Vallox BlueSkyllä voi pienentää ilmanvaihdon energiankulutusta - oikeasti

Ilmanvaihto on yksi talon suurimmista energiankuluttajista ja poistoilman lämmön talteenotto on tehokas tapa säästää energiaa. Paljon puhuttu lämmön talteenoton vuosihyötysuhde kertoo, kuinka paljon poistoilman lämpöenergiasta voidaan hyödyntää sisään tulevan ilman lämmittämiseen. Ilmanvaihdon todelliseen energiankulutukseen vaikuttaa käytännössä moni muukin asia, joita ei E-lukulaskennassa huomioida lainkaan.

Jotta ilmanvaihtolaitteen lämmön talteenotto toimii tarkoitetulla tavalla, poistoilma pitää tuoda ilmanvaihtolaitteelle luonnollisesti lämpimänä. Mikäli poistoilma jäähtyy ullakolle asennetuissa kanavissa, se huonontaa lämmön talteenoton toimintaa. Jos ilma jäähtyy poistoilmakanavassa keskimäärin yhdellä asteella, ilmanvaihtokoneen vuosihyötysuhde huononee noin neljä prosenttiyksikköä. Hyvinkin eristetyissä kanavissa jäähtymä ullakolla voi olla useita asteita. Toisaalta kesäkuumalla ilma myös lämpenee kuumalle ullakolle asennetuissa kanavissa eristeistä huolimatta.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox BlueSky mahtuu pieneen koteloon.Vallox BlueSky mahtuu pieneen koteloon.

Vanha viisaus sanoo, että ilmanvaihtokanavat pitää eristää yhtä hyvin kuin talokin

Pienikokoiset Vallox BlueSky-kanavat voidaan asentaa kokonaan talon eristeiden sisäpuolelle ilman suurien koteloiden rakentamista. Silloin tulo- ja poistokanavia ei tarvitse lämpöeristää, eikä lämpöhukkaa tule lainkaan.

Lämmön talteenotto voi toimia täydellä teholla vain silloin, kun poistoilma tulee koneelle saakka lämpimänä. Silloin tehokas levylämmönvaihdin lämmittää tuloilman lähes ympäri vuoden yli + 17°C pelkällä poistoilman lämpöenergialla. Alaslaskuihin asennetuissa tuloilmakanavissa ilma lämpenee vielä hiukan lisää, joten jälkilämmityspatteria ei tarvita juuri lainkaan.

Asumismukavuutta parantaa talvella riittävän lämmin tuloilma, toisaalta kesähelteellä ilmanvaihtolaitteen muutenkin pientä viilennystehoa ei kannata tuhlata ullakon kuumiin eristeisiin.

Talon energiataloutta parantaa myös se, että höyrysulku jää ehjäksi.

Taipuisa kanava on nopea ja edullinen asentaa

Vallox BlueSky-ilmanvaihtokanava on nopea asentaa, eikä käyriä tai T-haaroja tarvita lainkaan.

BlueSky-jakolaatikoilta tuodaan joka huoneeseen oma kanava, joten äänet eivät kulkeudu kanavien kautta huoneesta toiseen, eikä huoneiden välisiä äänenvaimentimia tarvita.

BlueSky-kanavaan ei yleensä tarvita jatkoyhteitä, joten kanava on täydellisen tiivis. ”Tähden muotoon” rakennettu järjestelmä on osittain itsesäätyvä, joten ilmavirtojen mittaaminen on nopeaa ja helppoa. Pienille kanaville on helpompi löytää lyhyitä kulkureittejä. Kaikki nämä asiat parantavat ilmanvaihtojärjestelmän todellista SFP-lukua eli pienentävät puhaltimien sähkönkulutusta.

Taipuisa kanava on helppo asentaa.Taipuisa kanava on helppo asentaa.

Sileä sisäpinta pysyy puhtaana

Vallox BlueSky-kanavan antistaattinen sileä sisäpinta ei kerää pölyä, joten se säilyy puhtaana pidempään. Ilman saumoja ja jatkoja oleva kanava on helppo puhdistaa. Jakolaatikoiden puhdistusluukut helpottavat huoltoa, jota siitäkin syystä jakolaatikoiden luonnollinen asennuspaikka on sellaisessa paikassa, johon pääsee helposti käsiksi – esim. teknisen tilan katossa.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox BlueSky-ilmanvaihtojärjestelmä

 
Julkaistu
7.3.2016