Näin kiinnität turvallisesti

Kun kiinnität peiliä, kaappia tai vaikka taulu-tv:tä väliseinään, tarvitset juuri siihen tarkoitukseen tehdyn kiinnikkeen. Lisäksi se on myös asennettava huolellisesti. Kiinnikevalikoimasta löydät pitävän ratkaisun joka tarpeeseen.

Itseporautuva Sormat KLA M metalliankkuri on hyvä valinta kipsilevyseiniin sekä kipsikuitulevyyn tehtäviin kiinnityksiin.Itseporautuva Sormat KLA M metalliankkuri on hyvä valinta kipsilevyseiniin sekä kipsikuitulevyyn tehtäviin kiinnityksiin.

Valitse kiinnike alustan mukaan

Lähtökohtana kiinnityksille on aina materiaali, johon kiinnitys tehdään. Puu, betoni, tiili, kivi sekä rakennuslevyt vaativat kaikki omanlaisensa kiinnitystavat. Tartunnasta saadaan pitävä vain, jos kiinnitystarvike soveltuu alustamateriaalin ominaisuuksiin. Huomioi lisäksi kuormitukset ja paino sekä ympäristöolosuhteet, kuten kosteus ja lämpötilan vaihtelut, mikäli kiinnitys tehdään kylmään tilaan. Tällöin kiinnikkeeltä vaaditaan myös korroosionkesto-ominaisuuksia.

Selvitä seinän materiaali

Usein remonttia tehdessä tulee vastaan erilaisia kiinnityspulmia. Yleisin ongelma on pintakerroksen alla olevan materiaalin selvittäminen, jotta kiinnitys voidaan tehdä luotettavasti kiinteälle ja tukevalle pohjalle.

Puurunkoisen seinän koolauspuiden sijainti löytyy levyn pintaa koputtelemalla, kun ääni muuttuu kumeasta napakaksi. Luotettavampi menetelmä on rakenneilmaisimen käyttö. Ilmaisin tunnistaa seinän runkopuut sekä paikantaa rautapitoiset metallit ja sähköjohdot, joiden selvittäminen on tärkeää turvallisen porauksen varmistamiseksi.

Betoni-, tiili- tai harkkoseinän materiaalin laatu selviää varmimmin, kun teet koeporauksen huomaamattomaan kohtaan. Koeporauksessa syntyneen porauspölyn tutkiminen voi varmistaa seinän materiaalin.

Varmista väliseinän kestävyys

Tyypillisiä väliseiniin tehtäviä kiinnityksiä ovat kiintokalusteet, kuten hyllyt, kaapit sekä erilaiset tasot ja naulakot. Niiden on kannettava oman painonsa lisäksi muuta kuormaa. Myös kerrosten välisten porrasrunkojen sekä saunatilojen lauteiden kiinnityksiltä vaaditaan rasituksenkestoa, sillä kuormitukset vaihtelevat.

Muita asuintiloissa tehtäviä kiinnityksiä ovat taulu-tv, valaisimet ja seinäpeilit. Niiden kiinnityksissä kuormituksenkesto rajoittuu omaan, muuttumattomaan painoon. Myös näissä lähtökohtana kiinnikkeen valinnalle on alusmateriaali, joka määrää käytettävän kiinnitystarvikkeen.

Mieti paras kiinnitystapa

Kiinnikevalintaan vaikuttaa osaltaan myös kiinnityskohta seinässä. Mikäli runkopuihin tehtävää kiinnitystä ei voida toteuttaa, on rakennuslevykiinnityksiin tarjolla hyviä kiinnikeratkaisuja, kuten Sormatin Gripper. Monikäyttöinen Gripper-seinätulppa soveltuu kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin materiaalista riippumatta.

Mikäli betoniin tai kevytbetoniin kiinnitettäessä reunaetäisyys on hyvin pieni, kuormitus on suurta tai kiinnitykseltä vaaditaan erityistä säänkestoa, ovat Sormatin ITH-Ve/Pe -injektointimassalla kiinnitetty RST-kierretanko tai säänkestävät betoni- ja kevytbetoniruuvit hyviä kiinnitysvaihtoehtoja.

Väliseinäovia asennettaessa karmien kiinnitys edellyttää niille suunniteltuja kiinnikkeitä, karmiruuveja, joilla voidaan tarkasti kohdistaa ja säätää karmin sijaintia.
 

Seinäkiinnitykset yhdellä silmäyksellä

Kiinnike Erityispiirteet Umpiseinät Levyt Ontelot
KLA Pikakiinnike kipsilevylle, itseporautuva X
KLA M Palon kestävä KLA myös EK -kipsilevylle X
OLA Huoleton ratkaisu levyille ja umpiseinälle! Levyn paksuus > 12 mm X X
MOLA Kokometallinen molly -tyyppinen ohutlevyankkuri X
NAT Nailontulppa betonille, kivelle ja umpitiilelle X
YLT Yleistulppa, kiristyy pitäväksi rusetiksi X X X
GRIPPERTM Huippulaatuinen luottotulppa kaikille seinämateriaaleille X X X

Kiinnikevalintatyökalun avulla voit kätevästi selvittää kohteeseesi soveltuvat kiinnitystarvikkeet.

Oikenalaisen kiinnitystarvikkeen huolellinen asentaminen takaa lujan kiinnityksen joka pitää.Oikenalaisen kiinnitystarvikkeen huolellinen asentaminen takaa lujan kiinnityksen joka pitää.

Oikea asennus ratkaisee!

Oikeanlaisen kiinnikkeen lisäksi huolellinen asennustyö on erittäin tärkeää. Onnistut, kun noudatat kiinnikevalmistajan ohjeita: esiporausreiän koko, asennussyvyys ja kiinnikkeen kiristäminen vaikuttavat kaikki siihen, miten kestävä ja luja kiinnityksestä tulee.

Käytä porauksessa aina vain kyseiselle materiaalille soveltuvaa terää. Puhdista porauksen jälkeen reikä pölystä ja aseta kiinnike paikalleen. Tee kiristys työkalulla, jossa on kiinnikkeen vääntöön sopiva kanta. Näin kiinnike kiristyy oikein eikä vaurioidu.


 
Julkaistu
29.9.2021