• Etusivu
  • Palvelut

Yksilöllisen saunan suunnittelu

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.09.2015
20159_44371.jpg

Saunatilojen suunnitteluun on tärkeää panostaa, sillä oikeat ratkaisut johtavat paitsi elämyksellisiin löylyihin, myös helppohoitoiseen, käytännölliseen ja kestävään kokonaisuuteen.

Pohdi saunan käyttöä ja käyttäjiä

Saunan suunnittelu on hyvä aloittaa uhraamalla pari ajatusta saunan käyttöön ja käyttäjiin. On hyvä miettiä, minkälaisia käyttäjiä saunalla on. Onko käyttäjinä lapsia tai vanhuksia? Kuinka monta kylpijää saunassa on kerrallaan. Minkälaiseen käyttöön sauna tulee? Kuinka usein saunassa löylytellään?

Mikäli käyttäjinä on lapsia tai vanhuksia, turvallisuuteen tulee kinnittää erityistä huomiota. Kulkuväylällä on oltava riittävästi tukevia kaiteita ja käsijohteita, joista saa pitävän otteen ylös- ja alaspäin mentäessä. Askelmakorkeuden on hyvä olla normaalia matalampi, enintään 250 mm. Lisäksi kiukaan ympärillä tulee olla tukeva ja riittävän korkea kaide. Saunan mitoituksessa on myös hyvä huomioida, että kulkuväylien tulisi olla vähintään 600 mm leveitä.

Suunnittelussa tulisi huomioda myös saunan puhtaanapito. Mitä enemmän lauteissa on puupintoja ja ritilöitä ja mitä peittävämpi lauderatkaisu on kyseessä, sitä enemmän siinä on pestävää. Mikälli saunaa on pestävä usein, suosittelemme valitsemaan lauteet, joissa on yksinkertainen rakenne ja jotka ovat helposti puhdistettavissa. Tällaisia lauderatkaisuja ovat muun muassa kääntyvä Uppi ja perinteinen Kaino. Jos saunalle riittää perusteellinen pesu pari kertaa vuodessa, voidaan valita lauteet, joissa on monimutkaisempia rakenteita, kuten Uljas ja Sorja.

Aloita saunan mittaamisesta

Saunan suunnittelun lähtökohtana ovat saunatilan mitat, eli leveys, syvyys ja korkeus. Suunnittelun tavoitteena on hyödyntää olemassa oleva tila mahdollisimman tehokkaasti. Fyysisten mittojen lisäksi suunnitteluun vaikuttavat myös oven ja mahdollisten ikkunoiden sijainti.

Saunan korkeus määrittää lauteiden korkeutta. Saunatilan korkeus on normaalisti 2200-2300 mm. Ylälauteen ja katon väliin tulisi jättää 1000-1200 mm tilaa. Normaalisti ylälaude asettuu 1100 mm korkeuteen lattiasta. Ylä- ja alalauteen vakioväli on 400 mm. Mikäli sauna on normaalia korkeampi, ylälaudetta on nostettava ylemmäs, jolloin alalaude nousee samalla. Tällaisessa tapauksessa saunaan suositellaan valittavaksi 2-askelmainen porrasjakkara, koska askelmakorkeuden ei tulisi nousta yli 400 mm:n. Lisää kalusteista

Valitse saunaasi sopiva kiuas

Ensimmäisenä saunaan valitaan kiuas.

Kiukaan valintaan vaikuttaa ensisijaisesti saunan kuutiomääräinen koko. Lisäksi tulee huomioida kaikki saunassa olevat lasi- ja kivipinnat. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että yhtä kivi- tai lasipintaneliötä vastaan lisätään yksi kuutio saunan tilavuuteen. Mikäli kuutiomärää on kiukaan suositusten ylärajoilla, suositellaan aina valittavaksi isompi kiuas.

Nykyisin kiuasvalmistajat ovat myös keskittyneet yhä enemmän kiukaiden muotoiluun, joten markkinoilta löytyy varmasti kiukaita joka makuun. Kiukaan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota myös löylyn laatuun. Jos pitää enemmän tiukoista ja kuivista löylystä, perinteinen sähkökiuas on oikea valinta. Mikäli taas rakastaa pehmeitä, kosteita löylyjä, vuolukivi- tai verkkokiuas on sinun vaihtoehtosi. Mitä enemmän kiviä kiukaassa on, sitä kosteammat ja muhkeammat löylyt siitä saa.

20159_44374.jpg

Suunnittele käytännölliset lauteet

Saunatilan mitat, kiukaan sijainti sekä oven ja ikkunoiden paikka määrittävät saunan lauteiden suunnittelua. Olennaisinta suunnittelussa on turvallisuus, esteettisyys, käytännöllisyys ja käytettävyys. Edellä mainittujen kriteereiden painotus vaihtelee asiakkaan ja kohteen mukaan. Laaja valikoimamme takaa sen, että jokaiseen kohteeseen löytyy sopiva ratkaisu. Tutustu tarkemmin laudevaihtoehtoihin.

Varmista valaistukseen oikeat liitännät

Valaistuksen suunnittelu

kannattaa aloittaa hyvissä ajoin, jotta saunaan saadaan ajoissa toteutettua muun muassa oikeanlaiset liitännät. Valaistuksen merkitys oikeanlaisen tunnelman luomisessa on erittäin tärkeä. Nykyään markkinoilla on saatavana laaja valikoima erilaisia ratkaisuja. Saunavision suosittelee käytettäväksi saunan valaistuksessa kuituvalaistusta. Kuituvalaistus on viime vuosina kehittynyt paljon. Sen avulla pystytäänkin toteuttamaan lähes rajattomasti erilaisia valaistusratkaisuja.

