Näin katto toimii

Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.

Katosta puhutaan toisinaan talon viidentenä julkisivuna. Esteettisyys on tietenkin tärkeä seikka, mutta tulee kuitenkin huomioida, että katon tehtävä on suojata rakennusta ja asukkaita koko rakennuksen käyttöiän. Katon tehtävä on vaikeampi kuin seinien, siksi se onkin vaativin rakennusosa. Sateen, tuulen ja lumen kestäminen vaatii aivan oman materiaalinsa.

Betoni on varsinkin katoille luonnollinen, kestävä ja helppokäyttöinen materiaali. Betonikattotiilet ovat erittäin mittatarkkoija ja niiden asentaminen on helppoa.Betoni on varsinkin katoille luonnollinen, kestävä ja helppokäyttöinen materiaali. Betonikattotiilet ovat erittäin mittatarkkoija ja niiden asentaminen on helppoa.

Kattotiilet

Tiilikattojen klassinen rakennusmateriaali on savitiili. Se on vahva, kestävä ja luonnollinen materiaali. Se sietää suuria lämpötilan vaihteluja vahingoittumatta, eivätkä tuhoeläimet tai mikro-organismit pysty vahingoittamaan sitä - erotuksena puusta, kaislasta tai päreestä, jotka ovat muita klassisia luonnonmateriaaleja.

Tänä päivänä betonitiili ja pelti ovat suosituimmat katemateriaalit. Betonikattotiilen kestoikä on noin 70 vuotta ja se sopii erinomaisesti Suomen vaativiin olosuhteisiin. Lisäksi betonitiilikatto on elinkaarikustannukseltaan edullisin katemateriaali.

Kattotiilet on muotoiltu siten, että vesi ja lumi valuvat pois niistä. Sen vuoksi tiilikatossa on oltava tietty kaltevuus, alkaen 11°:sta, muuten on olemassa riski veden pääsemisestä tiilien alle. Tämä minimikulma vaihtelee eri tiilien välillä. Varmistaaksesi oikean kaltevuuskulman: ota yhteys tiilikattoasiantuntijaan jättämällä yhteydenottopyynnön.

Tiilien alusrakenne

Tiilet ovat katolla ruoteiden päällä. Tiilet kiinnitetään ja ne lukitsevat toisensa alhaalta ja ylöspäin. Tiilet kiinnitetään ruoteisiin myrskyklipseillä, ruuveilla tai nauloilla. Kiinnitystapa riippuu käytetystä tiilestä ja siitä, miten alttiina katto on äärimmäisen kovalle tuulelle. Ruoteiden ja aluskatteen välissä tulee käyttää tuuletusrimoja varmistamaan katon tuuletus.

Ruoteiden ja tuuletusrimojen ansiosta ilma pääsee vapaasti kiertämään tiilien alla, jolloin myös kosteus pääsee ulos sitä kautta. Kaikilla epäjatkuvilla katteilla (huopa, pelti, tiili) tulee käyttää aluskatetta. Katto on kokonaisuus ja pitävä vesikate saadaan aluskatteen ja katemateriaalin yhteistoiminnalla. Silloin on tärkeää, että aluskatteen laatuun ja asentamiseen kiinnitetään huomiota. Parhaimmankin katteen edut ja hyödyt menetetään säästettäessä aluskatteesta. Siksi onkin suositeltavaa käyttää hengittäviä eli diffuusioavoimia aluskatteita kuten Divoroll-aluskatteita, jotta katon toiminta ei häiriinny.
 

Savi- ja betonikattotiilet ovat loistava sijoitus, sillä ne kestävät hyvin myös pohjoisen vaativissa sääolosuhteissa.Savi- ja betonikattotiilet ovat loistava sijoitus, sillä ne kestävät hyvin myös pohjoisen vaativissa sääolosuhteissa.

Tiivis ja luja katto

Katon erikoiskohdat kuten harjat, aumat, sisätaitteet on hyvä tiivistää näiden omilla tiivisteillään. Tiivisteiden tarkoitus on estää roskien kuten lehtien ja havunneulasten yms pääsy tiilen ja aluskatteen väliin tukkimaan tuuletusta. Tiilikatoissa nämä kohdat on tiivistetty vuosikymmeniä sitten muuraamalla. Tämän päivän tiivisteet on kestäviä ja helppoja asentaa.

Katon harjaan ja päätyihin tarvitaan erikoistiiliä. Sen lisäksi on olemassa erikoistiiliä katon läpivienteihin, kuten tuuletusjärjestelmiin ja muihin läpivienteihin. Päätytiilet ovat yksi tapa tukevoittaa kattoa. Tiilet peittävät päädyn ja korvaavat puiset tuulilaudat. Kattosi vahvistamiseksi ja lujittamiseksi on runsaasti eri ratkaisuvaihtoehtoja.

Ormax-tiilikatto aina muodissa

Ormax-tiilikatto on iätön ja ajaton. Se edustaa klassista rakentamista ja on aina muodissa. Tämän päivän suosituimmat tiilikattovärit ovat musta ja tummanharmaa. Ne sopivat erittäin hyvin tällä hetkellä rakennettaviin vaaleasävyisiin taloihin. Tiilikatto sopii suomalaisten puutalojen ilmeeseen ja yhtä lailla antaa ryhtiä myös suoralinjaisille ja jämäköille kivitaloille. Tiilikatto on kestävä ja erittäin pitkäikäinen katto. Se on myös erittäin helppo huoltaa. Se kestää Suomen ankarat sääolosuhteet ja lämpötilanvaihtelut sekä pysyy paikallaan kovissakin myrskyissä.

Tiilikaton voit asentaa itse tai halutessasi saat kauttamme luotettavan ja tiilikatot hyvin tuntevan asentajan. Jos valitset kodiksesi valmistalon, voit yleensä myös silloin valita Ormax-tiilikaton. Toteuta unelmiesi taloon hiljainen ja kestävä unelmakatto, joka kruunaa talosi viidennen julkisivun. Sen alla on viihtyisää ja turvallista asua.

Tutustu kuvagalleriaan

Ormaxilla on laaja valikoima kattotiiliä ylellisistä lasitetuista savikattotiilistä edullisiin betonikattotiiliin.Ormaxilla on laaja valikoima kattotiiliä ylellisistä lasitetuista savikattotiilistä edullisiin betonikattotiiliin.

Avaimet käteen tiilikattoremontti

Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.

 

  • Jätä yhteydenottopyyntö, niin Ormaxin valtuuttama asentaja ottaa yhteyttä sopiakseen ilmaisen arviokäynnin.
  • Ilmaisella arviokäynnillä saat tarjouksen kattoremontista, joka ei sido sinua mihinkään. 
Julkaistu
8.3.2017