Anna kattosi talvehtia rauhassa

Tässä niksit kuinka voit varmistaa, että kattosi saa nukkua rauhallista talviunta. Kyse on loppujen lopuksi muutamasta pikkuseikasta, jotka omakotiasujan tai mökin omistajan tulisi huomioida ennen talven tuloa.

Tiedämme, että katoille kertyy roskaa varsinkin syksyisin, kun lehdet ja neulaset putoavat puista. Syysmyrskyt lennättävät risuja ja oksia katoille. Tuulen mukana katoille kulkeutuvat roskat tukkivat kourut ja tasakatoilla olevat kattokaivot. Puhdistamaton katto alkaa myös helpommin kasvaa sammalta.

Kiipeä siis katolle tarkistamaan katon siisteys, yleinen kunto ja kourujen puhtaus. Huolehdi kuitenkin, että toimit turvallisesti ja että tikkaat sekä kulku katolla ovat kunnossa.

talvihuolto

Tarkista ettei katolla ole rikkinäisiä tiiliä tai selkeitä vuotokohtia

Katolla käydessäsi on hyvä samalla tarkistaa, ettei siellä ole rikkinäisiä tiiliä tai selkeitä vuotokohtia. Piipun juuri ja sekä kaikki läpiviennit ja niiden tiiviys olisi hyvä tarkistaa. Pienillä toimin voit säästää tonnin jos toisenkin. Jos kattosi on kovin jyrkkä tai muuten koet työn liian vaikeaksi tai haasteelliseksi voit aina kääntyä ammattilaisen puoleen. Ammattilaisen olisi muutenkin hyvä käydä aika ajoin varmistamassa katon kunto. Tarkastuskäynnistä saat aina kirjallisen ja kuvallisen raportin osoittamaan että olet hoitanut kiinteistöäsi hyvän hallintatavan mukaan.

Alla lista tärkeimmistä toimista katon talvehtimisen varalle:

1. Tarkista turvallinen nousu katolle ravistamalla tikkaita

2. Liiku rauhallisesti ja käytä turvavarusteita

3. Käy katto lävitse neliöneliöltä tarkastaen sen kunto

4. Tarkista myös samalla kaikkien läpivientien tiiviys

5. Puhdista katto ja kourut roskista, sekä varmista että syöksytorvissa ei ole tukoksia

6. Mikäli katolta löytyy lumiesteet, tarkasta niiden tukeva kiinnitys ja niiden tiivistys katteeseen

7. Päätyräystäät ja niiden kunto olisi myös hyvä aika ajoin tarkistaa

8. Puhdista syöksytorvien alapäässä olevat sadevesikaivot roskista ja lehdistä


Kiinnitä huomiota läpivienteihin ja kattoluukkuihin

Kiinnitä erityisesti huomiota seuraaviin asioihin. Läpiviennit eli poistoputket, -kattoluukut ja ikkunat on syytä tarkistaa huolellisesti. Läpivientien osalta huomion tulisi kiinnittyä erityisesti tiivisteiden kuntoon. Tiivisteet haurastuvat ajan myötä ja ne tulee mahdollisesti uusia. Tasakatoilla huomiota tulee kiinnittää kattokaivojen toimivuuteen ja niiden tiiveyteen. Puiden lehdet sekä muut roskat täytyy siivota katolta pois koska ne kulkutuvat useimmiten aina kattokaivoon toisin kuin harjakatoille, ja voivat siten tukkia kaivon. Yksi hyvä ennaltaehkäisevä keino tukkeutumista vastaan on asentaa katoille tarkoitettu lehtisiivilä kaivojen päälle. Veden ei tulisi seistä läpivientien vieressä vaan ohjautua pois näistä. Piipun pellitykset on myös syytä käydä lävitse. Tarkistetaan niiden kiinnitys, pinta, tiivisteiden kunto ja vedenpitävyys.

Hyvää talviunta katollesi toivottaa Vesivek – Katsomme aina korkeammalle.

Jätä yhteydenottopyyntö:


 
Julkaistu
6.10.2015