Toimiva ilmanvaihto hirsirakennukseen

Vanhojen hirsirakennuksien ilmanvaihto on perinteisesti ratkaistu painovoimaisella ilmanvaihdolla. Uunien ja tulisijojen poistohormit ovat huolehtineet poistoilmanvaihdosta, korvaavaa ilmaa on saatu korvausilmakanavista ja rakennuksen vaipan vuotokohdista sekä ikkunanraoista.

Vuosikymmenten saatossa rakennuksia on tiivistetty ikkunoita uusimalla ja vuotokohtia tilkitsemällä. Myös mahdolliset korvausilmakanavat on saatettu peittää kokonaan ja niiden olemassaolo on unohtunut. Mikäli näin on toimittu, voi olla aiheellista huolestua sekä rakennuksen että asukkaiden terveydestä.

Mistä korvausilmaa?

Usein korvausilman väheneminen huomataan ikkunaremontin jälkeen. Kun veto ikkunoiden raoista loppuu, niin ilma ei enää vaihdu. Korvaava ilma pyrkii asuintiloihin muita reittejä ja saattaa tuoda tullessaan epätoivottuja ja epäterveellisiä hajuja rakenteista. Tällöin on syytä ottaa tarkasteluun korvausilmaventtiilien asentaminen. Hirsirakennuksen iästä riippuen on mahdollista, että seinistä voi paikallistaa vanhat raitisilmakanavat ja venttiilien asennus onnistuu samoihin kohtiin. Mikäli vanhoja raitisilmakanavia ei löydy, kannattaa hirteen tehdä uudet läpiviennit.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa vaihtosuodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Korvausilmaventtiilien asennus

Läpivientien tekemistä hirsiseinän läpi saatetaan pitää vaikeana. Tosiasiassa läpiviennin teko onnistuu siinä missä muihinkin puurakenteisiin, tosin se vie hieman enemmän aikaa. Terävä kuppiterä ja taltta takaavat kuitenkin onnistuneen lopputuloksen.

Venttiilien asennus kannattaa aloittaa miettimällä sopivat kohdat läpivienneille. Korvaavaa ilmaa tarvitaan makuuhuoneisiin ja oleskelutiloihin. Korvausilmaventtiileitä tarvitaan yksi kappale / 20 m². Suurempaan tupaan voi olla tarve laittaa kaksi venttiiliä, vaikka olisi kyse yhtenäisestä tilasta. Paras paikka venttiilille on ikkunan yläkulmassa, mieluiten lämmönlähteen yläpuolella.

.

Venttiilin asennus alkaa merkkireiän tekemisellä. Tämä onnistuu riittävän pitkällä
poranterällä.Venttiilin asennus alkaa merkkireiän tekemisellä. Tämä onnistuu riittävän pitkällä poranterällä.
Merkkireikää seurataan kuppiterällä. Kun on porattu kupin syvyydeltä, tämän jälkeen taltataan
porattu palanen pois reiästä. Ulkopuolelta kannattaa tulla hieman vastaan, niin seinäpinnat pysyvät
varmasti ehjinä.Merkkireikää seurataan kuppiterällä. Kun on porattu kupin syvyydeltä, tämän jälkeen taltataan porattu palanen pois reiästä. Ulkopuolelta kannattaa tulla hieman vastaan, niin seinäpinnat pysyvät varmasti ehjinä.
Kun läpivienti on tehty, voidaan reikään asettaa VLR-100 -pakkauksen mukana
toimitettavat teleskooppiputket. Tarvittaessa voidaan lisätä myös
äänenvaimennin.Kun läpivienti on tehty, voidaan reikään asettaa VLR-100 -pakkauksen mukana toimitettavat teleskooppiputket. Tarvittaessa voidaan lisätä myös äänenvaimennin.
Lopputulos on siisti ja sointuu talon julkisivuun.Lopputulos on siisti ja sointuu talon julkisivuun.

Velco-venttiili ja Filtrete-suodatin

Velco-korvausilmaventtiili on termostaattiohjattu säätäen venttiililautasen avausta ulkolämpötilan mukaan. Näin asukkaan ei tarvitse huolehtia venttiilin säädöistä, vaan ilmanvaihto toimii ympäri vuoden ja mikä parasta: täysin sähköttä. Venttiilillä on kymmenen vuoden takuu.

Korkealuokkainen Filtrete-suodatin puolestaan takaa puhtaan korvausilman. Suodatin estää siite- ja katupölyn kulkeutumisen venttiilin kautta 100 %:sti. Myös merkittävä osa pienhiukkasista pysähtyy suodattimen kuituihin pienen sähköisen varauksen ansiosta. VTT:n tutkimusten mukaan Filtrete täyttää F7-luokan suodattimen erotusasteen vaatimukset.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa vaihtosuodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

 
Julkaistu
14.3.2016