• Etusivu
  • Rakentaminen

Lupapiste helposti haltuun

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lupapiste.fi
Päivitetty 10.01.2019
201510_44598.jpg

Etsi rakennushankkeen sijainti esimerkiksi katuosoitteella.

Tiesitkö, että voit tehdä rakennuslupahakemuksen verkossa jo lähes 200 kunnan alueella?

Lupapisteen kautta voit olla uudella tavalla yhteydessä viranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – aina ennakkokyselystä hankkeen päättymiseen saakka. Lupapisteessä voit edistää asiointia yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Palvelu neuvoo yksityiskohtaisesti tarvittavan hakemuksen tekemisessä ja pitää osapuolet tietoisina hankkeen etenemisestä. Vuorokauden ympäri.

Tarkista palvelut oman kuntasi alueella: www.lupapiste.fi

Asiointi Lupapisteessä

1.Valitse kartalta sijainti ja toimenpide

Etsi rakennushankkeen sijainti katuosoitteella, kiinteistötunnuksella tai kartasta etsimällä. Yhteydenottosi ohjautuu automaattisesti asiointikunnan viranomaisille. Valittuasi myös toimenpiteen, palvelu kertoo arvion hankkeesi luvantarpeesta sekä tarpeellisista liitteistä asiointikunnan alueella.

2. Kysy neuvoa tai tee hakemus

Voit kysyä neuvoa tai edetä suoraan lupahakemuksen tekemiseen. Hakemus tulee täydennettäväksi valitsemasi toimenpiteen pohjalta. Lisää tarvittavat tiedot ja liitteet eri välilehdille – tiedot tallentuvat automaattisesti, joten voit jatkaa hakemuksen tekemistä sinulle parhaiten sopivaan aikaan. Voit lisäksi olla yhteydessä viranomaiseen missä hakemuksesi vaiheessa tahansa keskusteluikkunan kautta.

Lisää tarvittavat tiedot ja liitteet eri välilehdille – tiedot tallentuvat automaattisesti, joten voit jatkaa hakemuksen tekemistä sinulle parhaiten sopivaan aikaan.
Lisää tarvittavat tiedot ja liitteet eri välilehdille – tiedot tallentuvat automaattisesti, joten voit jatkaa hakemuksen tekemistä sinulle parhaiten sopivaan aikaan.

3. Kutsu muut osapuolet mukaan

Voit kutsua hankkeen osapuolia näkemään ja täydentämään hakemustasi "Osapuolet"-välilehdellä. Useisiin hankkeisiin vaaditaan pääsuunnittelija, jonka voit kutsua osapuoleksi "Valtuuta uusi henkilö" tai "Valtuuta uusi yritys" -toiminnon kautta. "Lausunnot"-välilehden kautta voidaan hoitaa tarvittaessa lausuntopyynnöt sekä naapurien kuuleminen sähköisesti.

Voit kutsua hankkeen osapuolia näkemään ja täydentämään hakemustasi “Osapuolet”-välilehdellä.
Voit kutsua hankkeen osapuolia näkemään ja täydentämään hakemustasi “Osapuolet”-välilehdellä.

4. Jätä hakemus

Kun hakemus jätetään vireille "Jätä hakemus" toiminnon kautta, siirtyy se viranomaisen käsiteltäväksi. Viranomainen kommentoi ja ohjaa lupahakemustasi Lupapisteen kautta. Saat viranomaiselta täydennyspyynnöt hakemuksellesi suoraan Lupapisteeseen, mistä tulee myös erikseen ilmoitus sähköpostiisi.

Kun hakemus jätetään vireille “Jätä hakemus” toiminnon kautta, siirtyy se viranomaisen käsiteltäväksi.
Kun hakemus jätetään vireille “Jätä hakemus” toiminnon kautta, siirtyy se viranomaisen käsiteltäväksi.

Ohjeita palvelun käyttöön: www.lupapiste.fi/ohjeet

20191_55821.jpg
Lupapiste.fi
Rakentaminen
hankkeen aloitus
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

tikuista tehty pienoismallitalo ja pieniä tiiliä pihalla
Rakennuslupien hakeminen hankalaa ja aikaa vievää - ei enää!
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän prosessin moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut apu.
20153_42609.jpg
Rakennusluvan hakemisen voi tehdä myös sähköisesti
Rakennuslupien hankkiminen on tähän asti ollut pitkä prosessi. Tarvitaan useita liitteitä sekä piirustuksia, lausuntoja eri osapuolilta. Hyvin usein käykin niin että luvan saamisen kannalta jokin oleellinen paperi puuttuu ja sitä myötä prosessi viivästyy jälleen. Tämän tapahtumasarjan moni kokee ikävänä sekä aikaa vievänä – ja ennen kaikkea hankalana. Tähän on nyt tullut helpotusta. Lupapiste-palvelun kautta voidaan edistää rakennuslupa-asiointia verkossa, vuorovaikutuksessa asiointikunnan viranomaisen kanssa. Tarpeellisten tietojen tallentaminen voidaan hoitaa näppärästi yhteisen hakemusnäkymän kautta ja eri osapuolet pysyvät tietoisena hankkeen etenemisestä – vuorokauden ympäri.Tutustu Lupapisteen palveluun
201712_51229.jpg
Milloin tarvitsen rakennusluvan?
Rakennus- tai remonttitöihin ryhtyvä joutuu pohtimaan suunnitelmiensa luvanvaraisuutta ja usein hakemaan asianmukaiset luvat rakennustöilleen. Sähköinen asiointipalvelu Lupapiste tarjoaa avun lupatarpeen selvittämiseen sekä rakennuslupien hakemiseen.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
talon pohjapiirustukset kuvan alalaidassa ja sen päälle on piirretty moderni kolmiulotteinen talo
Pääsuunnittelijan tehtävä rakennushankkeessa
Rakentamisen laatu lähtee taitavasta suunnittelusta. Pientalonkin suunnittelua koordinoi pääsuunnittelija. Maankäyttö- ja rakennuslain mukaan pääsuunnittelija vastaa suunnittelun kokonaisuudesta ja sen laadusta. Pääsuunnittelijan kelpoisuusvaatimuksista on asetuksessa (MRA 48 §) mainittu "asianomaiseen suunnittelutehtävään soveltuva rakennusalan korkeakoulututkinto taikka aikaisempi rakennusalan ammatillisen korkea-asteen tai sitä vastaava tutkinto sekä riittävä kokemus kyseisen suunnittelualan tehtävistä" sekä lisäksi "hyvät ammatilliset edellytykset huolehtia suunnittelun kokonaisuudesta".Espoolaisen Doventus Oy:n toimitusjohtaja, arkkitehti SAFA Tero Seppäsen mukaan pääsuunnittelija on rakennuttajan luottamushenkilö.– Näkisin myös, että rakennuttajan ja pääsuunnittelijan tulisi aloittaa yhteistyö jo ennen tontin ostopäätöstä, jolloin pääsuunnittelija voisi tutkia tontin maasto-olosuhteet peilaten sitä kaava- ja rakennusmääräyksiin. Mutta jos tontti on jo hankittu, tulee pääsuunnittelijan selvittää aluksi suunnittelun ja rakentamisen reunaehdot: aikataulu ja resurssit.
202210_60332.jpg
Kaunis ja käytännöllinen kivitalo tarkalla budjetilla
Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Lue, millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton