Ilmanvaihdon korjaus eri vuosikymmenten taloissa

Lämmitysjärjestelmän saneerauksen, lisäeristyksen tai ikkunoiden uusimisen yhteydessä rakennuksen tiiviys paranee ja ilmavuodot pienenevät. Siksi on erityisen tärkeää nykyaikaistaa ilmanvaihtojärjestelmä sellaiseksi, että se tukee niitä energiansäästöpyrkimyksiä, joita saneerauksella tavoitellaan, eikä säästöä tehdä sisäilman laadun tai rakenteiden terveyden kustannuksella. Puutteellisen ilmanvaihdon seurauksena ovat rakenteiden kostuminen ja homevauriot.

Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone verkkokaupasta

1950-luvun rintamamiestalon ilmanvaihtosaneeraus

Rintamamiestalon ikkunat, ulko-ovet, keittiö ja saunaosasto uusittiin. Kellarin tilalle rakennettiin yhdistetty takkahuone ja kuntoilutila.

Koska peruskorjauksen jälkeen rakennuksen tiiviys parani oleellisesti, painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä vaihdettiin koneelliseen tulo/ poisto -järjestelmään.

Poikittaiset ilmanvaihtokanavoinnit tehtiin lähes kokonaan kellaritilassa ja asuintiloihin tarvittiin pystynousujen lisäksi vain muutama lyhyt vaakakanava, jotka oli helppo koteloida näkymättömiin. Jäteilman ulospuhallus tapahtuu kellarin seinän kautta ulos.
Vallox 110 MV
A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon
kerros- ja rivitaloasuntoihin ja
pieniin omakotitaloihin. Max 170 m². Ohjaus My Vallox ControlVallox 110 MV
A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon kerros- ja rivitaloasuntoihin ja pieniin omakotitaloihin. Max 170 m². Ohjaus My Vallox Control
Ympäristöministeriön asetus 4/13 rakennuksen energiatehokkuuden parantamisesta korjaus- ja muutostöissä
Rakennushankkeeseen ryhtyvän on rakennuksen vaipan tai sen merkittävän osan lisälämmöneristämisen tai ilmanpitävyyden parantamisen taikka ikkunoiden uusimisen tai niiden energiatehokkuuden parantamisen yhteydessä tai ilmanvaihtoa parantavien toimenpiteiden jälkeen todennettavasti varmistettava lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän oikea ja energiatehokas toiminta sekä tehtävä tarpeellisin osin taloteknisten järjestelmien tasapainotus ja säätö.

1960-luvulla rakennettu omakotitalo

Talon huonejärjestys ei ollut ostajien toiveiden mukainen ja asumiskosteuden todettiin tiivistyvän ikkunoihin. Huonejärjestystä muutettiin ja samalla rakennettiin tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla. 60-luvulla rakennettu talo on usein ”pulpettikattoinen”, jossa ullakkotilaa ei ole. Ilmanvaihdon kanaviston rakentaminen ullakkotilaan oli mahdotonta kattoa rikkomatta. Ilmanvaihdon vaatimat kanavat sijoitettiin kaikki sisätiloihin ja koteloitiin. Tässä ratkaisussa myös kanaviston eristämistarve jäi hyvin vähäiseksi.
Vallox 096 MC
A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon
kerros- ja rivitaloasuntoihin ja
pieniin omakotitaloihin. Max 130 m².
Ohjaus SC-ohjaimella, ProControlohjaimella
tai liesikuvulla.Vallox 096 MC
A+ luokan matalaenergiailmanvaihtoon kerros- ja rivitaloasuntoihin ja pieniin omakotitaloihin. Max 130 m². Ohjaus SC-ohjaimella, ProControlohjaimella tai liesikuvulla.
Kaikkien tulo- ja poistokanavien kulkiessa lämpimässä huonetilassa, ei niiden ympärillä tarvita lämpöeristystä, mikä pienentää tilantarvetta ja asennuskustannuksia. Kuten suunnitelmastakin selviää, on tässä talossa ilmanvaihdon peruskorjaus erittäin yksinkertainen suorittaa, kunhan suunnittelijalla ja rakentajalla on halu ratkaista kanaviston asennusreitit.

Kaikki tulo- ja poistokanavat asennettiin lämpimään huonetilaan ja suurin osa niistä asennettiin käytävätilan katonrajaan molemmille sivustoille, kuten valokuvat osoittavat. Kanavistot verhoiltiin sisustukseen soveltuviksi rakennuslevyin ja -listoin. Samalla periaatteella asennettiin keittiön liesikuvun, sauna- ja pesutilojen sekä WC:n että pukuhuoneen poistokanavat.

Ilmanvaihtokone Vallox 096 MC asennettiin vaatehuoneeseen ja sen yläpuolelle vaimennin. Ulkoilma otettiin varjoisalta pohjoissivulta ja jäteilma kanavoitiin suoraan katolle kattoläpiviennillä.

Kosteusongelmien ratkaisu 1980-luvun taloon

Painovoimainen, liesituulettimella varustettu ilmanvaihto osoittautui riittämättömäksi nelihenkisen perheen käytössä. Varsinkin saunomisen yhteydessä syntynyt kosteus ei poistunut asunnosta tehokkaasti ja puurakenteet alkoivat pehmetä. Taloon asennettiin koneellinen tulo/poistoilmanvaihto lämmöntalteenotolla.

Samalla makuuhuoneiden ilmanvaihto parani raittiin, suodatetun ja lämmitetyn tuloilman ansiosta.

Liikenne- ja siitepölyjen sekä muiden pienhiukkasten suodattamiseksi suodattimet pitää vaihtaa vähintään kaksi kertaa vuodessa.

Vallox 096 MV
Ohjaus My Vallox Control -ohjaimella, mahdollisuus automaattiseen
ohjaukseen hiilidioksidi- ja kosteusantureiden
avulla. Tuloilman suodatus G4+F7, poistoilman suodatus G4. Jäätymisenestoautomatiikka ja sisäänrakennettu lämmöntalteenoton
ohitus vakiona (kesäkäyttö). Kätevä kattoasennuslevy (lisävaruste).Vallox 096 MV
Ohjaus My Vallox Control -ohjaimella, mahdollisuus automaattiseen ohjaukseen hiilidioksidi- ja kosteusantureiden avulla. Tuloilman suodatus G4+F7, poistoilman suodatus G4. Jäätymisenestoautomatiikka ja sisäänrakennettu lämmöntalteenoton ohitus vakiona (kesäkäyttö). Kätevä kattoasennuslevy (lisävaruste).

Vanhan talon ilmanvaihdon saneeraus matalaenergiailmanvaihdoksi

Talossa aikaisemmin ollut painovoimainen ilmanvaihto sanerattiin nykyaikaiseksi matalaenergiailmanvaihdoksi. Matala ullakkotila ei mahdollistanut ilmanvaihtokanavien asentamista perinteisellä tavalla. Uusi Vallox BlueSky -ilmanjaköjärjestelmä, joka perustuu pienikokoiseen taipuisaan ilmanvaihtokanavaan, asennettiin pääosin eteistilan seinille. Kanavat koteloitiin ja koteloiden alapintaan asennettiin lsävalaistus. Kanavien asennus sisätiloihin poisti myös kanavien lämpöeristämisen tarpeen.

750
 
Julkaistu
27.6.2016