Näin kiinnität rakennuslevyihin

Moni ei useinkaan tule ajatelleeksi miten paljon kiinnikkeen valinta vaikuttaa rakentamisen laatuun. Halvin ruuvi ei ole se turvallisin ja pitkäikäisin. Valinnassa tulisikin aina huomioida materiaali johon kiinnitys tehdään, kuormitukset ja olosuhteet. Sormatin ohutlevy- ja ontelokiinnikkeillä teet sujuvat ja luotettavat kiinnitykset kaikkiin rakentamisessa käytettäviin rakennuslevyihin.

Katso kiinnikevaihtoehdot

Sormat_kiinnikkeet_levy_1920x1080

Mitä rakennuslevyt ovat?

Ohutseinämäiset rakennuslevyt ovat erittäin yleisiä kaikessa rakentamisessa. Kipsilevyjä käytetään pääsääntöisesti seinien sisäpinnoissa, alakatoissa sekä kantavien tai osastoivien rakenteiden palosuojauksessa. Rakennuslevyihin kuuluvat kipsi- ja kipsikuitulevyt, puukuitulevyt, vanerit, lastulevyt sekä erilaiset sisustuslevyt. Riippuen levystä, lujuus sekä muut ominaisuudet vaihtelevat erittäin paljon. Levypinnan lujuuteen sekä kiinnikkeen asennuskohtaan vaikuttavat myös levy­n takana sijaitsevat puiset tai metalliset rakenteet kuten koolaukset.

Tunnista riskit

Kipsilevykiinnitykset kestävät yleensä vain sen verran kuin itse kipsilevy kestää. Levyn kestävyyteen vaikuttavat mm. kuljetuksen, varastoinnin ja käyttöpaikan kosteusolosuhteet. Myös eri valmistajien tuotteiden kestävyyksissä on eroja.

Kipsilevykiinnikkeen laatuun vaikuttavat muutkin tekijät kuin vain maksimaalinen kuormankantokyky. Usein halpakaupoista hankitut tusinatulpat on valmistettu laadultaan heikommasta muovista, jolloin ne väsyvät olosuhteiden sekä rasituksen vaikutuksesta ja antavat aikanaan periksi. Myös kauan säilytetyt muovitulpat saattavat olla riski, sillä ne haurastuvat varastoinnissa.

Kiinnitä tukevasti

Rakennuslevyihin kiinnittämisessä kannattaa aina pyrkiä käyttämään hyväksi levyseinän takana olevia puisia tai metallisia koolauksia. Seinän runko-osat eli koolaukset ovat yleensä sijoitettu 600 mm välein. Koolausten paikkojen selvittämiseen on markkinoilla erityisiä rakennetunnistimia, jotka usein ilmoittavat myös sähköjohtojen paikat. Koolauskohdissa voit käyttää kiinnityksiin ihan tavallisia ruuveja.

Tulevia seinäasennuksia voi helpottaa jo väliseinien rakennusvaiheessa vahvistamalla raskaammalle kodinelektroniikalle tai kalusteille suunniteltuja ripustuskohtia kahdella kipsilevykerroksella, vaakakoolauksilla tai vanerilla kipsilevyn takana.

Seinätulppakiinnitykset

Seinätulppa GRIPPER sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. Kiinnike on suunniteltu toimimaan kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. DuPontTM Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPERTM kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin. GripperTM toimii myös umpiseinissä. Näin Gripper -seinätulppa toimii märkätilojen kaakeliseinissä.

Gripper

YLT yleistulppa on ns. ruusuketulppa tai solmutulppa, joka kiristettäessä kiertyy pitäväksi rusetiksi rakennuslevyn takapuolta vasten tai umpinaisissa rakennusmateriaaleissa porareiän pintoja vasten. Näin ollen se pysyy paikallaan joko kitkan, lukittumisen tai molempien avulla. YLT on edullinen tulppatyyppi, joka toimii kaikissa seinärakenteissa ja -materiaaleissa.

YLT
gripperin_kiinnitys_1920x1080

Seinäankkurit

OLA -ohutlevyankkuri on yhtälailla jokaiseen työkalupakkiin kuuluva ONE-FOR-ALL – kiinnike. OLA käy nerokkaan, patentoidun rakenteensa takia kaikille 12mm ja sitä paksummille rakennuslevyille. OLA toimii jopa massiivi- eli umpiaineissa kiila-ankkurimaisesti reiän seiniä vasten. Valmistusmateriaalinsa ansiosta myös OLA kestää tavallista paremmin pitkäaikaista kuormitusta, iskuja ja rasituksia.

OLA

MOLA on laadukas kokometallinen molly -tyyppinen ankkuri, joka voidaan kiristää akkukoneella tai asennuspihdeillä. MOLAn rakenne sallii kiinnitettävän kohteen poistamisen ja uudelleen kiinnittämisen useita kertoja. Sähkösinkitty MOLA on tarkoitettu käytettäväksi kuivissa sisätiloissa. 13 mm yksinkertaiselle ja 26 mm kaksinkertaiselle kipsilevylle. Koolausten välissä ankkureiden välinen etäisyyys on hyvä olla väh. 200 mm.

MOLA

Kiinnitä taulu-TV

Raskaampiin ja palonkestoa vaativiin kiinnityksiin kannattaa käyttää aina kokometallisia MOLA- tai TOLA -ankkureita. Näin kiinnität taulu-TV:n seinätelineen MOLA- tai TOLA -ankkureilla
 

Kevyet pikakiinnitykset

Kevyisiin kiinnityksiin kipsilevyille (max. kuormitus 8 kg) on kätevintä käyttää KLA- ja KLA METAL – kipsilevyankkureita. Voit asentaa ne ilman esiporausta ristipäisellä ruuvimeisselillä. KLA METAL sopii myös EK-kipsilevylle ja palonkestoa vaativissa asennuksissa. KLA MP on varustettu valmiiksi pitkällä ruuvilla paksumpien kappaleiden kiinnittämistä varten.

On pitkälle makuasia käyttääkö kevyissä rakennuslevyihin tehtävissä kiinnityksissä leukansa aukaisevaa proppua, YLTin tyyppistä solmutulppaa tai OLA:n tyyppistä ankkuria. Tavallisimmat kiinnitykset varmasti onnistuvat näillä kaikilla kiinniketyypeillä.

KLA2_960x960

Kiinnityspulmia?

Oletko kiinnittämässä jotain betoniin, tiiliin, Leca®- ja Siporex -harkkoihin tai kipsilevyyn? Kattoon, seinään, lattiaan tai vaikkapa mökillä rantakallioon?

Sopivan kiinnikkeen löydät kiinnikevalintatyökalun avulla.

Asiantuntija auttaa: Lähetä kysymys kiinnitysasiantuntijalle


 
Julkaistu
23.5.2023