Mistä sähkölasku muodostuu?

Viime viikkoina Suomessa on keskusteltu paljon sähkön hinnasta. Uutisten keskellä ei aina käy selväksi, mihin hinnalla tarkkaan ottaen viitataan. Kun puhutaan sähkön hinnasta, tarkoitetaan usein sähköenergian hintaa, vaikkakin viime aikoina keskustelussa keskitytty puhumaan lähinnä sähkön siirron hinnoista. Käytännössä sähkön hinta jakautuu siirtohintaan, energian hintaan sekä erilaisiin veroihin.

Sähkön siirto

Hieman alle puolet sähkön kokonaishinnasta aiheutuu sähkön siirrosta ja sen päälle tulevista veroista. Tämä on sähkölaskusta se osuus, jota ei voi kilpailuttaa: siirron laskuttaa kunkin alueen paikallinen verkkoyhtiö, ja verkkoyhtiöiden siirtomaksujen suuruudet eroavat toisistaan esimerkiksi erilaisten maantieteellisten olojen ja verkkoalueen asukasmäärän takia. Paikalliselle siirtoyhtiölle maksetaan kuukausittaisen perusmaksun lisäksi siirrosta käytetyn energian mukaan. Siirtolaskun yhteydessä veloitetaan arvonlisäveron lisäksi myös valtiolle tilitettävä sähkövero. Mikäli asiakas on kilpailuttanut sähkösopimuksensa (niin kuin yhä useampi on), saa hän yleensä sähköstä laskun kahdesta eri yhtiöstä, alueelliselta verkkoyhtiöltä sähkönsiirrosta ja myyntiyhtiöltä sähköenergian osuudesta.

Sähköenergian myyjä on valittavissa

Sähköenergia on sähkölaskusta se osuus, jonka voi valita vapaasti ja tilata miltä tahansa toimittajalta asuinpaikasta riippumatta. Esimerkiksi sekä Hangossa että Rovaniemellä asuvat ihmiset voivat tilata sähköenergiansa Loiste Energialta. Sähköenergiasta puhutaan myös sähkön myyntihintana ja tähän hintaan törmäät sähkötarjouksissa, vertailupalveluissa sekä hinnastoissa. Sähköenergia ja perusmaksu sisältävät myös arvonlisäveron 24 %. Kulutettua sähköenergiaa mitataan kilowattitunneissa (kWh) ja laskutetaan sentteinä per kulutettu kilowattitunti. Esimerkiksi kerrostalokaksion vuosikulutus on keskimäärin noin 3000 kWh, kun sähkölämmitteisellä omakotitalolle kulutus voi yltää yli 30 000 kWh asti.
Myyjä voi tuottaa sähköä omissa voimalaitoksissa, ostaa sitä yhteispohjoismaisesta Nordpool-sähköpörssistä tai tuottaa sitä yhdessä kumppanien kanssa. Sähköenergian hinta määräytyy markkinoilla tuotantotavan, ajan, vuodenajan ja kysynnän mukaan. Sähköyhtiötä valitessa on myös mahdollista tehdä arvovalintoja, hinnan lisäksi voi miettiä esimerkiksi myyntiyhtiön kotimaisuutta, palvelun tasoa tai ekologisuutta.

Suomessa sähköenergia on edullista

Erilaiset verot näyttelevät niin ikään isoa osuutta sähkölaskun loppusummassa. Sekä siirrosta että sähköenergiasta maksetaan kummastakin erikseen arvonlisävero (24 %) sekä sähkövero. Yhdessä ne muodostavat keskimäärin noin kolmanneksen kotitalouden sähkölaskun loppusummasta. Tiesitkö muuten, että Suomessa sähköenergia on verrattain halpaa? Eurostatin viimeisimmässä tilastossa sähköenergian hinta Suomessa oli yksi halvimmista koko EU-alueella.

Tutustu sähkötarjoukseen

Täältä löydät sähkötarjouksen
 
Julkaistu
29.2.2016