Kaipaatko varalämmönlähdettä, mutta mistä rahoitus?

Joka talossa ei välttämättä ole tulisijaa varalämmönlähteenä, vaikka rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle.
Kun tulisija toimii varalämmitysjärjestelmänä, varaavalla tulisijalla voidaan leikata muun energiankäytön kulutushuippuja talvisin.

Voiko vanhaan taloon laittaa tulisijaa?

Kyllä voi. Paras sijainti uudelle tulisijalle on mahdollisen puretun tulisijan kohta. Vanhan tulisijan kohdalla on tarpeelliset lattian vahvistukset. Vanhoissa taloissa on usein avotakka, joka on vain käyttämätön huonekalu nurkassa. Avotakankin voi saada tuottamaan lämpöä, jos siihen asentaa takkasydämen. Varsinaisesti varaavaa siitä ei kuitenkaan tule. Avotakka on menneen talven lumia. Nykyään tehdään lämpiäviä takka- ja leuivinuuneja. Korjauksen yhteydessä muurattavan tulisijan yhtenä ongelmana on lattian kantavuus. Uunin paino saattaa olla piippuineen pari, kolme tuhatta kiloa - miten siis saada tulisijaa varten uudet perustukset? Rintamamiestalomallisessa talossa on yleensä aina vanhat rakenteet tehty niin, että uunin sijoitus talon keskelle onnistuu. Muissa taloissa yleensä aina joudutaan perustukset tekemään perusmaasta lähtien. Siksi aina jo suunnitteluvaiheessa rakennesuunnittelijan pitää ratkaista rakenteet. Jos tiedetään, että talossa on takkavaraus, siihen kohtaan luonnollisesti tulisija tehdään. Hormi (piippu) tehdään varauksen kohdalle myös. Takkavarauksen kohdalla perustukset on vahvistettu, joten takan teko on turvallista.
Jos takkavarausta ei ole tehty, kevyen kamiinatyyppisen ratkaisun voi asuntoon laittaa. Metallinen hormi saadaan vietyä kattorakenteiden läpi palomääräykset huomioon ottaen. Piipun voi myös viedä seinän ulkopuolelle. Silloin se ei kuitenkaan lämmitä sisätiloja.

Ensin tutkitaan talon perustukset, kestävätkö ne tulisijan painon.Ensin tutkitaan talon perustukset, kestävätkö ne tulisijan painon.

Piippu

Hormikin löytyy vanhan tulisijan läheltä (liitoksen voi tehdä myös ilmanvaihtohormiin). Vanhan piipun sisään voidaan asentaa myös teräshormi. Jos vanha ilmanvaihtohormi halutaan hyödyntää, pitää huomioida seuraavat: hormista puuttuu savupellit ja väliseinä on vain neljänneskiven vahvuinen. Savupellit saa asennettua, kun tekee töitä laajentamalla muurauksen saumoja sopivasta kohtaa ja istuttamalla uudet pellit kehikkoineen laastilla paikalleen. Mieluummin annetaan tämä ammattilaisen hommaksi. Ohutseinämäisen hormin viereinen hormi on täytettävä tulenkestävällä täytteellä. Tähän soveltuu esim. vermikuliitti. Harvoin enää nykyään ainakaan korjattavassa talossa tarvitaan useampaa hormia tai ne ovat jo olemassa siinä vanhassa savupiipussa.Jos hormi kuitenkin on tehtävä, piipun muuraaminen tai elementtien asennus on hyvin nopea työvaihe. Elementtirakenteisen piipun pystyy itsekin pystyttää, kun seuraa tarkkaan valmistajan ohjeita. Elementtipiipun valinnassa pitää muistaa ottaa huomioon tulisijan teho.
Paikalla muuratusta piipusta on omat määräyksensä. Muurarit tietävät nämä ja osaavat muurata sen mukaisia piippuja, kun suunnittelija on määrittänyt piipun koon. Tiilet muurataan täysinä tiilinä ja puolikkaita tiiliä käytetään mahdollisimman vähän. Kuitenkin niin, että pystysaumoja eli votsisaumaa ei samassa kohtaa saa olla liikaa. Muurausta varten tehdyt telineet pitää olla tukevat, sillä tiilet ja kurapytyt lisättynä muurarin painolla on melkoinen taakka.

Vanha hormi ja uuden tulisijan pohja.Vanha hormi ja uuden tulisijan pohja.

Ilmanvaihto

Ilmastointi aiheuttaa rakennukseen yleensä aina alipainetta. Savupiipun vedon on voitettava tämä alipaine. Piipun vetoon vaikuttavat mm. piipun pituus, rakennuksen paikka, tuuli- ja sääolosuhteet. Huonolla säällä ei ilmastoinnin pysäyttäminenkään paranna vetoa.
LVI-suunnittelija on todennäköisesti osannut ottaa tulisijan tarvitseman lisäilman huomioon. Korvausilmaventtiilin oikea paikka on ylhäällä, jolloin kylmä ulkoilma alas laskeutuessaan sekoittuu huoneilmaan ja vedon tunne vähenee. Venttiili pitää pystyä sulkemaan. Jos taas tulisijan lämpöä käytetään kierrätysilmana, nämä molemmat venttiilit pitää huomioida.

Lisälainoitusmahdollisuus Santanderilta

Santanderin lainalla saa täytettyä puuttuneen rahoitusvajeen. Lainaa voi hakea ilman vakuuksia tai velvoitteita kertoa lainan käyttötarkoitusta. Muistathan lainata vastuullisesti.

Lisärahoituksen haku hektisessä projektissa ei vaadi lähtöä pankkiin. Kiireinen rakentaja voi hakea lainaa myös netistä. Santanderin lainahakemuksen voi täyttää kaikessa rauhassa kotona istuen - ilman kiirettä.

Tarvitaanko lupia?

Mitä todennäköisimmin tulisijan asennukseen tarvitaan toimenpidelupa, tulisijan/piipun palo-/käyttöönottokatselmus. Muista varmistaa kuitenkin ensin kuntasi rakennusvalvonnasta, mitä lupia tarvitaan

Uuden tulisijan rahoitus onnistuu Santander-rahoituksella.Uuden tulisijan rahoitus onnistuu Santander-rahoituksella.
 
Julkaistu
9.11.2015