• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihdon korjaus eri vuosikymmenten taloissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Päivitetty 09.11.2023
20166_46836.jpg

Vallox 110 MV A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon kerros- ja rivitaloasuntoihin ja pieniin omakotitaloihin. Max 170 m². Ohjaus My Vallox Control

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä rakennuksen tiiviys paranee ja ilmavuodot pienenevät. Siksi on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan, eikä säästöä tehdä sisäilman laadun tai rakenteiden terveyden kustannuksella. Puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

1950-luvun rintamamiestalon ilmanvaihtosaneeraus

Rintamamiestalon ikkunat, ulko-ovet, keittiö ja saunaosasto uusittiin. Kellarin tilalle rakennettiin yhdistetty takkahuone ja kuntoilutila.

Koska peruskorjauksen jälkeen rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo/ poisto -järjestelmään.

Poikittaiset ilmanvaihtokanavoinnit tehtiin lähes kokonaan kellaritilassa ja asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka oli helppo koteloida näkymättömiin. Jäteilman ulospuhallus tapahtuu kellarin seinän kautta ulos.

Ilmanvaihtokoneeksi valittiin Vallox 110 MV, joka asennettiin kellariin saunatilojen läheisyyteen.Kone on varustettu elektronisella MyVallox Control -ohjausjärjestelmällä, joka mahdollistaa automaattisen, ilman kosteuspitoisuuteen perustuvan ilmanvaihdon tehon säädön.

Info

Info

Ympäristöministeriön asetus 4/13 rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on rakennuksen vaipan tai sen merkittävän osan lisälämmöneristämisen tai ilmanpitävyyden parantamisen taikka ikkunoiden uusimisen tai niiden energiatehokkuuden parantamisen yhteydessä tai ilmanvaihtoa parantavien toimenpiteiden jälkeen todennettavasti varmistettava lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän oikea ja energiatehokas toiminta sekä tehtävä tarpeellisin osin taloteknisten järjestelmien tasapainotus ja säätö.

1960-luvulla rakennettu omakotitalo

Talon huonejärjestys ei ollut ostajien toiveiden mukainen ja asumiskosteuden todettiin tiivistyvän ikkunoihin. Huonejärjestystä muutettiin ja samalla rakennettiin tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. 1960-luvulla rakennettu talo on usein "pulpettikattoinen", jossa ullakkotilaa ei ole. Ilmanvaihdon kanaviston rakentaminen ullakkotilaan oli mahdotonta kattoa rikkomatta. Ilmanvaihdon vaatimat kanavat sijoitettiin kaikki sisätiloihin ja koteloitiin. Tässä ratkaisussa myös kanaviston eristämistarve jäi hyvin vähäiseksi.

Vallox 096 MC A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon kerros- ja rivitaloasuntoihin ja pieniin omakotitaloihin. Max 130 m². Ohjaus SC-ohjaimella, ProControlohjaimella tai liesikuvulla.
Vallox 096 MC A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon kerros- ja rivitaloasuntoihin ja pieniin omakotitaloihin. Max 130 m². Ohjaus SC-ohjaimella, ProControlohjaimella tai liesikuvulla.

Kaikkien tulo- ja poistokanavien kulkiessa lämpimässä huonetilassa, ei niiden ympärillä tarvita lämpöeristystä, mikä pienentää tilantarvetta ja asennuskustannuksia. Kuten suunnitelmastakin selviää, on tässä talossa ilmanvaihdon peruskorjaus erittäin yksinkertainen suorittaa, kunhan suunnittelijalla ja rakentajalla on halu ratkaista kanaviston asennusreitit.

Kaikki tulo- ja poistokanavat asennettiin lämpimään huonetilaan ja suurin osa niistä asennettiin käytävätilan katonrajaan molemmille sivustoille, kuten valokuvat osoittavat. Kanavistot verhoiltiin sisustukseen soveltuviksi rakennuslevyin ja -listoin. Samalla periaatteella asennettiin keittiön liesikuvun, sauna- ja pesutilojen sekä WC:n että pukuhuoneen poistokanavat.

