• Etusivu
  • LVI

Mittaa asunnon radonarvot pakkaskauden alkaessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Suomen Terveysilma Oy
Päivitetty 24.10.2017
201511_44895.jpg

Radon on radioaktiivinen kaasu, jota kulkeutuu rakennusten sisäilmaan maaperästä. Erityisesti eteläisessä Suomessa on paljon radonpitoisia alueita. On perusteltua epäillä korkeita pitoisuuksia myös, jos asunto sijaitsee harjulla tai soramaalla tai se on rakennettu kallion päälle. Savimaille perustetussa talossa saattaa olla radonia. Perustusten ja alapohjan alle tuodut täyttösorakuormat ovat mahdollisesti louhittu kalliosta, jossa on korkea radonpitoisuus. Maaperästä ja rakennustekniikasta johtuen Suomessa mitataan korkeampia pitoisuuksia kuin useimmissa muissa maissa. Radonia ei pysty aistimaan, vaan sen pitoisuudet on mahdollista selvittää vain mittauksilla.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Toimiva ilmanvaihto pudottaa merkittävästi radonarvoja

Radonkorjauksissa ensimmäinen toimenpide on varmistaa ilmanvaihdon toimivuus ja katsoa vasta sen jälkeen muita toimenpiteitä. Usein korkeat pitoisuudet löytyvät asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi puutteellisen korvausilman saannin takia. On kuitenkin paikkoja, joihin on välttämätöntä asentaa toimivan ilmanvaihdon lisäksi radonpumppuja tai -imureita. Korvausilmaventtiilien hankkiminen on kuitenkin edullinen toimenpide ja edesauttaa ongelmien ratkaisemisessa. Asunnon ilmanvaihto on mahdollista saada kuntoon jo muutaman satasen kertainvestoinnilla. Lisäksi toimiva ilmanvaihto kuljettaa radonin ohella muutkin sisäilman epäpuhtaudet ulos asunnosta. Venttiileihin saatavilla olevat laadukkaat ja testatut suodattimet estävät ulkoa kantautuvien epäpuhtauksien kulkeutumisen sisätiloihin.

Puutteellisen korvausilman saannin vuoksi radon nousee rakenteiden kautta sisäilmaan
Puutteellisen korvausilman saannin vuoksi radon nousee rakenteiden kautta sisäilmaan

Mikäli tahdot selvittää kotisi radonpitoisuuden voit kysyä mittaria lainaksi Terveysilma Oy:ltä.
Ota yhteyttä: terveysilma@terveysilma.fi

Radonin haitat

Altistuminen radonille lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa on arvioitu vuosittain noin 300 ihmisen sairastuvan nimenomaan radonista johtuen. Altistuminen tapahtuu kodeissa tai työpaikoilla, joissa huoneilman radonpitoisuudet ovat kohonneet. Sosiaali- ja terveysministeriön asumisterveysohjeen mukaan asuntojen huoneilman pitoisuudet eivät saisi ylittää 400 Bq/m³ vuosikeskiarvoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että puuttumalla pienempiinkin pitoisuuksiin terveyshaitat voitaisiin jopa puolittaa.

Korvausilma kuntoon

Mikäli asunnosta puuttuu korvausilmaventtiilit kokonaan, on ne helppo asentaa jälkikäteen esimerkiksi puisiin tuuletusluukkuihin

.


Myös olemassa olevat raitisilmakanavat on saatettu peittää.

Tässä tapauksessa ratkaisu on niiden avaaminen ja tilalle asennettava toimivan ilmanvaihdon takaava venttiili.

Termostaatilla toimivat venttiilit ovat tekniikaltaan yksinkertaisia ja toimivat ilman sähköä. Tämä mahdollistaa vuosikymmenten käyttöiän ilman huoltotoimenpiteitä. Likaantuva suodatin tulee vaihtaa vähintään kerran vuodessa.

