Huolimatta siitä, että kotimaista lähienergiaa on tarjolla, tuodaan Suomessa käytetystä energiasta kuitenkin yli kaksi kolmasosaa ulkomailta. Hallitus on nostanut yhdeksi kärkihankkeekseen energiaremontin. Energiaomavaraisuus halutaan nostaa 2020-luvulla yli 55 prosenttiin, uusiutuvan energian osuus kasvattaa yli 50 prosenttiin ja tuontiöljyn käyttö puolittaa. Muutokseen pyritään erityisesti bioenergian ja muun päästöttömän, uusiutuvan tarjonnan lisäämisellä.
Kotitalouksille tutuin bioenergian muoto on klapien polttaminen takassa. Vaikka puun pienpoltto on jo nyt merkittävä energiamuoto asuntojen lämmityksessä, löytyy silti vielä kasvunvaraa runsaasti. Bioenergian lisäämisellä haetaan myös työllisyyden kasvua, energiarakenteen suurempaa kotimaisuusastetta ja ilmastotavoitteiden täyttymistä.
Puulämmitys on arvostettu ratkaisu suomalaisten pientalorakentajien keskuudessa. Tämän vuoden aikana uusia omakotitaloja tullaan rakentamaan noin 6 000 kappaletta. Omakotitalojen rakentajista suurin osa haluaa kotiinsa takan – joillakin takkoja on jopa useampia. Suomalaisten mieleen ovat erityisesti varaavat takat ja takkauunit. Uusimman RTS-rakennustutkimuksen mukaan sellaisen valitsee noin 59 prosenttia vastaajista. Loput valitsevat itselleen esimerkiksi takka-leivinuuniyhdistelmän, avotakan, leivinuunin tai kamiinan. Jopa 53 prosenttia vastaajista aikoo käyttää takkaa pää- tai täydentävänä lämmitysjärjestelmänä.
– Puuta sähkön rinnalla käyttävät taloudet säästävät keskimäärin 15 prosenttia eli 1700 kilowattituntia sähköä per lämmityskausi. Varaavalla takalla voisi kuitenkin tuottaa tutkitusti jopa puolet pientalon lämmöstä, ilman että sisäilma lämpenee liikaa. Lämmitykseen tarvittava puumäärä riippuu muun muassa rakennuksen energiatehokkuudesta ja tulisijan polttotekniikan tasosta, Vauhkonen jatkaa.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n toteuttaman Lämpö ja tulisija –tutkimuksen* mukaan passiivitalossa varaavalla tulisijalla voi tuottaa 50 prosenttia rakennuksen lämmöntarpeesta niin, että polttopuuta kuluu 2,3 pinokuutiometriä** vuodessa. Vastaavasti vanhassa peruskorjaamattomassa rakennuksessa varaavalla takalla voi tuottaa 57 prosenttia tarvitusta lämpöenergiasta – tällöin polttopuuta kuluu 14,1 pinokuutiometriä/vuosi.
Pääset tutustumaan Tulisija ja lämpö –tutkimusprojektin raporttiin täältä:
Tulisijojen lämmönluovutus ja hyötysuhteet erilaisissa käyttötapauksissa.
Polttopuun säilytys ja hankinta on usein ongelmallista - erityisesti kaupungeissa. Tulikivi tarjoaakin nyt marras-joulukuun aikana yli 3 000 euron tulisijan ostaneille ratkaisun ongelmaan!
Saat nyt edullisesti siistin ja käytännöllisen katoksen pihallesi, sekä laadukasta ja kuivaa polttopuuta uudessa takasssa poltettavaksi.
Hankkiessasi puukatoksen ja polttopuut tulisijatilauksesi yhteydessä säästät jopa 800 euroa!
Katoksen tiedot:
Optiot ja lisäpalvelut:
Tutustu Tulikiven mallistoihin