• Etusivu
  • LVI

Kaipaatko varalämmönlähdettä, mutta mistä rahoitus?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.01.2016
201511_44749.jpg

Ensin tutkitaan talon perustukset, kestävätkö ne tulisijan painon.

Joka talossa ei välttämättä ole tulisijaa varalämmönlähteenä, vaikka rakennuslainsäädännössä edellytetään omakotitalojen lämmitykseltä toimintavarmuutta tuontipolttoaineen saannin estymisen, sähkökatkon tms. varalle.
Kun tulisija toimii varalämmitysjärjestelmänä, varaavalla tulisijalla voidaan leikata muun energiankäytön kulutushuippuja talvisin.

Voiko vanhaan taloon laittaa tulisijaa?

Kyllä voi. Paras sijainti uudelle tulisijalle on mahdollisen puretun tulisijan kohta. Vanhan tulisijan kohdalla on tarpeelliset lattian vahvistukset. Vanhoissa taloissa on usein avotakka, joka on vain käyttämätön huonekalu nurkassa. Avotakankin voi saada tuottamaan lämpöä, jos siihen asentaa takkasydämen. Varsinaisesti varaavaa siitä ei kuitenkaan tule. Avotakka on menneen talven lumia. Nykyään tehdään lämpiäviä takka- ja leuivinuuneja. Korjauksen yhteydessä muurattavan tulisijan yhtenä ongelmana on lattian kantavuus. Uunin paino saattaa olla piippuineen pari, kolme tuhatta kiloa - miten siis saada tulisijaa varten uudet perustukset? Rintamamiestalomallisessa talossa on yleensä aina vanhat rakenteet tehty niin, että uunin sijoitus talon keskelle onnistuu. Muissa taloissa yleensä aina joudutaan perustukset tekemään perusmaasta lähtien. Siksi aina jo suunnitteluvaiheessa rakennesuunnittelijan pitää ratkaista rakenteet. Jos tiedetään, että talossa on takkavaraus, siihen kohtaan luonnollisesti tulisija tehdään. Hormi (piippu) tehdään varauksen kohdalle myös. Takkavarauksen kohdalla perustukset on vahvistettu, joten takan teko on turvallista.
Jos takkavarausta ei ole tehty, kevyen kamiinatyyppisen ratkaisun voi asuntoon laittaa. Metallinen hormi saadaan vietyä kattorakenteiden läpi palomääräykset huomioon ottaen. Piipun voi myös viedä seinän ulkopuolelle. Silloin se ei kuitenkaan lämmitä sisätiloja.

Piippu

Hormikin löytyy vanhan tulisijan läheltä (liitoksen voi tehdä myös ilmanvaihtohormiin). Vanhan piipun sisään voidaan asentaa myös teräshormi. Jos vanha ilmanvaihtohormi halutaan hyödyntää, pitää huomioida seuraavat: hormista puuttuu savupellit ja väliseinä on vain neljänneskiven vahvuinen. Savupellit saa asennettua, kun tekee töitä laajentamalla muurauksen saumoja sopivasta kohtaa ja istuttamalla uudet pellit kehikkoineen laastilla paikalleen. Mieluummin annetaan tämä ammattilaisen hommaksi. Ohutseinämäisen hormin viereinen hormi on täytettävä tulenkestävällä täytteellä. Tähän soveltuu esim. vermikuliitti. Harvoin enää nykyään ainakaan korjattavassa talossa tarvitaan useampaa hormia tai ne ovat jo olemassa siinä vanhassa savupiipussa.Jos hormi kuitenkin on tehtävä, piipun muuraaminen tai elementtien asennus on hyvin nopea työvaihe. Elementtirakenteisen piipun pystyy itsekin pystyttää, kun seuraa tarkkaan valmistajan ohjeita. Elementtipiipun valinnassa pitää muistaa ottaa huomioon tulisijan teho.
Paikalla muuratusta piipusta on omat määräyksensä. Muurarit tietävät nämä ja osaavat muurata sen mukaisia piippuja, kun suunnittelija on määrittänyt piipun koon. Tiilet muurataan täysinä tiilinä ja puolikkaita tiiliä käytetään mahdollisimman vähän. Kuitenkin niin, että pystysaumoja eli votsisaumaa ei samassa kohtaa saa olla liikaa. Muurausta varten tehdyt telineet pitää olla tukevat, sillä tiilet ja kurapytyt lisättynä muurarin painolla on melkoinen taakka.

Vanha hormi ja uuden tulisijan pohja.
Vanha hormi ja uuden tulisijan pohja.

Ilmanvaihto

Ilmastointi aiheuttaa rakennukseen yleensä aina alipainetta. Savupiipun vedon on voitettava tämä alipaine. Piipun vetoon vaikuttavat mm. piipun pituus, rakennuksen paikka, tuuli- ja sääolosuhteet. Huonolla säällä ei ilmastoinnin pysäyttäminenkään paranna vetoa.
LVI-suunnittelija on todennäköisesti osannut ottaa tulisijan tarvitseman lisäilman huomioon. Korvausilmaventtiilin oikea paikka on ylhäällä, jolloin kylmä ulkoilma alas laskeutuessaan sekoittuu huoneilmaan ja vedon tunne vähenee. Venttiili pitää pystyä sulkemaan. Jos taas tulisijan lämpöä käytetään kierrätysilmana, nämä molemmat venttiilit pitää huomioida.

Lisälainoitusmahdollisuus Santanderilta

Santanderin lainalla saa täytettyä puuttuneen rahoitusvajeen. Lainaa voi hakea ilman vakuuksia tai velvoitteita kertoa lainan käyttötarkoitusta. Muistathan lainata vastuullisesti.

