Raikkaan ilman koti

Sisäilman kosteustason hallinta on tärkeää

Ilmanvaihdon tärkeitä tehtäviä ovat:
- Sisäilmassa olevan kosteuden poistaminen – 4 henkinen perhe tuottaa toimillaan sisäilmaan vuorokaudessa  keskimäärin 7-10 litran kosteuskuorman. Asunnon kosteuslähteitä ovat mm. ruoanlaitto, astianpesu,  peseytyminen, saunominen, pyykinpesu, huonekasvit ym.
- Rakennus- ja sisustusmateriaaleista tulevien päästöjen poistaminen sisäilmasta.
- Hiilidioksidipitoisuuden pitäminen riittävän alhaisena. Jos sisäilmassa ei ole riittävästi happea, voi se aiheuttaa mm. väsymystä ja päänsärkyä.
- Puhtaan, suodatetun ja oikean lämpöisen ilman sisääntuonti, joka on merkittävä tekijä asumismukavuudelle. Mitä puhtaampaa sisäilma, sitä paremmin asukkaat voivat ja jaksavat. Lämmittämällä tuloilmaa vältetään myös vedon tunne.

1920

Yönaikainen kosteuskuorma makuuhuoneessa

Nukkuessaan ihminen tuottaa kosteutta 40-60 g tunnissa. Makuuhuoneen ilmankosteus ei saa nous ta niin korkeaksi, että se tiivis tyy ikkunoihin tai ulkoseiniin. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkeistä on hyvä unen laatu, jota edistää makuuhuoneen sisäilman pysyminen raikkaana läpi yön.

Homesienten kasvuedellytykset

Sisäilman jatkuva korkea kosteustaso luo edellytykset homeen muodostumiselle, sillä yli 80%:n suhteellisessa kosteudessa kasvavat lähes kaikki sienikasvustot. Sisäilman kosteus ei saa tiivistyä rakenteisiin eikä niiden pinnoille siten, että se aiheuttaa kosteusvaurioita, mikrobien ja pienelioiden kasvua tai muuta terveydellistä haittaa.

Sisäkosteuden hallitsemiseksi ja etenkin rakenteisiin tapahtuvan kosteuden tiivistymisen välttämiseksi on asumisesta syntyvä kosteus poistettava aina suoraan ulos eikä sitä saa palauttaa sisäilmaan. Näin vältetään sisäseiniä viileämpien ulkoseinien kostuminen ja homevaurioiden syntyminen.

Nykyaikaiset ilmanvaihtokoneet kuluttavat vähän

Perinteisen talon lämmitys energian kulutuksesta noin 20–40 % johtuu ilmanvaihdosta. Siksi ilman vaihtojärjestelmän energiatehokkuus on tärkeä tekijä matalaenergiarakentamisessa. Lämmöntalteenotolla varustetussa tulo- ja poistoilmanvaihdossa sisään tuotava ilma lämmitetään poistettavan ilman lämmöllä.

Vallox-ilmanvaihtokoneissa lämmön talteenoton hyötysuhde on huippuluokkaa, jopa yli 80 %. Lisäksi niissä on sähköä säästävät tasavirtapuhaltimet. Tasavirtapuhaltimilla varustetut ilmanvaihtokoneet kuluttavat sähköä jopa puolta vähemmän kuin vastaavat koneet, joissa on vaihtovirtapuhaltimet.

MyVallox - ilmanvaihdon uusi sukupolvi

Uuden sukupolven MyVallox-ilmanvaihtokonemallistosta löytyy sopiva vaihtoehto eri kokoisiin koteihin. Niissä on helppokäyttöinen, tilavalintaan perustuva ohjaus, ja sisäänrakennettu kosteusanturi huolehtii ilmanvaihdon tehostuksesta automaattisesti juuri silloin, kun siihen on tarvetta - eikä yhtään sen enempää.