Info

Info

Selvitä suunnittelemasi saunan hinta

Me Saunatalolta haluamme auttaa sinua saunasi suunnittelussa. Jättämällä yhteydenottopyynnön saunan hinta selviää helposti. Voit myös poiketa paikan päälle Saunatalo- palvelupisteeseen, jossa saat asiantuntevaa ja henkilökohtaista palvelua ja apua saunasi suunnitteluun. Aloitetaan saunasi suunnittelu nyt!

Saunatalolta kaikki mitä saunaasi tarvitset

Saunatalo palvelee yritysasiakkaita ja yksityisiä henkilöitä pitkän kokemuksen tuomalla varmuudella. Saat asiakaskohtaisen toteutuksen oli kyse sitten uudisrakennus- tai remontointikohteesta, elementtirakenteisesta tai paikalla rakennettavasta saunasta, saunan sisustamisesta tai kalusteista. Sauna-ammattilaisena - teemme kuhunkin kohteeseen yksilöllisen suunnittelun sekä laadukkaan ja kustannustehokkaan toteutuksen – siksi tänä päivänä yli 100 000 suomalaisessa kodissa kylvetään valmistamissamme saunoissa.

Katso lisää saunan rakentamisesta

Palvelut
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202212_80431.jpg
Puhdas, luonnon­läheinen ja terveellinen koti massiivipuusta eli CLT-rakenteisena
Puhtaus, luonnonläheisyys ja terveellisyys – ovatko edellä mainitut arvot tärkeitä sinulle? Tärkeä osa elämäämme on koti, jossa olisi hyvä olla ja elää. Oman kodin toteutuksessa saa toteuttaa myös omia arvojaan. Mutta miten esimerkiksi puhtaus, luonnonläheisyys ja terveellisyys voi toteutua kodin rakentamisessa?
20115_25991.jpg
Kuka saa tehdä piirustukset?
Olisi tarkoituksena itse rakentaa autotalli takapihalle. Onko mahdollista saada kuvalupaa itse tehdyillä cad-piirustuksilla? Taitoa kun löytyy mutta tarvittavaa koulutusta ei. Jos ei ole mahdollista niin mistä löytyisi halvin paikka saada niiden oikeanlaisten tekemät piirrustukset?Kiitos vastauksesta!
20234_81370.jpg
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja?
Mikä osa talosta kannattaa lisäeristää - seinät, yläpohja vai alapohja? Pitääkö koko talo lisäeristää vai riittääkö vain yhden rakennuksen osan lisäeristys?
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Pitkän ajan taloussuunnittelu
Pitkän ajan taloussuunnittelussa otetaan huomioon 5-10 vuoden päähän ulottuvat kunnossapito- ja korjaustavoitteet. Kysymys onkin siitä, miten suunnitellut toiminnan muutokset tai peruskorjaukset ja –parannukset tullaan rahoittamaan vuotuisten hoitokulujen lisäksi. Rahoitussuunnittelun pohjana on arvio vastikkeiden, vuokrien ja käyttökorvausten kustannuksia vastaavasta tasosta. Tämän lisäksi pitää arvioida muun rahoituksen tarve. Rahoitusta voidaan järjestää lainarahan lisäksi esimerkiksi erillisillä korjausvastikkeilla ja niiden ennakkorahastoinnilla tai asuintalovarausten muodostamisella.Suurten korjaushankkeiden osalta tulee selvittää miten suuriin kertamaksullisiin osakassuorituksiin yhtiön osakkailla on halukkuutta ja miten suureksi pääomavastike voidaan mitoittaa. Pääomavastikkeen suuruuteen vaikuttaa lähinnä vieraan pääoman laina-ajan pituus.Pitkän ajan taloussuunnittelussa tulee päättää myös se, miten korjausmenot ja niiden rahoitus tullaan käsittelemään kirjanpidossa ja verotuksessa. Taloyhtiön verotukseen vaikuttaa se, käytetäänkö kirjanpidossa aktivointia ja rahastointia vai kuluiksi kirjaamista ja osakassuorituksia tai asuintalovarausten muodostamista. Selvien perusparannusten osalta kirjanpidossa on aktivointipakko, jolloin myös rahastointi on mielekästä. Jos kaavaillut korjaushankkeet ylittävät viiden vuoden aikana kertyvän ennakkorahastointimäärän, tarvitaan lisäksi vierasta pääomaa.
201910_60678.jpg
Miten kellarin sisäpuolinen eristys toteutetaan?
Kellarin sisäpuolista eristämistä harkittaessa kannattaa varmistaa ensin, että ulkopuoliset rakenteet ovat kunnossa ja toteutettu oikein. Rakennuksen ulkopuolinen vedeneristys, salaojitus ja routasuojaus ovat välttämättömät, että kosteus ei pääse rakenteisiin ja sisäpuolinen eristys voidaan toteuttaa. Myös kellaritilojen ilmanvaihdon toimivuus ja riittävyys kannattaa tarkistaa.
20187_54068.jpg
Kylpyhuoneremontti etenee: Lattian mittailua ja purkua
Kylpyhuoneremontin purkutyöt etenevät. Lattiaa mittailemalla päästiin valitsemaan sopivan kokoisia kalusteita kylpyuoneeseen.Haluaisitko alakaapin pesu- tai tasoaltaan alle? Tai peilikaapin tasopeilin sijaan? Onko tila wc-istuimesi yläpuolella vapaana seinäkaappia varten? Korkea kaappi on myös yllättävän hyvä vaihtoehto, jossa on paljon säilytystilaa. Se vaatii tilaa leveytensä verran, mutta korkeaan kaappiin mahtuu paljon hyllyjä!Valitsisiko sitä suihkuseinän vai -kaapin? Mahtuuko sellainen tänne? Entä tuo wc-istuin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton