• Etusivu
  • Talo

Vesikatto

Rakentajan toimitus
Julkaistu 07.10.2015
201510_44537.jpg

Kokemuksen kautta ihminen on oppinut ankarissakin sääolosuhteissa suojaamaan itsensä ja läheisensä niin, että pysyy terveenä ja henkikulta säilyy. Maapallolla sääolosuhteet vaihtelevat rajusti ikiroudan jäätävistä alueista autiomaiden kovaan kuumuuteen ja aina niihinkin on pystytty sopeutumaan ja elämään niissä olosuhteissa. Me suomalaiset olemme valinneet asuinpaikaksemme noiden ääripäiden välissä vallitsevan ilmaston, joka takaa riittävästi säätilojen vaihtelevuutta, siksi mielenkiinto niihin säilyy ja puheenaihetta riittää jokaiselle päivälle.

Säätilojen nopea vaihtelu asettaa rakennustemme rakenteet ja omat tietotaitomme kovalle koetukselle, sillä vesikattojen rakenteet ovat aina ensimmäisenä tulilinjalla noissa vaihteluissa ja vaativat jatkuvaa seurantaa, jotta asuminen olisi miellyttävää. Perustusrakenteet ja vesikattorakenteet sekä niiden oikea toimivuus, ovat avainasemassa rakennusten pitkäikäisyyden toteuttamisessa. Vesi kaikissa olomuodoissaan vesikatolla, kovan tuulen avustamana, vaatii siitä torjuntavoiton ottamista jatkuvasti ja siksi vesikaton rakenteiden pitää olla oikein suunniteltu ja toteutettu.

201510_44538.jpg

Katteita on laaja materiaali- ja värivalikoima ja niiden pitkäkestoisuuteen, vedenpitävyyteen sekä ääntä eristäviin ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää erityishuomio. Katteiden valmistajien asennusohjeisiin on hyvä tutustua, sopiiko aiottu kate materiaalinsa ja värinsä puolesta rakennuksen julkisivuihin sekä muuhun ympäristöön. Katteen alapuoliset rakenteet pitää ottaa huomioon ja huolehtia myös niiden tuulettuvuudesta kosteusvaurioiden välttämiseksi. Veden, lumen ja jään poistuminen katolta hallitusti on mahdollistettava siihen tarkoitukseen suunnitelluin rakenne- ja tarvikeratkaisuin.
Lumiesteet ja karkeapintaiset katemateriaalit estävät lumen sekä jään putoamisen hallitsemattomasti alas katolta.
Veden poistaminen vesikatolta hallitusti vesikouruin ja syöksytorvin sadevesien poistoputkijärjestelmään on erittäin tärkeää, sillä poistoveden päästäminen rakennuksen perustukseen, aiheuttaa kosteusongelmia rakenteissa, joita on vaikea korjata. Suomessa sataa vuodessa noin 500 – 1000 litraa vettä jokaiselle neliömetrin alalle ja harja-, pulpetti-, yms. katoilta tuleva vesi lisää määrää huomattavasti, siksi vesi pitää poistaa hallitusti.

Vesikourujen hankinnan yhteydessä kannattaa ottaa huomioon niiden kiinnittäminen rakennuksen räystäsrakenteisiin. Nykyiset kourut valmistetaan asennuspaikalla saumattomiksi ja niiden kiinnittämiseen räystäälle on olemassa kourun ulkopuoliset kannatinkoukut sekä sisäpuoliset kannattimet. Suosittelen ulkopuolisia kannatinkoukkuja, koska kourut on helppo puhdistaa myös kourussa kulkevan kauko-ohjattavan harjauslaitteen avulla puiden lehdistä sekä neulasista ilman sisäpuolisia esteitä, joita sisäpuolen kannattimet muodostavat haitaksi asti.

Kulkiessani katselen usein tasakattoisten räystäättömien rakennusten ulkoseinien yläosia ja varsinkin kerrostalojen tiilirakenteisissa ja rapatuissa seinissä näkyy sateiden jälkeen useita päiviä niihin imeytynyt kosteus. Mitä tuo kosteus voi aiheuttaa, jos se imeytyy lämmöneristekerroksiin? Lienee ajattelun paikka ja neuvonpito rakennusten suunnittelijoiden kanssa, josko rakennuksiin suunniteltaisiin ja tehtäisiin toimivan vesikaton lisäksi myös kunnolliset räystäät.