Koneen MyVallox Control -ohjaimessa on värillinen näyttö ja selkeät kuvakkeet. Kun kone on rekisteröity MyVallox Cloud-pilvipalveluun, voi sitä ohjata myös internet-yhteydellä. Näin ilmanvaihdon säätö onnistuu mistä tahansa vaikkapa älypuhelimella tai muulla päätelaitteella.

Kaikissa Vallox MV-malleissa on käytettävyyttä helpottavia ominaisuuksia, mm.
• takkakytkin,
• huoltomuistutin, • kesä-talviautomatiikka ja • tuloilman lämpötilan säätö.

Voit lisäksi tarkastella helposti kokeen keräämää statistiikkaa esim. sisäilman suhteellisesta kosteudesta ja lämpötilasta.

MyVallox Control -ohjaimen kosketusnäppäimet
ovat miellyttävät käyttää.MyVallox Control -ohjaimen kosketusnäppäimet ovat miellyttävät käyttää.

Ilmanvaihdon nykyaikaistaminen on tärkeä osa saneerausta

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä on erityisen tärkeää nykyaikastaa myös ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan eikä säästöä tehdä sisäilman laadun kustannuksella.

Matalaenergiailmanvaihtokone myös vanhan ilmanvaihtokoneen modernisointiin

Vallox 121 SE on matala energiailmanvaihtokone, joka sopii ilman kanaviston muutostöitä takavuosien yleisimmän omakotitalojen ilmanvaihtokoneen, MUH-Ilmavan tilalle. Vallox 121 SE:n kanavayhteet (6 kpl) ovat samat kuin vuosien 1983-2004 aikana valmistetuissa Ilmava/Vallox 100- ja 120-ilmanvaihtokoneissa.

Teholtaan Vallox 121 SE on keskisuuren asunnon ilmanvaihtolaite, joka soveltuu erinomaisesti niin pien-, rivi- kuin kerrostaloasuntojenkin peruskorjaukseen.

Vallox 121 SE on varustettu automaattisen säädön mahdollistavalla elektronisella Vallox Digit SED- ohjausautomatiikalla. Sen lämmöntalteenoton hyötysuhde on yli 80 prosenttia ja siinä on integroidut tasavirtapuhaltimet.

1920

Maalämpö hyödyksi myös ilmanvaihdossa

Maalämmön keruupiirin tai erikseen rakennettavan passiivipiirin nestettä voidaan hyödyntää ilmanvaihdossa. Maapiirin vakiolämpöistä nestettä voidaan käyttää Vallox MLV-patterin avulla talvella etulämmityksessä ja kesällä viilennyksessä. MLV-patterin voi liittää kaikkiin Vallox-ilmanvaihtokoneisiin lisävarusteena. Mikäli talon jäähdytystarve on suurempi, kuin ilmanvaihdolla voidaan saavuttaa, tarvitaan erillinen jäähdytysjärjestelmä - esim. puhallinkonvektori.

Vallox BlueSky-ilmanvaihtokanavisto

Vallox BlueSKy on erityisesti ilmanvaihtoon kehitetty taipuisa, ääntä vaimentava ja asennusystävällinen kanavajärjestelmä. Asennuksen nopeus ja vähäinen kanavaosien tarve tekevät Vallox BlueSky -kanavasta edullisen ratkaisun sekä uudisrakennukseen että saneeraukseen:

- Pieni tilantarve: Putken ulkohalkaisija ø 75 mm, joten se mahtuu alaslaskuihin väliseiniin ja rakenteisiin
- Hygieeninen, sileä sisäpinta
- Tiivis rakenne
- Pieni virtausvastus, sileä sisäpinta
- Nopea asentaa: ei vaadi erikoistyökaluja, osat ovat valmiit, helpot liitokset ja taipuisa kanava
- Helppo puhdistaa antistaattinen ja mikrobisuojattu sileä sisäpinta
- Ei vaadi lisäeristystä asennettaessa puhallusvillaeristeeseen

1920
 
Julkaistu
16.10.2017