Huonokuntoisen katon kanssa ei kannata aikailla

Katto on kotisi ja omaisuutesi tärkein suoja, joten sen on oltava hyvässä kunnossa. Uusi kestävä tiilikatto paitsi pidentää talon käyttöikää myös nostaa sen arvoa.

Tiilien ladonta

Tarkasta kattosi kunto ajoissa

Katon toimivuus on mitä tärkein koko talon toiminnallisuutta ajatellen. Vuosien saatossa vesikate joutuu alttiiksi voimakkaille sään vaihteluille ja vähitellen tulee aika arvioida kattoremontin tarve.

Yleensä katon huono kunto tulee esille harmittavan myöhään, mikäli kuntokartoitusta ei ole tehty uuteen kotiin muutettaessa tai katon huoltoon ei ole vuosien varrella kiinnitetty tarpeeksi huomiota. Katon vuotaminen on aina selkeä merkki huonosta kunnosta ja välittömästä korjaustarpeesta, mutta usein merkit eivät ole näin ilmiselviä.

Katon vuosittaiset tarkastukset voi hoitaa itse, mutta vanhan katon kunnon perusteellisessa arvioimisessa kannattaa luottaa ammattilaisen apuun. Kokenut ammattilainen osaa kertoa millainen kattoremontti sopii tarpeisiisi.

Valitse taloosi sopiva katto

Talon julkisivusta toisinaan jopa puolet on selkeästi näkyvää vesikattoa. Silti vesikaton valintaan ei useinkaan kiinnitetä yhtä paljon huomiota kuin esimerkiksi seinämateriaalin ja värin valintaan. Hyvin valittu kate voi paitsi tasapainottaa kokonaisuutta, myös tuoda oman lisänsä rakennuksen luonteeseen.

Kattotiili on mitä parhain katemateriaali vanhan katon korjauksessa. Se sopii erinomaisesti kaikille harjakatoille, olipa nykyinen katemateriaali mikä tahansa. Tyylikäs ja eläväpintainen tiilikatto antaa talolle uutta ilmettä ja nostaa talon arvoa. Tiili sopii myös modernien kattojen materiaaliksi. Tasaiset laattakattotiilet antavat suoralinjaisen ja elävän kattopinnan uusien talojen kattoihin.

Tiilikatto on myös edullinen – koko elinkaarensa aikana. Kun otetaan huomioon tiilikaton pitkäikäisyys, asentamiskustannukset ja talon käyttöikä, tiilikatto on yksi edullisimmista kateratkaisuista.

 

EvoHarmaaPisa1

Pitkäikäinen ja kestävä tiilikatto

Tiilikaton suosio on kasvanut jo pitkään. Perinteiden kunnioitus ja pyrkimys kestävämpään rakentamiseen saavat yhä useamman suomalaisen valitsemaan ja myös vaihtamaan talonsa vanhan vesikatteen tiilikatoksi.

Tiilikaton valitsemiseen on useita hyviä syitä: tiilikatto kestää hyvin ilmansaasteita, sateita, auringon paahdetta ja myös pohjoisen äärimmäisiä sääolosuhteita. Jykevä tiilikatto eristää tehokkaasti ulkoa tulevia ääniä, se ei ropise eikä kolise ankarammissakaan olosuhteissa.

BMI Ormax -tiilikatto on iätön ja ajaton. Se edustaa klassista rakentamista ja on aina muodissa. Tämän päivän suosituimmat tiilikattovärit ovat musta ja tummanharmaa. Ne sopivat erittäin hyvin tällä hetkellä rakennettaviin vaaleasävyisiin taloihin. Tiilikatto sopii puutalojen ilmeeseen ja yhtä lailla antaa ryhtiä myös suoralinjaisille ja jämäköille kivitaloille.

Ei huolta painosta

Jotkut ovat huolissaan tiilikaton painosta kattoremonttia tehdessään. Kun vanhan pelti- tai varttikaton tilalle asennetaan tiilikatto, on rakenteisiin kohdistuva kuormitus luonnollisesti suurempi. Kattorakenteet on kuitenkin mitoitettu kestämään tämän.

Jokainen katto, nykyisestä katemateriaalista riippumatta, on suunniteltu kantamaan vesikatetta suuremman kuorman. Esimerkiksi lumikuormat lasketaan aina mukaan turvallisuusmarginaaleihin. Näiden rinnalla muutamien kymmenien kilojen neliöpainoerot katemateriaalien välillä eivät vaikuta. Siten tiilikatto sopiikin myös painonsa puolesta kattoremonttikohteisiin.

 

Tiilien ladonta 2

Paras aluskate suojaa ja hengittää

Aluskatteen tehtävänä on estää veden, lumen sekä roskien pääsyn kattorakenteisiin. Sen on oltava vahva, sillä sen on kestettävä sekä asennuksen että käytön aikaiset rasitukset. Kunnon aluskatteella on oltava vähintään yhtä pitkä luotettava käyttöikä kuin varsinaisella katemateriaalillakin.

Diffuusioavoin aluskate on edullinen vakuutus kosteusvaurioita ja hometta vastaan. Diffuusioavoin eli hengittävä aluskate ei päästä lävitseen vettä, mutta kylläkin alusrakenteista nousevan vesihöyryn. Se kuivattaa yläpohjarakenteisiin kertynyttä kosteutta sekä antaa hieman anteeksi tuuletuksen puutteita, jolloin kosteudella on paremmat mahdollisuudet poistua rakenteesta. Hengittävän aluskatteen ansiosta eristeen ja aluskatteen väliin on mahdollista jättää entistä pienempi tuuletusväli. Tämä on etu erityisesti korjauskohteissa, jossa eristemäärä halutaan maksimoida.


Aluskate tiivisteineen tulisikin valita ja toteuttaa kuin se olisi ainut katemateriaali, jonka päälle vain asennetaan ulkonäöllisistä syistä varsinainen kate. Aluskatteen laadusta ei siis kannata tinkiä. BMI Ormax -tiilikattojen hengittävät Divoroll-aluskatteet sopivat kaikkien katemateriaalien aluskatteeksi.

Ammattilainen avuksi kattoasennukseen?

Katon ostaminen on nykyisin erittäin helppoa. Valitsemalla kattopaketin saat kaikki toimivaan kattoon tarvittavat tarvikkeet, jotka ovat välttämättömiä viranomaismääräysten mukaisessa katossa. Kattopaketti sisältää: lapetiilet, erikoistiilet, aluskatteet, kiinnikkeet, tiivisteet, läpiviennit ja kattoturvatuotteet.

Ormax huolehtii siitä, että oikea määrä kattotiiliä sekä kaikki tarvittavat kattotarvikkeet ovat mukana valmiissa katossa.

Sinä päätät kattopakettisi toimitustavasta – haluatko tiilikaton valmiiksi asennettuna vai asennatko itse ja tilaat tiilien katolle noston helpottamaan asennustyötä.
 

Kiinnostuitko kattoremontista?

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä.

 
Päivitetty
29.3.2021