Saunan suunnittelu: Valaistuksen valinta

Saunan tunnelmalliseen valaistukseen riittää epäsuora, puun pinnasta heijastuva valaistus. Viihtyisässä saunassa saunavalaisin ei näy, valo tuodaan sinne, missä sitä tunnelman ja turvallisuuden vuoksi tarvitaan. Saunan valaistukseen on kuitenkin tarjolla paljon erilaisia vaihtoehtoja, joten käydäänpä niitä läpi.

Sun Sauna kotikylpylä

Saunan valot kätevästi lauteeseen integroituna

Sun Saunan suunnittelema ECO-mallin saunan kuituvalaisin on helppo asentaa laudetta paikalleen laittaessa. Jos sekä laude että saunavalaisin tulevat Sun Saunan kautta, on istuimen etureunaan jo tehtaallamme jyrsitty valmiiksi kuitu-ura. Kuidut pysyvät näin kätevästi piilossa lauteen rungossa ja asentaessa täytyy vain määrittää kuitujen ulostulojen reiät lauteisiin.

Saunavaloratkaisussa myös valaisimen projektori sekä muuntaja voidaan asentaa kätevästi saunan sisäpuolelle, suoraan lauteiden alle. Sekä projektori että muuntaja ovat lämpö- ja roiskevesisuojatussa kotelossa (IP44-suojausluokitus). Saunavalo on myös täysin äänetön ja kuituvalaisimen valoteho säilyy hyvänä pitkään!

Kattovalaisin saunan lisävalaistuksen luojana

Saunan valaisinmallistosta löytyy luonnollisesti ratkaisu myös katosta tulevalle valaistukselle. Saunan kattokuituvalaisinsarja sopii lisävalaistukseksi lauteeseen tulevan laudekuitusarjan lisäksi. Useammalla kuidulla varustettu kattosarja voi toimia myös saunan päävalaisimena. Sitä voidaan käyttää tehostevalona kiukaan yläpuolella (kiuasvalo), sekä mahdollisesti saunaasi tulevan sisutus- tai koristekiviseinän valaisemiseen. On hyvä muistaa että kattoon sijoitettavien kuitujen tulee saunassa olla aina lasipäällysteisiä, muovinen kuitu ei kestä jatkuvassa käytössä katon rajassa olevia korkeita lämpötiloja!

Mikä on oikeanlainen valaisintyyppi saunan valoksi?

Minkälaiset valaistusratkaisut tuovat sitten tunnelmaa sauna- ja pesuhuonetiloihin näin pimeällä? Kesällä mökkisaunaan ei ymmärrettävästi monestikaan kaivata mitään modernia tai prameaa saunavalaistusta. Yöttömän yön valo kajastaa saunan ikkunasta tuoden tilaan luonnonvaloa. Se on monelle aivan riittävä valaistus kylpemisen ajaksi. Kun kesämökeiltä aletaan siirtymään takaisin kotisaunaan, alkaa valaistuksen merkitys korostua enemmän. Nykypäivän suosituimmat ratkaisut ovat saunan kuituvalot tai LED-valaistus.

LED-valaistus on kertainvestointina halvempi ratkaisu. Ledien kanssa on törmätty ongelmaan valon heikentymisen suhteen. Nykytekniikalla valoteho meinaa saunan kuumissa & kosteissa olosuhteissa heikentyä turhan nopeasti.

Valotehon säilymisen lisäksi kuituvalaistuksen toinen etu led-valaistukseen nähden on huollon helppous. Kuituvalaisimessa on vain yksi valonlähde (projektorin sisällä oleva polttimo) ja itse kuidut johtavat valon saunassa haluttuun paikkaan. Jos polttimo pääsee palamaan, on projektorin suojakotelo helppo avata ja valonlähde vaihtaa, koko projekti vie aikaa vain muutaman minuutin.

Valaistuksen tarkempi sijoittaminen saunassa

Sun Saunan valikoimasta löytyy siis kolme erilaista saunan kuituvalaisinvaihtoehtoa: laudekuitusarja, laudekuitusarja kiuaslinssillä sekä kattokuituvalaisin. ECO-mallin laudekuituvalaisimessa kuidut sijoitetaan yleensä istuinlauteen etureunaan osoittamaan alas kohti jalkalaudetta, sekä lauteen selkänojaan osoittamaan ylös kohti seinäpaneeleita. Kuitujen välinen etäisyys tulee olla noin 20 - 30 cm, tämä laskusääntö auttaa määrittämään laudekohtaisesti oikeanlaisen kuitusarjan: Kuituja ei saa olla liian vähän, mutta toisaalta liika valon määrä pilaa tunnelman. Saunavalaisimien kuitujen määrät vaihtelevat 10 ja 44 kuidun välillä. Pienimmät sarjat ovat tarkoitettu suoraan istuinlauteeseen, keskikoiset sarjat L-mallin lauteeseen ja isot sarjat U-mallin sekä vastakkain istuttaviin lauteisiin.

