Miten kiinnitän turvallisesti?

Kestävä ja luja kiinnitys saavutetaan käyttämällä vain kohteeseen soveltuvia ja laadukkaita kiinnikkeitä. Vääränlainen kiinnitystapa tai huolimaton asennus taas johtaa lähes lähes poikkeuksetta kiinnityksen pettämiseen. Olitpa sitten rakentamassa uutta tai remontoimassa vanhaa, valitse aina asianmukaiset kiinnikkeet.

Itseporautuva Sormat KLA M metalliankkuri on hyvä valinta kipsilevyseiniin sekä kipsikuitulevyyn tehtäviin kiinnityksiin.Itseporautuva Sormat KLA M metalliankkuri on hyvä valinta kipsilevyseiniin sekä kipsikuitulevyyn tehtäviin kiinnityksiin.

Valitse kiinnike alustan mukaan

Lähtökohtana kiinnityksille on aina materiaali, johon kiinnitys tehdään. Puu, betoni, tiili, kivi sekä rakennuslevyt vaativat kaikki omanlaisensa kiinnitystavat. Kiinnitystarvikkeen tuleekin soveltua alustana olevan materiaalin ominaisuuksiin, jotta tartunnasta saadaan pitävä. Lisäksi on huomioitava kuormitukset ja paino sekä ympäristöolosuhteet, kuten kosteus ja lämpötilan vaihtelut mikäli kiinnitys tehdään kylmään tilaan. Tällöin kiinnikkeeltä vaaditaan myös korroosion kesto-ominaisuuksia.

Näin selvität seinämateriaalin

Usein remonttia tehdessä tulee vastaan erilaisia kiinnityspulmia. Yleisin ongelma on pintakerroksen alla olevan materiaalin selvittäminen, jotta kiinnitys voidaan tehdä luotettavasti kiinteälle ja tukevalle pohjalle.

Puurunkoisessa seinässä levyn pintaa koputtelemalla voi havaita koolauspuiden sijainnin äänen muuttuessa kumeasta napakaksi. Luotettavampi menetelmä on käyttää rakenneilmaisinta, joka tunnistaa seinän runkopuut. Ilmaisin myös paikantaa rautapitoiset metallit ja sähköjohdot, joiden selvittäminen on tärkeää turvallisen porauksen varmistamiseksi.

Mikäli kyseessä on betoni-, tiili- tai harkkoseinä, varmin tapa selvittää materiaalin laatu on tehdä koeporaus huomaamattomaan kohtaan. Koeporaamalla voidaan varmistua seinän materiaalista tutkimalla syntynyttä porauspölyä.

Kiinnitykset väliseinärakenteisiin

Tyypillisiä väliseiniin tehtäviä kiinnityksiä ovat kiintokalusteet kuten hyllyt, kaapit sekä erilaiset tasot ja naulakot. Näiden on kannettava omanpainonsa lisäksi niille kohdistuvaa muuta kuormaa. Myös kerrosten välisten porrasrunkojen sekä saunatilojen lauteiden kiinnityksiltä vaaditaan rasitustenkestoa kuormitustilanteiden muuttuessa.

Muita asuintiloissa tehtäviä kiinnityksiä ovat taulu-tv, valaisimet ja seinäpeilit, joiden kiinnityksissä kuormituksenkesto rajoittuu omaan, muutumattomaan painoon. Myös näissä lähtökohtana kiinnikkeen valinnalle on alusmateriaali, joka määrää käytettävän kiinnitystarvikkeen.

Mikäli runkopuihin tehtävää kiinnitystä ei voida toteuttaa, on rakennuslevykiinnityksiin tarjolla hyviä kiinnikeratkaisuja kuten uusi Gripper. Monikäyttöinen Gripper seinätulppa soveltuu kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin materiaalista riippumatta.

Jos kuitenkin betoniin -tai kevytbetoniin kiinnitettäessä reunaetäisyys on hyvin pieni, kuormitus on suurta tai kiinnitykseltä vaaditaan erityistä säänkestoa, ovat Sormatin ITH-Ve/Pe - injektointimassalla kiinnittetty RST-kierretanko tai säänkestävät betoni- ja kevytbetoniruuvit hyviä kiinnitysvaihtoehtoja.

Ovia tai ikkunoita uusittaessa karmien kiinnitys edellyttää niille suunniteltuja kiinnikkeitä, karmiruuveja, joilla voidaan tarkasti kohdistaa ja säätää karmin sijaintia.

Seinäkiinnitykset yhdellä silmäyksellä

Kiinnike Erityispiirteet Umpiseinät Levyt Ontelot
KLA Pikakiinnike kipsilevylle, itseporautuva X
KLA M Palon kestävä KLA myös EK -kipsilevylle X
OLA Huoleton ratkaisu levyille ja umpiseinälle! Levyn paksuus > 12 mm X X
MOLA Koko metallinen Molly levyille X
TOLA Metalliankkuri levyille ja ontelokiinnityksiin (seinämäpaksuus 10-70 mm) X X
NAT Nailontulppa betonille, kivelle ja umpitiilelle X
YLT Yleistulppa, kiristyy pitäväksi rusetiksi X X X
GRIPPERTM Huippulaatuinen luottotulppa kaikille seinämateriaaleille X X X

Kiinnikevalintatyökalun avulla voit kätevästi selvittää kohteeseesi soveltuvat kiinnitystarvikkeet.

Oikenalaisen kiinnitystarvikkeen huolellinen asentaminen takaa lujan kiinnityksen joka pitää.Oikenalaisen kiinnitystarvikkeen huolellinen asentaminen takaa lujan kiinnityksen joka pitää.

Muista tehdä asennus huolella

Oikeanlaisen kiinnikkeen lisäksi asennustyön huolellinen suorittaminen on erittäin tärkeää. Noudattamalla kiinnikevalmistajan ohjeita onnistut: esiporausreiän koko, asennussyvyys ja kiinnikkeen kiristäminen vaikuttavat kaikki siihen, miten kestävä ja luja kiinnityksestä tulee.

Käytä aina porauksessa vain kyseiselle materiaalille soveltuvaa terää. Porauksen jälkeen puhdista reikä pölystä ja aseta kiinnike paikalleen. Tee kiristys työkalulla, jossa on kiinnikkeen vääntiöön sopiva kanta. Näin kiinnike kiristyy oikein eikä vaurioidu.


 
Julkaistu
13.7.2020