Sähkösuunnittelu kannattaa: Kolme kovaa syytä tavata sähkömies…nyt!

Kevät on jo pitkällä, kun lintujen viserrys saa seurakseen pyörösahan laulun ja naulapyssyn räksytyksen. Jos olet itse jo työn touhussa etkä ole vielä tavannut sähkömiestä, nyt on sen aika. Uuden sähköistyksen suunnittelu ja vanhan saattaminen nykypäivän tarpeita vastaavaksi on tärkeä osa lähes kaikkea rakentamista ja remontointia.

Sähkömies auttaa suunnittelussa ja parhaiden tuotteiden valinnassa. Kuva: STUL / Anne Yrjänä.Sähkömies auttaa suunnittelussa ja parhaiden tuotteiden valinnassa. Kuva: STUL / Anne Yrjänä.

Miksi pyytää paikalle sähkömies?

Tässä kolme kovaa syytä, jotka on listannut sähkö-, energia- ja turvallisuusalan järjestöjen tuottama puolueeton ja maksuton Löydä sähkömies -palvelu:

1. Säästää rahaa

Suunnittelu tähtää siihen, että sähköistys on tyylikäs ja energiatehokas osa kodin kaikkea talotekniikkaa. Oikeilla valinnoilla voidaan pienentää sähkölaskua ja pidentää sähkölaitteiston käyttöikää.

Olipa kyse uudisrakennuksesta tai remontoinnista, sähkösuunnittelu on syytä teettää hyvissä ajoin, jotta säästytään aikaa ja rahaa vieviltä muutoksilta. Valtaosa sähköistyksestä on rakenteiden sisällä, ja myöhästyneiden ideoiden toteutus saattaa laittaa myös maalaus- ja muut pintakäsittelytyöt uusiksi.

Vanhoissa kohteissa sähkölaitteistoja voidaan lisätä pinta-asennuksillakin. Nykyaikaiset pinta-asennuskalusteet ovat erityisen nopeita asentaa sekä johdottaa, sillä sähkökaapelin viennit menevät helposti kotelon sivuilta ja pohjasta. Pistorasioita voidaan asentaa myös useita kompaktisti vierekkäin ilman, että niiden väliin jäisi likaa keräävää tyhjää tilaa.

2. Koti toimivaksi

Onpa kyse uudesta tai vanhasta kiinteistöstä tai huoneistosta, perheenjäsenet viihtyvät kodissa sitä paremmin, mitä enemmän heidän toiveensa on huomioitu. Sähkömiehellä on tietämystä ja osaamista eri ratkaisuista. Hänen kanssaan on hyvä yhdessä pohtia, missä kuunnellaan musiikkia, katsotaan televisiota, käytetään muuta kodin elektroniikkaa tai esimerkiksi kaivataan erityisiä valopisteitä kodin askareita varten.

Sähkömies osaa suositella tarjolla olevasta ammattilaisvalikoimasta perheen tarpeisiin soveltuvia järjestelmiä valaistukseen, lämmitykseen tai turvallisuuden lisäämiseen. Suunnittelussa on hyvä huomioida myös tulevat, esimerkiksi ikääntyvien itsenäistä asumista helpottavat toiminnallisuudet.

3. Ammattilainen asentaa turvallisesti

Kaikissa sähkötöissä tärkeintä on asennusten sähkö- ja paloturvallisuus. Sähkö on vaarallista osaamattomissa käsissä. Siksi sähköasennusten tekeminen on lain mukaan sallittua vain pätevyyden ja oikeudet omaaville ammattilaisille. Heiltä saa myös takuun tehdylle työlle.

Tavallinen sähkönkäyttäjä ei saa tehdä kiinteitä sähköasennuksia, kuten kiinteiden valaisimien tai valaisimella ja/tai pistorasialla varustettujen peilikaappien asennuksia.

Tietoa sähköistyksistä ja hakupalvelun lähialueen ammattilaisista löydät osoitteesta www.löydäsähkömies.fi.

 
Julkaistu
7.5.2018