Kouruissa on uuden katon se juttu

Kohta kaksi vuotta sitten vaihdettiin vanhan tiilikuvioisen peltikaton tilalle uusi teräskate. Alimpana rakennuksen vanhassa osassa on vanha huopakatto. Katteen vaihtoon ryhdyttiin vanhan osan (1969 rakennettu) katon epämääräisestä vuodosta johtuen (oikein asennettuna bitumikate kestää). Samalla tietenkin uusittiin 1990 rakennetun laajennusosan katto. Uusi kate, Ruukki Classic, on profiililtaan kuin konesaumattu peltikate.

Vanha kate ja sadevesijärjestelmä kantikkailla sisäpuolisin kiinnikkein varustetut kourutVanha kate ja sadevesijärjestelmä kantikkailla sisäpuolisin kiinnikkein varustetut kourut

Havaintoja uudesta katosta

Talo sijaitsee alueella, jossa on vanhaa ja uutta asutusta. Remontoijapariskunta on tyytyväisenä todennut, että katon valinta on osunut nappiin: koti kattoineen sointuu sekä uuteen että vanhaan rakennuskantaan. Loiva kattokaltevuus mietitytti ensi alkuun. Vanhaa katetta ja rännejä oli käyty puhdistamassa pari kertaa vuodessa puista tippuvista roskista.

Uudesta katosta haluttiin helppohoitoinen. Lähes parin vuoden jälkeen katolla ei ole käyty puhdistusmielessä. Roskat eivät jää katolle, lumi ja jääkään eivät jää makaamaan ylös, vaan putoavat alas niistä kohdista kuin pitääkin. Osansa roskien vähenemiseen on tietenkin myös rakennuksen ympäriltä kaadetuilla puilla. Lumiesteet pitävät lumen pois kulkuväyliltä.

Ensi alkuun yllätti katolta kuuluva naksumisääni. Sitä ei aikaisempien katteiden aikana ollut kuulunut. Isäntäpariskunta hetken mietittyään keksivät, että ääni on yksi tämän katteen ominaisuuksista johtuen vesikattomateriaalin lämpölaajenemisominaisuuksista. Kun yön ja päivän lämpötila on tarpeeksi suuri, teräs elää aiheuttaen pientä ääntä. Ääntä ei koeta häiritseväksi, sillä se on luonnonmukaista, katteen ominaisuuksiin kuuluva ja kuitenkin hiljainen.

Uusi kate ryhdisti koko talon olemusta.Uusi kate ryhdisti koko talon olemusta.

Parasta katossa

Kaikkein parhaimmaksi ominaisuudeksi uudessa vesikatteessa talon isäntä mainitsee moneen kertaan puolipyöreät kourut. Vanhat rännit olivat kiinnitetty kourun sisäpuolisilla kannakkeilla. Kourun muoto oli kantikas. Uudet kourut ovat puolipyöreät ja kiinnitys on ulkopuolisin kannakkein. Tällä profiililla tehty kouru on osoittautunut helpoksi pitää puhtaana. Kourun puhdistuksessa on ollut korvaamattomana apuna räystäskourun puhdistaja.

Työkalun toisessa päässä on harja ja toisessa raaputin. Jatkovarren päähän asennettavalla työkalulla saadaan puolitoistakerroksisen talon rännit putsattua maasta käsin. Puolipyöreä rännin muoto ja ulkopuoliset kiinnikkeet mahdollistavat putsauksen niin, että räystäskourun puhdistajan käytön jälkeen kourut saavat viimeisen silauksen puhdistuksen jälkeen kunnon sateen ropistessa. Räystäskourun puhdistajaa käytettäessä vastuksesta huomaa, milloin kourusta pitää roskat pudottaa maahan.

Kattoremontti voidaan katso onnistuneeksi, kun talon omistajapariskunnan tavoitteet ja toiveet täyttyivät helppohoitoisuuden ja ulkonäön suhteen.

Vanhat kourut olivat kantikkaatVanhat kourut olivat kantikkaat
Uudet kourut ovat puolipyöreät.Uudet kourut ovat puolipyöreät.

Jätä yhteydenottopyyntö Ruukin kattoremontista asennettuna


 
Julkaistu
13.3.2017