Ilmanvaihtokone Vallox 096 MC asennettiin vaatehuoneeseen ja sen yläpuolelle vaimennin. Ulkoilma otettiin varjoisalta pohjoissivulta ja jäteilma kanavoitiin suoraan katolle kattoläpiviennillä.

Kosteusongelmien ratkaisu 1980-luvun taloon

Painovoimainen, liesituulettimella varustettu ilmanvaihto osoittautui riittämättömäksi nelihenkisen perheen käytössä. Varsinkin saunomisen yhteydessä syntynyt kosteus ei poistunut asunnosta tehokkaasti ja puurakenteet alkoivat pehmetä. Taloon asennettiin koneellinen tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla.

Samalla makuuhuoneiden ilmanvaihto parani raittiin, suodatetun ja lämmitetyn tuloilman ansiosta.

Liikenne- ja siitepölyjen sekä muiden pienhiukkasten suodattamiseksi suodattimet pitää vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Vallox 096 MV Ohjaus My Vallox Control -ohjaimella, mahdollisuus automaattiseen ohjaukseen hiilidioksidi- ja kosteusantureiden avulla. Tuloilman suodatus G4+F7, poistoilman suodatus G4. Jäätymisenestoautomatiikka ja sisäänrakennettu lämmöntalteenoton ohitus vakiona (kesäkäyttö). Kätevä kattoasennuslevy (lisävaruste).
Vallox 096 MV Ohjaus My Vallox Control -ohjaimella, mahdollisuus automaattiseen ohjaukseen hiilidioksidi- ja kosteusantureiden avulla. Tuloilman suodatus G4+F7, poistoilman suodatus G4. Jäätymisenestoautomatiikka ja sisäänrakennettu lämmöntalteenoton ohitus vakiona (kesäkäyttö). Kätevä kattoasennuslevy (lisävaruste).

Vanhan talon ilmanvaihdon saneeraus matalaenergiailmanvaihdoksi

Talossa aikaisemmin ollut painovoimainen ilmanvaihto sanerattiin nykyaikaiseksi matalaenergiailmanvaihdoksi. Matala ullakkotila ei mahdollistanut ilmanvaihtokanavien asentamista perinteisellä tavalla. Uusi Vallox BlueSky -ilmanjaköjärjestelmä, joka perustuu pienikokoiseen taipuisaan ilmanvaihtokanavaan, asennettiin pääosin eteistilan seinille. Kanavat koteloitiin ja koteloiden alapintaan asennettiin lsävalaistus. Kanavien asennus sisätiloihin poisti myös kanavien lämpöeristämisen tarpeen.

20159_44338.jpg

Ilmanvaihtokoneeksi valittiin Vallox 110 MV, joka asennettiin pukuhuoneeseen saunatilojen läheisyyteen. Kone on varustettu elektronisella My Vallox Control -ohjausjärjestelmällä, joka mahdollistaa automaattisen, ilman kosteuspitoisuuteen perustuvan, ilmanvaihdon tehon säädön. Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20194_57649.jpg
Ilmanvaihdon vastuut ja työnjako
Taloyhtiöissä pähkäillään usein, miten vastuut ilmanvaihdon kunnossapidon suhteen jakautuvat osakkaiden ja yhtiön välillä. Asunto-osakeyhtiölain (1599/2009) mukaan yhtiö vastaa rakenteista, eristeistä sekä ns. perusjärjestelmistä eli esimerkiksi lämmitys-, sähkö-, vesi- ja ilmanvaihtojärjestelmistä, jotka yhtiö on toteuttanut. Osakkaan vastuulle taas kuuluvat huoneiston sisäosat lukuun ottamatta edellä mainittuja perusjärjestelmiä.
20211_68265.jpg
Hyvä ilmanvaihto pitää kodin raikkaana
Ilmanvaihtokanaviston ja -koneen suunnittelulla ja valinnalla on tärkeä rooli talon rakennusprojektissa. Ilmanvaihdolla vaikutetaan sekä asumismukavuuteen että talon rakenteiden kunnossa pysymiseen. Sopivan ilmanvaihtokoneen valinnassa kannattaa panostaa energiatehokkuuteen ja valita kone, jossa on itselle sopiva ohjaustapa. Kanavistoksi kannattaa valita sellainen, joka on helppo rakentaa ja huoltaa.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.
20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton