Vedenpitävä katto – kuiva koti

Katon uusimiseen on aina syynsä. Pelkän vanhenemisesta johtuneiden ulkonäköseikkojen takia sitä harvemmin vaihdetaan. Yleisin syy lienee veden pääsy katon rakenteisiin.

Ota yhteyttä Ruukkiin

Tilaa veloitukseton esite Ruukin kattoremontista asennettuna

Vaihtoon perustellut syyt

As Oy Nissensato on 25 vuotta vanha asunto- osakeyhtiö käsittäen 8 taloa ja 22 asuntoa. Vanha kate oli tiiltä kantikkailla sadevesikouruilla. Kate on suhteellisen loiva, 1:4, joten sammal oli ottanut tilaisuudesta vaarin ja alkanut kasvaa osissa kattoa. Sää oli myös tehnyt tehtävänsä, osa vanhasta katteesta oli hapertunut sään ja ajan hampaan yhteisvaikutuksesta. Parin asunnon alakattoihin oli päässyt katolta vuotamaan vähäinen määrä vettä johtuen aluskatteen huonosta kunnosta ja räystään raosta tuli vettä väärästä kohdasta alas.

Vanhan katteen aika on tullut väistyä.Vanhan katteen aika on tullut väistyä.
Pihalle mahtui hyvin tulevan katon materiaalien varastointi.Pihalle mahtui hyvin tulevan katon materiaalien varastointi.

Projektin liikkeellelähtö

Keväällä 2015 yhtiökokous päätti vesikatteen vaihdosta. Vaihtoprosessi aloitettiin kesällä 2014 osakkaiden toimesta pyytämällä asiantuntijoiden lausunnot katoista. Asiantuntijat olivat sitä mieltä, ettei katon maalaus ja /tai pinnoitus riitä tarvittaviksi toimenpiteiksi. Aikatauluksi katon vaihdolle annettiin parisen vuotta.

Koska katon kunnosta kertova raportti oli lähetetty ajoissa osakkaille sekä tiedotus muutenkin toimi prosessissa eikä protestiääniä kuulunut, yksimielisen yhtiökokouksen päätöksellä katon vaihtoon päädyttiin. Toki soraääniäkin kuultiin lähinnä liittyen remontin kustannuksiin.

Kattomateriaaliksi valittiin valvojan ehdotuksesta teräs. Se on nopea asentaa ja suhteellisen loivalla kattokulmalla olevalta katolta pääsee näin lumi valumaan pois. Kattoturvatuotteet ja sadevesijärjestelmä otettiin samalla, kuten myös lisälämmöneristys. Vanha eristevahvuus oli n. 200 mm, uudeksi vahvuudeksi tuli 500 mm.
Katetta purettiin aina tarvittava määrä kerrallaan.Katetta purettiin aina tarvittava määrä kerrallaan.
Urakoitsijan puolelta urakkasopimuksen allekirjoituksen jälkeen tehtiin kohteelle tarkistusmittaus. Mittauksen jälkeen lähetettiin työmääräys, pohjakuvat sekä työmaasuunnitelma Ruukin tehtaalle.

Tilaa veloitukseton esiteRuukin kattoremontista asennettuna

Kattoremontin konkreettinen aloitus

Ennen remontin alkua pidettiin kohteessa aloituskokous, jossa varmistettiin kattomateriaalien, vaihtolavojen, puutavaran ja sosiaalitilojen paikat. Taloyhtiön isolle keskipihalle mahtuivat nämä kaikki.

Heinä-elokuun vaihteessa työt alkoivat ja etenivät säiden mukaan. Sateen sattuessa töitä ei voitu tehdä.

Urakan eteneminen

Kaiken kaikkiaan työmaa sujui asoy:n puheenjohtaja Jani Kiiskisen mukaan hyvin.

Asoy:ssä tiedotus hoidettiin joko urakoitsijan tai sisäisen tiedotuksen toimesta. Lapset ja uteliaat pidettiin poissa työmaa-alueelta – annettiin urakoitsijalle sen tarvitsema työrauha. Vaaratilanteita remontti ei aiheuttanut.

Yhdessä talossa aikataulutus petti niin, että töihin päästiinkin edellä aikataulua. Tästä annettiin palautetta urakoitsijalle, kun ilmoitusta ei annettu ajoissa. Katon purku pitää isompaa ääntä kuin sen tekeminen. Toisaalta taas oltiin tyytyväisiä urakkatahdin ripeyteen.

Katteen vaihdon jälkeen asennettiin sadevesijärjestelmä sekä kattoturvatuotteet. Aikansa nähnyt sadevesijärjestelmä ei toiminut enää toivotulla tavalla. Kouruissa kaadot eivät olleet enää kuin asennettaessa ja kantikkaan kourun pohjalle jäi orgaanista ainesta.

Lopputulos

Hallituksen puheenjohtaja antaa Ruukin suorittamalle kattoremontille arvosanaksi 9. Yllätyksiä remontissa ei tullut, valvoja hoiti osansa hyvin. Urakkaporukka teki tarvittaessa pitkääkin päivää saadakseen kohteen aikataulussa valmiiksi. Valvojan huomautukset urakoitsija otti heti kuuleviin korviinsa ja huomautetut kohdat korjattiin heti. Ruukin toiminta kattoremontissa oli asiantuntevaa. Urakkaa koskeviin kysymyksiin vastattiin asiallisesti, urakka tehtiin kuten sovittiin ja tiedotus toimi. Asukkaat tiesivät, mitä seuraavaksi tehdään ja missä.

Syksyn paikoitelleet runsaat sateet ovat todistaneet katon pitävyyden sekä sadevesijärjestelmän toimivuuden. Lopullisen varmuuden katon eri osien toimivuudesta antaa talvi, jolloin testataan koko lappeen matkalle asennetut lumiesteet.

Uutuuttaan kiiltelevä katto.Uutuuttaan kiiltelevä katto.

Kattopakettiin sisältyy

 • kohdekohtainen suunnitelma, johon kirjataan tarvittavat toimenpiteet
 • vanhan katteen purku
 • vesikate tarvikkeineen
 • saneerauskiinnikkeet katon oikaisuun
 • alusrakenteet
 • aluskatteet
 • sadevesijärjestelmät
 • kattoturvatuotteet
 • asennus
 • jätteiden poiskuljetus ja siivous
 • lopputarkastus/luovutus
 • tarvikkeet ja asennus yhdeltä toimittajalta.


HUOM! Taloyhtiönne ei tarvitse maksaa etukäteismaksuja.

Ota yhteyttä

Taloyhtiön kattoremontti suunnitellaan kohdekohtaisesti. Kohteesta riippuen kattoremonttipaketin sisältö saattaa vaihdella.

Jätä yhteydenottopyyntö Ruukin kattoremontista asennettuna


 
Julkaistu
9.11.2015