Jos vierastat ajatusta siitä että saunan valo on integroitu kiinni lauteisiin, on silloin syytä valita laudekuitusarjan sijasta kattokuituvalaisin. Tällaisen valaisimen kanssa on eri variaatioiden määrä lähes rajaton, kuitujen määrä ja paksuus vaihtelee mieltymyksien mukaan rajusti. Kattokuituvalaisin on myös kätevä ratkaisu, jos haluat laudekuituvalaisimen lisäksi korostaa kiukaan taakse sijoitettavaa koristekiviseinää. Muovikuidut eivät myöskään saa olla liian lähelle kiuasta sijoitettuna. Kattokuituja voidaan käyttää saunan lisäksi myös pesuhuoneen puolella, valitsemalla runsas määrä pieniä kuituja saadaan aikaiseksi komea "tähtitaivas" kylpyhuoneeseen.

Valaistus pesu- ja pukeutumistiloissa

Väritykseen ja materiaalimaailmaan sopivat kiinteät kalusteet tulevat parhaiten esille harkitulla ja hyvin sijoitetulla pistemäisellä eli kohdistetulla valaistuksella. Eniten valoa kohdistetaan sinne missä sitä myös eniten tarvitaan, huomioiden mm. turvalliset kulkureitit. Kohdistetulla valolla kannattaa myös korostaa vaikkapa jotain harkittua muotoa, materiaalia, väriä tai kuviota.

Pesutilassa sijaitsevaan ammeeseen kannattaa suunnata myös valoa. Veden valaiseminen luo erilaisia mielikuvia ja tunnelmia. Myös muualla pesutiloissa voi leikitellä erilaisilla valaisintyypeillä mm. veden alle sijoitettavat valot (led), epäsuorat valaistukset ja kohdentavat valot.

Valaistusta suunniteltaessa kannattaa huomioida, että pesutiloissa on usein paljon kiiltäviä ja heijastavia pintoja ja materiaaleja. Näitä pintoja voi hyödyntää tehokeinona, mutta pitää olla tarkkana ei toivottujen heijastusten kanssa.

Saunan valaistuksen kustannukset

Saunan valaistuksen saa minimissään sijoittamalla siihen 30 euroa, kun hankit ns. ritilävalaisimen lauteiden alle. Led-valot taas maksavat noin 50–250 euroa ja laudevalaisimet 340–600 euroa. Hintaan vaikuttaa eniten kuitujen määrä. Jos taas haluat laudevalaistuksen lisäksi valaistuksen kattoon, tarvitset erillisen kuituvalaisimen kattoon asennettavaksi. Tuplavalaistuksen hinta on noin 650–1200 euroa.

Sun Sauna myy ainoastaan kuituvaloja. Sun Sauna on huomannut pitkän historiansa aikana, että kuituvalot ovat paras vaihtoehto saunan valaistukseen. Kokemuksen puolesta puhuu myös kuituvaloille annettava takuu!

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Saat halutessasi tarjouksen pyytäessäsi aina asiantuntijan ehdotuksen ja mielipiteen myös valaistuksen suhteen. Tässä vielä pieni vinkkilista saunavalaisimen hankintaan:

  • Saunaan valasimeksi mieluummin kuitu- kuin led-valaisin. Ledejä voit käyttää esimerkiksi kylpyhuoneen puolella, jossa lämpötilat eivät ole niin korkeita!

  • Valitse lauteeseen aina mieluummin hieman liian suuri kuin pieni määrä kuituja. Suunnittelijamme auttaa mielellään oikeanlaisen sarjan valinnassa.

  • Nykyaikaisen saunan kuituvalon projektorin ja muuntajan pystyy asentamaan (ainakin meidän tuotteemme!) saunatilan sisälle. Jos valaisin tulee joltakin muulta toimittajalta, muista varmistaa onko kyseessä kuivantilan projektori, joka tulee sijoittaa saunan ulkopuolelle, esimerkiksi tekniseen tilaan.

  • Ota huomioon projektorin ja muuntajan sijoituspaikka jo sähkötöiden suunnitteluvaiheessa, myös tässä saat meiltä lisävinkkejä!

  • Itse kuitujen asentaminen lauteeseen on varsin helppoa. Jos lauteemme mukana tulee kuituvalaisin, on istuimen etureunaan jyrsitty valmiiksi ura kuitua varten. Sinun tulee vain asennusvaiheessa määrittää reiät kuitujen ulostuloille.

  • Muista käyttää valaisimen verkkovirtaan kytkemisessä aina oikeaa sähköalan lisensoitua ammattilaista!

    Suunnittele unelmiesi sauna!

Suunnittele unelmiesi sauna

Jätä yhteydenottopyyntö


 
Julkaistu
16.4.2018