Tulikiven puukiukailla pehmeä lämpö saunaan

Puukiukaan tuoma pehmeä lämpö tuo rauhallista tunnelmaa niin koti- kuin mökkisaunaankin. Tiedätkö sinä, missä kunnossa kiukaasi on - joko on uusimisen aika?

750-talvinen-saunan-ovi

Selkeyttä sekä modernia tyyliä tarjoavat Tulikiven Hile- sekä Utu-kiukaat. Hileen uritettu vuolukivipinta sekä Udun teräskuori sopivat saunaan kuin saunaan. Kiukaat tarjoavatkin erinomaiset löylyominaisuudet polttopuiden palaessa puhtaasti.

Koska puukiukaiden pinta ei lämpene polttavan kuumaksi, pystytään kiuas sijoittamaan saunaan vapaammin. Kiukaisiin on valmiiksi asennettu sekä kiukaiden alapohjaan että kylkiin säteilysuojapellit. Säteilysuojapeltien ansiosta palosuojalevyä ei tarvitse erikseen asentaa kiukaan alle. Kiukaan sivusuuntaisten suojaetäisyyksien pienuus helpottaa vastaavasti kiukaan sijoittelua saunatilassa, sillä saunan seiniä ei tarvitse kiukaan ympäriltä suojata erillisillä palosuojalevyillä. Kiukaan voi siis turvallisesti asentaa lähelle seinää. Suuri lasiluukku tarjoaa tunnelmallisen näkymän tulipesään.

Hileen ja Udun lisäksi Tulikivellä on valikoimassaan myös takkakiuas Kinos, jota lämmitetään saunan viereiseen huoneeseen aukeavan luukun kautta. Sauna pysyy puhtaampana, sillä puita ei tarvitse viedä saunatilaan. Kiuas myös toimii pukuhuonetilassa takkana.

Hile, Utu ja Kinos.Hile, Utu ja Kinos.

Tiesitkö nämä:

Miten saunan tilavuus lasketaan?

- Kerro saunan korkeus leveydelle sekä pituudella. Lisää lopputulokseen kylmien/eristämättömien pintojen laskettu tilavuus (saat sen laskemalla kylmien pintojen neliöt ja kertomalla sen 1,2:lla). Tulokseksi saat kuutoita (m³), tätä tietoa tarvitset kiuasta valitessasi.

Mistä tiedän, minkä tehoinen kiuas on minulle oikea?

- Kiukaan teho (kW) valitaan aina saunatilavuuden (m³) mukaan. Eristämättömät seinäpinnat kuten tiili, lasitiili, lasi, betoni, kaakelit yms. vaativat kiukaalta enemmän tehoa. Hyvänä muistisääntönä on lisätä saunan tilavuuteen 1,2 m3 jokaista eristämätöntä seinäpintaneliötä kohti.

Esimerkiksi 10 m3 saunahuone, jossa on lasiovi vastaa tehontarpeeltaan noin 12 m3 saunahuonetta. Mikäli saunahuoneessasi on hirsiseinät, kerro saunan tilavuus 1,5:llä.

Miksi sauna ei lämpene kunnolla?

- Lämpeneminen on riippuvainen useasta seikasta: käytetyistä lämpöeristeistä, ilmanvaihdosta, ovien tiivistyksista, kiukaan tehosta. Mikäli käytössäsi on sähkökiuas, voi olla kyse myös mahdollisesta vastuksen tai termostaatin rikkoontumisesta.

Tarvitseeko annettuja suojaetäisyyksiä noudattaa?

- Kyllä, suojaetäisyyksistä ei saa poiketa. Noudata valitsemasi kiukaan annettuja suojaetäisyyksiä. 

Käyttöohjeissa ja esitteissä on esitelty kiukaiden suojaetäisyydet. Ne löytyvät myös Tulikiven kotisivuilta

Mikä on oikea saunomislämpötila?

- Tässä on kyse saunojan mieltymyksistä. Toiset nauttivat matalista lämpötiloista, jolloin olosuhteet ovat kosteammat ja voidaan saunoa pidempään. Vastaavasti toiset suosivat korkeita lämpötiloja.

Mikä on paras kiuaskivi?

- Paras kiuaskivi on valmistajan testaama ja hyväksymä. -Silloin se soveltuu kiuaskäyttöön. Tulikivi suosittelee kiuaskivien uudelleen latomista kerran vuodessa ja rapautuneiden kivien poistamista ja uusimista.
 

Tulikiven tuotteet kiinnostavat?

750 sauna-only-3435549_1920

Kiinnostuitko? Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä:


 
Julkaistu
6.10.2017