201510_44539.jpg
201510_44540.jpg
Teksti: Pekka Niemelä, rkm/Porin Rakennusmestarit ja -insinöörit ry

Jätä kysymys rakentamiseen liittyvistä ongelmista Kysy, vastaamme -palstalla

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

200910_19093.jpg
Akvatermin irtolohkovaraaja
Irtolohkot on suunniteltu helpottamaan saneerauskohteisiin asennettavia säiliöitä. Niiden avulla voidaan ahtaasta oviaukosta saadaan mahdollisimman suuri varaaja sisään asennuspaikalle.Lisätietoa Akvatermin varaajista...
20073_3774.jpg
Deko 3/07 on ilmestynyt
Maaliskuun numerossamessuterveisetTukholmasta ja Kölnistä. Tukholman helmikuisilla sisustusmessuilla pyöreys oli out ja kantikkuus in.Pihistä ja panosta: trenditapetit. Tapetit ovat nyt tyylikkään mustavalkoisia tai metallinhohtoisia. Teepieniä ihmeitä tapetilla ja maalilla, esittelyssä ihanimmat tapetit ja maalit sekä kätevimmät tuunausniksit.Kodin muutos-sarjassa aiheena kaupan takahuoneen muutostyöt kaksioksi.
25_P_20066.jpg
Kelluva asuminen
Kelluvan asumisen rakentamiselle asettamia haasteita ja mahdollisuuksia pohdittiin Porin Reposaaressa kelluvan asumisen seminaarissa. Pori olikin oiva paikka seminaarille, sillä kaupunki on ensimmäinen suomalainen kaupunki, jossa on lainvoimainen kelluvan asumisen mahdollistava asemakaava.Seminaarin avannut apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus kertoi kaava-asian edenneen Porissa hyvää vauhtia ilman valituksia. Kaava saatiin vajaassa vuodessa.Arkkitehti Pirjo Sanaksenaho muistutti, että muun muassa Japanissa, Kiinassa, Vietnamissa ja Thaimaassa on asuttu iät ja ajat kelluvissa asunnoissa.– Kelluvien asuntojen suunnittelu suo nyt valtavasti mahdollisuuksia, koska meillä ei ole perinteistä tapaa rakentaa veden päälle. Veden päällä asuminen on elämyksellistä ja yhteisöllistä, ja se mahdollistaa uudenlaista muodonantoa, Pirjo Sanaksenaho totesi.Kotkan Santalahteen on ollut suunnitteilla jo kolmisen vuotta kelluvia asuntoja. Arkkitehti Lars Olsson kertoi hankkeen herättäneen kovasti keskustelua, ja asemakaavaehdotuksesta tuli kolme muistutusta ja yksi kriittinen lausunto.– Asemakaava laitetaan uudelleen nähtäväksi tässä lomien jälkeen. Ehkä jo ensi vuonna Kotkassa voisi olla kelluva asunto, Olsson arveli.Helsingin kaupungin vastaavia hankkeita esitteli seminaariväelle arkkitehti Anu Mansikka. Tosin monet vastaavat hankkeet Helsingissä koskevat asuntolaivoja, ei kelluvia asuntoja. Poikkeuksena pääkaupungissa on Reposaareen verrattuna muun muassa se, että tontit ovat vesitontteja, ja määräykset ovat sen mukaisia.– Viranomaisilla on paljon erilaisia vaatimuksia kelluvasta asumisesta, Anu Mansikka kertoi. Helsingissä asia oli esillä jo 90-luvun alussa, mutta aika ei silloin ollut kypsä. Anu Mansikka kertoi esityksen kelluvista kaatuneen silloin yksimielisesti.
20223_77470.jpg
Paras aika hoitaa salaojaremontti on juuri nyt
Moni mieltää salaojaremontin kesällä hoidettavaksi urakaksi. Mutta Suomen lyhyttä suvea ei kannata uhrata pihassa mylläämiselle, eli jos olet suunnitellut salaojaremonttia, toimi pikaisesti. Nimittäin routa ja Vesivekin Kesäkone yhdessä tuovat remontoijalle selkeän edun.
20235_81703.jpg
Aito ja alkuperäinen painumaton hirsi on testattu tuhansissa taloissa
Honkarakenteen hirsinööritTM kehittivät 20 vuotta sitten hirren, joka ei painu. Hongan painumaton hirsi mullisti hirsiarkkitehtuurin ja -rakentamisen.
20185_53076.jpg
Uusia ideoita ja inspiraatiota talonrakentajalle
Suomalainen kivitalojen markkinajohtaja Lammi uudisti brändiään ja julkaisi samalla 32 talomallia sisältävän ideakirjan. Ideakirjan tarkoituksena on nimensä mukaisesti tarjota ideoita ja lähtökohtia oman talon suunnitteluun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton