatetta käytetään katon kaltevuuden ollessa 1:3 tai enemmän. Pintari sopii kolmiorimakatteen tekoon sekä uusille että vanhoille katoille. Pintari-kaistat asennetaan kolmiorimojen päälle. Katteen asentamisessa ei tarvita mitään erikoistyövälineitä eikä -laitteita. Kermit kiinnitetään alustaan huopanauloilla ja saumat liimataan Tiivistysliimalla K-36. Tuloksena on tiivis ja yhtenäinen kate.

Jos katon kaltevuus on vähintään 1:5, voidaan käyttää kattolaattakatetta aluskermin kanssa.
Usein ajatellaan, että jyrkiltä katoilta lumi ja jää pääsevät kulkeutumaan alas, jolloin pärjättäisiin ilman aluskermiä. Katolle saattaa kuitenkin tulla padotustilanteita, jossa lumi ja jää saattavat estää veden pääsyn alas räystäälle. Kattolaattojen saumoihin voi muodostua vedenpainetta, joka päästessään aluslaudoitukseen kasteli ja turvottaisi sen. Myös rankkasade ja kova tuuli voivat aiheuttaa vastaavan ilmiön. Oikein asennettu aluskermi varmistaa katon vedenpitävyyden näissä tilanteissa sekä monimuotoisilla katoilla. Katepalin bitumilaattakatteilla 15 vuoden takuun edellytyksenä on aluskermin oikea käyttö ohjeiden mukaisesti.
Kun katon kaltevuus on vähintään  1:10, voidaan käyttää TopTite 6 Tiivissaumakate.
TopTite 3 Tiivissaumakate sopii katoille, joiden kaltevuus on vähintään 1:20. Tuotetta käytetään jyrkemmilläkin katoilla, joilla on kova säärasitus.
TopTite 3° ja TopTite 6° on kehitetty omatoimisen rakentajan käyttöön. Itseliimautuvina tuotteina ne eivät vaadi erikoistyövälineitä eikä -laitteita. Kermien pitkittäissaumoissa on valmiina itseliimautuvat reunat ja jatkossaumat liimataan Tiivistysliimalla K-36. Kermit kiinnitetään alustaan huopanauloilla piiloon jäävistä reunoistaan.

Perinteisen kolmiorimakatteen kanssa ei käytetä aluskermiä, kuten ei TopTite-tiivissaumakatteillakaan, paitsi sisätaitteessa.
Tätä loivemmilla katoilla vaaditaan tulityönä asennettavia ammattituotteita. Tupla yksikermikatetta voidaan käyttää kaltevuuteen 1:40 asti.  Katoilla, joiden kaltevuus on vähintään 1:40 voidaan käyttää joko Tupla yksikermikatetta tai kaksikermikatetta, jonka aluskermi on luokkaa TL3 ja pintakermi luokkaa TL2. Kaikkein kaltevimmilla katoilla, joiden kaltevuus on 1:80, käytetään kaksikermikatetta, jonka aluskermi ja pintakermi ovat molemmat luokkaa TL2.

Kattokaltevuus ja mikä tuote kaltevuuteen sopii.Kattokaltevuus ja mikä tuote kaltevuuteen sopii.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö Katepal-bitumikatteesta

 
Julkaistu
9.5.2016