Onnistu tapetin vaihdossa

Seinäpinnat vaikuttavat oleellisesti asumisviihtyvyyteen ja sisustukseen. Tapetinvaihdon myötä tilaan saadaan luotua aivan uudenlaista ilmettä. Jotta lopputulos olisi suunnitelmien mukainen, on siistin työjäljen varmistamiseksi tärkeää panostaa laadukkaisiin tapetointituotteisiin. Onnistumiseen vaikuttaa huolellisen työsuorituksen lisäksi käytettävän seinäliiman ominaisuudet.

Pohjatyöt ja tapetin irrotus

Tapetoitavan alustan tulee aina olla kuiva, puhdas ja suora. Remonttikohteissa paras lopputulos saadaan, kun kaikki vanhat tapettikerrokset poistetaan seinistä. Sen voi tehdä esimerkiksi valmiilla hyytelömäisellä Kiilto Tapetinpoistolla, jonka voi telata suoraan tapettipinnalle. Tapetin tulee vetyä 15 - 60 min, jonka jälkeen voidaan aloittaa vuotien poisto. Tapetointialustaksi soveltuvat tasoitetut tiili-, harkko- ja betonielementtiseinät sekä rakennuslevyt kuten kipsilevy ja lastulevy.

Katso video tapetin poistosta

Tapetoinnin työvaiheet:

Seinien epätasaiset pinnat tasoitetaan, kolot täytetään ja naarmut viimeistellään esimerkiksi valmistasoitteilla. Valmistasoitteet sopivat hyvin tapetointipohjaksi, koska ne ovat pinnaltaan sileitä, niitä on helppo levittää tasoituslastalla ja työnaikaiset epätasaisuudet on helppo hioa. Kipsilevyjen saumat nauhoitetaan saumanauhalla ja nauhoitustasoitteella.

Tasoitekerroksien on hyvä antaa kuivua vähintään vuorokausi ennen pohjamaalausta. Kuivunut tasoitepinta hiotaan sileäksi ja pohjamaalataan ennen tapetointia. Pohjamaalin annetaan kuivua vähintään seuraavaan päivään asti. Maalitehtaat suosittelevat tapetoinnin alle himmeää akrylaattipohjamaalia.

Lasikuitutapetin päälle voidaan kiinnittää ns. tasoitetapetti. Tasoitetapetin liimaaminen käy helposti Kiilto 2 Tasoitetapettiliimalla. Tasoitetapetti nimensä mukaisesti tasoittaa alustan, jolloin paperi- tai non woven-tapetin alta ei kuulla vanhan tapetin pintakuvio. Tasoitetapetti voidaan maalata tai sen päälle voidaan kiinnittää tavallinen tapetti.
 

Huomioi nämä tapetoinnissa

Lähtökohtana tapetin kiinnittämiselle ovat valmistajan ohjeet. Jokaisen rullan mukana tulee etiketti, jossa on kiinnitysohje. Tarkista, että jokaisessa rullassa on sama eränumero, sillä valmistuserissä voi olla pieniä sävyeroja. Huomioi, että kuviokohdistettavassa tapetissa voi olla tasakohdistus tai vuorokohdistus. Tasakohdistus tarkoittaa sitä, että kuvio toistuu tasaisin välein rullassa kun taas vuorokohdistuksessa joka toisessa vuodassa on eri kohdistus.

Ensimmäisen vuodan suoruus varmistetaan vetämällä viiva vatupassin avulla noin 55 senttimetrin päähän nurkasta, edellyttäen, että tapettivuodan leveys on noin 53 senttimetriä. Vuotien suoruus tarkistetaan jokaisen nurkan jälkeen.

Tapettityypin mukaan liisteri tai liima levitetään joko vuodan taakse ja annetaan vettyä tai telataan suoraan seinälle. Tapetti painetaan paikoilleen ja tapetointilastan tai -harjan avulla hierretään kiinni alustaan. Saumoista ylitse pursuava liisteri tai liima tulee pyyhkiä heti pois. Tapettivuodan ylä- ja alareunat viimeistellään tapetointiveitsellä heti vuodan asentamisen jälkeen.

Varmista sujuva tapetointi oikeanlaisilla tuotteilla

Valitse liisteri tai seinäliima käyttämäsi tapettityypin mukaan.

Paperitapeteille Kiilto Valmisliisteri

 • käyttövalmis kiinnitysaine paperi- ja paperipohjaisille vinyylitapeteille
 • puhdas tärkkelys, ei sisällä muovia
 • lähes hajuton
 • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
 • 5 litralla kiinnität tapetista riippuen 4 - 5 rullaa tapettia

Mittapysyviin kuitutapetteihin Kiilto Nowo

 • heti käyttövalmis kiinnitysaine mittapysyville kuitu- ja nonwoven -tapeteille, liima seinään ja kuiva vuota seinälle
 • lähes hajuton
 • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
 • soveltuu myös paperitapeteille ja liisteröintikoneeseen vedellä ohennettuna
 • 5 litralla kiinnität tapetista riippuen 4 - 5 rullaa tapettia

Lasikuitutapeteille Kiilto Lasikuitutapettiliima

 • helposti telattava liima lasikuitutapettien kiinnitykseen
 • hyvä alkutartunta, raskaampikin vuota helposti kiinnitettävissä
 • lähes hajuton
 • vesiohenteinen, työkalut voi pestä vedellä
 • 5 litralla kiinnität 20 - 25 m2 lasikuitutapettia

 
Päivitetty
20.11.2019