Lisärahoituksen haku hektisessä projektissa ei vaadi lähtöä pankkiin. Kiireinen rakentaja voi hakea lainaa myös netistä. Santanderin lainahakemuksen voi täyttää kaikessa rauhassa kotona istuen - ilman kiirettä.

Tarvitaanko lupia?

Mitä todennäköisimmin tulisijan asennukseen tarvitaan toimenpidelupa, tulisijan/piipun palo-/käyttöönottokatselmus. Muista varmistaa kuitenkin ensin kuntasi rakennusvalvonnasta, mitä lupia tarvitaan

Uuden tulisijan rahoitus onnistuu Santander-rahoituksella.
Uuden tulisijan rahoitus onnistuu Santander-rahoituksella.
LVI
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20232_80872.jpg
Viisi vinkkiä turvalliseen kylpyhuoneeseen
Useat vahingot sattuvat kotona ja yleensä vielä täysin yllättäen. Nyt ei kuitenkaan oteta tarkasteluun tuoleilta putoamista tai maton reunaan kompastumista, keskitytään hetkeksi oman turvallisuuden lisäämiseen kylpyhuoneessa.
202111_73514.jpg
Onko pienhiukkaspäästöjä mahdollista vähentää?
Miten sinä lämmität kotiasi? Sähköllä, puulla, pelletillä vai kenties jollain muulla? Tiesitkö, että kotitaloudessa käytettävästä energiasta jopa puolet kuluu lämmitykseen?Suomen oloissa talven kylmimpään aikaan takoilla on merkittävä rooli kalliiden sähkön kulutus- ja hintapiikkien tasaajana, jolloin esimerkiksi ilmalämpöpumpun hyötysuhde heikkenee. Puilla tapahtuvan nykyaikaisen ja puhtaasti polttavan varaavan takan lämmitys on ekologinen ja luonnollinen lämmitysratkaisu.Puun palaessa luovuttaa se saman hiilidioksidimäärän, jonka se on kasvunsa aikana sitonut itseensä. Sama määrä hiilidioksidia vapautuisi puun lahotessa luontoon, tästä syystä on kestävän kehityksen mukaista ottaa lämpöenergia talteen. Luonnollisuutensa lisäksi se on myös varma tapa lämmittää, sillä puulämmitykseen ei vaikuta myrskytuuli eikä sähköjen katkeaminen – kotisi pysyy lämpimänä.Vinkit tulisijan oikeaoppiseen käyttöön meille antaa Tulikivi ja Tulikiven toimitusjohtaja Heikki Vauhkonen.
20186_53697.jpg
Ilman hallintaa pilvestä
MyVallox-ilmanvaihtokoneilla ilma vaihtuu vaivatta. Ohjaus perustuu neljään tilavalintaan: Kotona, Poissa, Tehostus tai Takkatoiminto. Valitset vain sopivan!Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta
20116_26564.jpg
Taidekeskus Salmela
Mäntyharjun tunnetuin matkailukohde, Taidekeskus Salmela, sijaitsee Mäntyharjun arvokkaassa kirkonkylämiljöössä Pyhäveden rannalla. Salmela on jokaisen taiteenystävän ykköskäyntikohde. Vuonna 2010 kotimaan matkailun kärkikohteena palkittu Taidekeskus Salmela on yksi Suomen suurimmistä kesäaikaisista kulttuuritapahtumista.Monitaiteelliseen kesään kuuluvat muun muassa upeat näyttelyt ja koskettavat konsertit. Kesällä 2011 Salmela on mukana loma-asuntomessuhengessä paitsi messualueella myös omassa tarjonnassaan. Näyttelytilaa Salmelalla on yhteensä noin 1000 m². Vanhimpana näyttelytilana toimii 1850-luvulla rakennettu vanha pitäjäntupa, Salmela.Loma-asuntomessut Mäntyharjussa 27.6.-10.7.2011
20183_52121.jpg
Vain yksi kerros vedeneristettä riittää
"Fiksu tekee vain kerran" - sanonta, pätee weberin uuteen weberSmart Vedeneristysjärjestelmään, sillä se on ensimmäinen vedeneristysjärjestelmä, jossa eristeen voi levittää yhdessä työvaiheessa. Vaadittava kalvovahvuus saavutetaan vähemmällä työmäärällä ja laatoitus voidaan aloittaa jopa neljän tunnin kuluttua. Tämä tuo säästöä ajassa ja työkustannuksissa.
ssab greencoat
Painuneet perustukset
Tulevaisuudessa pientalorakentaminen tulee sijoittumaan yhä enemmän sellaisille alueille, joissa teknisesti luotettava perustaminen edellyttää paalujen käyttöä. Paaluja on pientalorakentamisessa perinteisesti totuttu käyttämään ainoastaan sellaisissa pohjasuhteissa, joissa maaperä on siinä määrin kokoonpuristuvaa, että maan varaan perustaminen ei tule kysymykseen. Ennustetusta ilmastonmuutoksesta johtuva kuivuuden lisääntyminen kesällä voi aiheuttaa pohjaveden alentumista ja odottamattomia painumia maanvaraisesti perustetuissa rakennuksissa.Lisääntyvät syys- ja talvisateet aiheuttavat puolestaan suurempia kosteusrasituksia alapohjarakenteisiin, joiden hallinta edellyttää ryömintätilan hyvää tuulettumista. RR-teräsperustus on kantavuudeltaan luotettava ja kosteusteknisesti moitteetta toimiva pientalon perustusratkaisu kaikkiin maaperäolosuhteisiin, myös kalliolle perustettaessa.Jätä yhteydenottopyyntö teräspaaluistaJätä yhteydenottopyyntö energiapaaluistaTilaa veloitukseton esite teräspaalutuksesta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton