Korvausilmaa rintamamiestaloon

Rasimusten rintamamiestaloon asennettiin Velco-korvausilmaventtiilit tänä kesänä. Asukkaat muistelivat, ettei talossa ole aiemmin ollut korvausilmalle mitään luukkuja tai venttiileitä. Ilma on vaihtunut asukkaiden tuulettaessa ja rakennevuotoina niin seinien kuin kellarinkin kautta. ”Entiset ikkunat eivät olleet läheskään näin tiiviitä ja ilmaa kyllä pääsi virtaamaan ikkunoiden raoista”, toteaa Maija.
Vuosien saatossa taloa on remontoitu useampaan otteeseen ja ikkunatkin on vaihdettu tiiviimpiin, näin olleen korvausilman saanti ei ole ollut kovin hallittua ja raikasta ilmaa ollaan saatu vain tuulettamisen avulla.

”Ilmanvaihtoon liittyvät asiat ovat välillä käyneet mielessä, mutta korjaustoimenpiteisiin ei oltu ryhdytty ennen tätä kesää”, kertoi Eino Rasimus. Nyt ilmanvaihtoa päätettiin parantaa pojan aloitteesta, joka kävi venttiilit myös asentamassa. Asentaminen kävi helposti ja nopeasti, eikä vaatinut muita työkaluja kuin porakoneen ja siihen sopivan kokoisen rasiaterän. Uudet venttiilit eivät myöskään olleet kovin kalliit, joten ne olisi voinut hankkia jo paljon aiemmin.

Venttiilien asentaminen

Maija ja Eino Rasimus 1957 rakennetun rintamamiestalonsa portailla.Maija ja Eino Rasimus 1957 rakennetun rintamamiestalonsa portailla.

Puhtaampi, raikkaampi ilma

Kurkistus venttiilin Filtrete-suodattimeen sai myös havahtumaan siihen, että ulkoilmasta kyllä kantautuu epäpuhtauksia sisälle. Ikkunoiden kautta tuulettaessa sitä ei vain samalla tavalla huomaa. Positiivisena asiana on koettu myös se, ettei öisin tarvitse välttämättä jättää ikkunaa raolleen. Näin ollen ulkoa ei kantaudu samalla tavalla nukkumista häiritseviä ääniä, mutta raitista ilmaa saadaan silti.

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Tilaa vaihtosuodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

UlkosäleikköUlkosäleikkö
Sisäpuolen venttiiliSisäpuolen venttiili

Huonosti vaihtuva ilma väsyttää

Rantakylässä on perinteisesti nukuttu päiväunet aina ruokailun päätteeksi, kun paikalla on ollut useampia vieraita. Tämä on tietysti johtunut hyvästä ruoasta, jota on reippaasti tarjolla, mutta oma vaikutuksensa on varmasti ollut ilmanvaihdon riittämättömyydellä. Useamman ihmisen läsnä ollessa ilman hiilidioksipitoisuus pääsee nousemaan sen verran korkeaksi, että väsymys helposti yllättää. Lapsenlapset ovatkin jo ehtineet vitsailemaan loppuuko nyt päiväunien nukkuminen kokonaan mummolassa.

Venttiilien lopulliset hyödyt tulevat varmasti esille tulevana talvena, kun nähdään kuinka automaattinen termostaatti toimii ilmojen viilentyessä. Nyt Rasimuksilla on vielä harkinnassa, jos suodatinkangasta asentaisi myös tuuletusikkunoihin.
Suodatinsukasta näkee jo muutaman kuukauden jälkeen, miten likaista suodattamaton ilma on.Suodatinsukasta näkee jo muutaman kuukauden jälkeen, miten likaista suodattamaton ilma on.

Ilmanvaihdon parantamiseksi valittu vaihtoehto: Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus

Velco VLR 100 -tuotekokonaisuus sisältää:

  • termostaatilla varustettu Velco-korvausilmaventtiili (VT-100)
  • F9-luokan FILTRETE™ suodatin (VS-100)
  • ulkoritilä
  • seinä- ja jatkoputki x 2 (seinän max paksuus 430 mm, voidaan asentaa puu-, tiili- ja harkkorunkoisiin tajoihin)
Paras ilmanvaihtojärjestelmä on sellainen, jonka toimintaa ei edes huomaa, mutta silti sisäilma pysyy jatkuvasti raikkaana. VELCO-korvausilmaventtiili FILTRETE™ suodattimella takaa asuntoon toimivan tuloilman saannin.

Uuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuusUuteen läpivientiin VELCO VLR-100 tuotekokonaisuus
 
Julkaistu
14.9.2015