Nykymääräysten mukaan huoneiston ilman olisi vaihduttava kerran kahdessa tunnissa. Riittävä ja raikas sisäilma on edellytys niin terveydelle kuin rakennusten kunnossa pysymisellekin. Hyvän ilmanvaihdon toimintaperiaate on yksinkertainen: poistoventtiilit sijaitsevat keittiössä, WC:ssä, kylpyhuoneessa ja vaatehuoneessa. Näissä tiloissa ei saa olla korvausilmaventtiileitä, jotta ilma pääsee kiertämään oikein. Sen sijaan kaikissa makuuhuoneissa ja olohuoneessa tulee olla venttiilit korvausilmalle. Yksi venttiili jokaista 20 neliötä kohden on hyvä ohjesääntö venttiilien lukumäärän suhteen. Kun asunnossa on toimivat korvausilma- ja poistoventtiilit, ilma vaihtuu riittävän usein ja kiertää hyvin.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta


Mikäli tahdot selvittää kotisi radonpitoisuuden voit kysyä mittaria lainaksi Terveysilma Oy:ltä.
Ota yhteyttä: terveysilma@terveysilma.fi

Venttiilit on helppo asentaa esimerkiksi puisiin tuuletusluukkuihin
Venttiilit on helppo asentaa esimerkiksi puisiin tuuletusluukkuihin
Velco-venttiilin voi asentaa huomaamattomasti myös verhojen taakse.
Velco-venttiilin voi asentaa huomaamattomasti myös verhojen taakse.
Lähteet: www.stuk.fi
Ympäristö ja Terveys-lehti 5. 2015 ( Asikainen & Hänninen, THL)
Suomen Terveysilma Oy
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.
Vakavarainen, turvallinen ja energiatehokas taloyhtiö -webinaarin keskustelu
Vakavarainen, turvallinen ja energiatehokas taloyhtiö -webinaari
Omataloyhtio.fi ja Rakentaja PRO järjestivät toukokuussa webinaarin, jossa pohdittiin tulevaisuuden haasteita ammattilaisten ja taloyhtiöiden näkökulmasta. Tuleva EU:n energiatehokkuusdirektiivi tuo suomalaisille taloyhtiöille uusia vaatimuksia kiinteistöjen energiatehokkuuden parantamiseksi. Tämä tuo haasteita myös alan ammattilaisille, jotka tulevat suunnittelemaan ja toteuttamaan tulevaisuuden nämä energiaremontit. Lisäksi yleinen korkojen nousu sekä energia- ja rakennusmateriaalikustannusten kallistuminen hidastavat ja vaikeuttavat rakennushankkeiden toteuttamista. Asuntoyhtiöiden tuleekin nyt ennakoida, suunnitella ja arvioida tulevaisuuden korjaus- ja kunnostustarpeensa erityisen huolellisesti.
20151_42023.jpg
Pidä radon poissa kodistasi
Keuhkosyöpää aiheuttava maasta tuleva radon voidaan poistaa sisäilmasta rakennustekniikan avulla. Säteilyturvakeskuksen selvityksen mukaan radonputkiston aktivointi eli radonputkistoon asennettavan huippuimurin käyttöönotto on tehokkain radonkorjausmenetelmä. Se alentaa radonpitoisuutta keskimäärin 75–94 prosenttia, parhaimmillaan yli 99 prosenttia.
SafeDrying toimintaperiaate
Innovatiivinen kuivatusjärjestelmä Rakennusfysiikka-seminaarin palkintoehdokkaana
Tämän vuoden Rakennusfysiikka-seminaarissa jaetaan viidettä kertaa kosteusturvallisen rakentamisen palkinto. Yksi voittajaehdokkaista on SafeDrying-järjestelmä tutkimuksella "Kastuneen tiiliseinän kuivattaminen seinän sisään upottamalla asennetulla ilmakiertoisella kuivatusjärjestelmällä". SafeDrying on jo toista kertaa kuuden vuoden sisään ehdokkaana kosteusturvallisen rakentamisen palkinnon saajaksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton