• Etusivu
  • Talo

Tiikerin pihalla

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Päivitetty 24.07.2015
20157_44050.jpg

Viisihenkiselle perheelle suunniteltu koti, Panthera Tigris.

Viisihenkiselle perheelle suunnitellun kaksikerroksisen Panthera Tigris -kivitalon pinnat, muodot ja värit ovat löytäneet paikkansa tiikerien maailmasta. Talo on kohde, joka lumoaa tiikerimäisellä linjakkuudellaan ja yksilöllisyydellään. Talon pihan suunnittelu ja rakentaminen toteutetaan TTS Työtehoseuran Puutarha-alan kouluttajien ja opiskelijoiden toimesta. Samaa tiikerimäistä henkeä on tuotu myös pihan muotokieleen ja kantavana teemana on toimiva arki, joka näkyy sekä itse talossa että pihassa.

Koulutusvastaava Timo Rinkinen, TTS, timo.rinkinen@tts.fi

Yksityispihoissa käytetään yleensä paljon pikkupuita, perennoja ja kesäkukkia. Hyötypuutarhat valtaavat nyt tilaa ja ihmiset haluavat kasvattaa itse ruokansa ja yrttinsä. Kasvatusharrastus tuo tyydytystä ja voi olla varma ruoan alkuperästä ja puhtaudesta – se on todellista lähiruokaa. On mukava nähdä oman käden jälkensä ja nauttia lautaselta varmasti tuoretta ateriaa.

20157_44051.jpg

Laadukkaat viljelylaatikot ovat tyylikäs lisäys pihaan. Salaatit, vihannekset ja muut kasvit viihtyvät laatikon lämmössä ja isossa multatilassa. Näin satoa saadaan aikaisemmin ja esimerkiksi yrtit talvehtivat paremmin. Jos laatikossa ei ole pohjaa, kasvit hyötyvät maasta nousevasta kosteudesta.

"Messukohteen suunnittelussa lähdettiin liikkeelle rakentamistapaohjeista, jotka ohjaavat muun muassa maastonmuotoilua, hulevesien ohjausta ja kasvillisuuden valintaa. Koska taustalla ei ole henkilökohtaisilla toiveilla varustettua asukasta, on otettava huomioon, että piha palvelee mahdollisimman monenlaisia potentiaalisia asukkaita ja sen personointi tulevien asukkaiden tarpeeseen on helppoa. Päätoiminnot on suunniteltava huolellisesti ja elinkaariajattelu huomioiden. Elinkaariajatteluun sisältyy ekologisten pintamateriaali- ja kasvivalintojen lisäksi pihan helppo muokkaaminen asukkaiden erilaisten elämänvaiheiden mukaan", kertoo messukohteen pihan suunnittelusta vastannut TTS:n kouluttaja Pirkko Pekkarinen.

Ekologisia materiaaleja luontoa säästäen

Messukohteen istutusalueilla toteutetaan ekologista rikkakasvien torjuntaa. Kohteeseen valittiin katekangas, joka hajoaa biologisesti ja kompostoituu helposti. Kolmen vuoden tehokkaan rikkakasvien torjunnan ja suojaamisen jälkeen kangas alkaa itsestään hajota ja muuttua humukseksi, vedeksi ja hiilidioksidiksi. Kohteessa käytetty Ökolus-katekangas on markkinoiden ensimmäinen kudottu agrotekstiili.

Mielenkiintoinen uutuus on pihakiveyksissä käytettävä puukivi. Ekologinen Puukivi on ensimmäinen laatuaan Euroopassa ja se valmistetaan käyttäen käytöstä poistettua rakennus- ja pakkauspuuta, joka työstetään ensin puukuiduksi. Destaclean-nimellä kulkeva suomalainen tuoteinnovaatio on ympäristöä säästävä vaihtoehto jätemateriaalien uudelleen kierrättämiseen. Destamaticin innovaatio tukee EU:n asettamaa jätedirektiiviä, jonka mukaan kaikkien jäsenmaiden on vuoteen 2020 mennessä kierrätettävä 70 prosenttia kaikesta rakennus- ja purkujätteestä materiaalina.

Mielenkiintoinen uutuus on pihakiveyksissä käytettävä puukivi.
Mielenkiintoinen uutuus on pihakiveyksissä käytettävä puukivi.

"Huolellinen ja ammattitaitoinen suunnittelu ja laadukas rakentaminen takaavat helppohoitoisen ja kestävän pihan. Suunnittelussa pyrittiin ekologisiin ratkaisuihin. Kotimaiset tavarantoimittajat olivat yhteistyökumppaneina samoilla linjoilla ja ekologisuutta tuotiin esille materiaalien valinnassa. Lähtökohtina omalle suunnittelulleni on ensisijaisesti pihan toimintojen sujuva sijainti ja hoitotoimien helpottaminen. Päällysteet valitaan ja rakennetaan huolellisesti, kasvillisuus valitaan siten, että ne viihtyvät kasvupaikallaan ja peittävät nopeasti kasvualustan. Nurmikonleikkuun pitää olla sujuvaa, joten alueet muotoillaan siten, ettei hankalia nurkkia muodostu. Eri rajapintojen rajausten suunnittelu helpottaa olennaisesti hoitoa. Tavoitteena on tyylikäs ja helppohoitoinen kokonaisuus, jonka toteutuksessa on käytetty kestävän kehityksen ratkaisuja", valottaa Pekkarinen suunnittelun arvoja ja filosofiaa.

Nurmikkoalueet rajataan yhtenäisiksi suunnitelluista istutusalueista nurmikkoreunuksilla. Nurmikkoreunus estää nurmikon leviämisen ja erottaa alueet siististi toisistaan. Nurmikkoreunus ei haittaa hoitotoimenpiteitä, joten nurmikonleikkuu voidaan tehdä reunuksen päältä ja viimeistellä tarvittaessa siimaleikkurilla. Nurmikon rajaaminen tuo helppohoitoisuutta ja alueet pysyvät siisteinä ja ylellisen tyylikkäinä.

Kohteen nurmikkoalueiden rajaamiseen käytettävät Schetelig Oy:n toimittamat Valley View -nurmikkoreunukset sekä kiveyksien tukireunukset ovat valmistettu 100 % kierrätysmateriaalista ja ovat edelleen kierrätettävissä uusiokäyttöön. Vaikka kyseessä on kierrätysmuovi, valmistaja antaa tuotteelleen 20 vuoden takuun. Tuote kestää käytössä suomalaisen ilmaston rasitukset ja säilyy hyvän näköisenä vuodesta toiseen.

20157_44053.jpg

Siirtonurmikko on nopea ja helppo tapa saada kestävä laatunurmikko. Parhaista siemenlaaduista kasvatettu siirtonurmikko on tiheäkasvuinen ja kestävä. Nurmikon kasvualustana toimii nurmikkomulta, jonka rakenne on kantava, mutta toisaalta ilmava, niin että nurmikosta tulee kulutusta kestävä, eikä juuristo kärsi liiasta kosteudesta sadekausinakaan.

Nurmikon rajaaminen tuo helppohoitoisuutta ja alueet pysyvät siisteinä ja ylellisen tyylikkäinä.
Nurmikon rajaaminen tuo helppohoitoisuutta ja alueet pysyvät siisteinä ja ylellisen tyylikkäinä.

Tyylikkyyttä, siisteyttä ja helppohoitoisuutta

"Tässä kohteessa tonttia hallitsee talo ja siihen kiinteästi liittyvä suuri terassi. Rakennusten sijoittuminen hyvin lähelle tietä haastaa sisääntulon ja autolle jäävän tilan suunnittelun. Pienehkö viheralueeksi jäävä alue muodosti osittain haasteellisia nurkkia ja kapeikkoja, joiden suunnittelu helppohoitoiseksi vaati huolellisuutta. Lähtökohtina helppohoitoisuus, yhtenäiset istutusalueet, ja toiminnallinen piha: leikkeihin ja peliin halusin tilaa, mutta myös hyötykasveille ja puutarhassa puuhastelulle pitää olla oma paikkansa. Vaikka pääterassi on iso, suunnittelin aamukahvipation tontin nurkkaan. Sen yhteydessä on pieni marjatarha viinimarjoineen ja mansikoineen. Pikkupatiolta on myös mukava ihastella komeaa taloa", kuvailee Pekkarinen.

Panostamalla hyviin taimiin ja oikeisiin kasvivalintoihin voidaan varmistaa kukoistava puutarha vuosiksi eteenpäin. Kohteen Pihan kruunaa Taimia Oy:n toimittamat laadukkaat kasvit.

20157_44055.jpg

Kaunis lopputulos positiivisessa yhteishengessä

"Muotokieltä ei tarvinnut juuri miettiä, niin voimakkaat ovat talon ja terassin kaaret. Samaa kaarta on pyritty saamaan myös pihan elementeissä. Koska talo on suuri ja valkoinen, kukkivien puuvartisten kasvien värit ovat pääasiassa punaisen-lilan eri sävyjä, jotka taloa vasten katsottaessa korostuvat. Rakennuksen läheltä pihalle katsoessa löytyy myös valkokukkaisia puuvartisia kasveja, jotka ovat hienoja melko runsaslukuisten havujen yhteydessä. Syysväritys on mielestäni tärkeä, ja sitä pihalta löytyykin monista kasveista", kertoilee Pirkko Pakarinen.

Panthera Tigris ilmentää HEVI kivitalojen osaamista parhaimmillaan, kertomalla samalla nuoren perheyrityksen tarinaa ja kehitystä. "Tiikeri" on kunnianhimoisen ja rohkean tavoitteen tulos ja taidonnäyte. Panthera Tigris on alusta loppuun suunnittelijoidensa luoma ja näköinen. Rakenteet, materiaalit ja yhteistyökumppanit on valittu huolella yrityksen arvojen mukaisesti ja ammattitaitoisten asentajien kanssa toimien.

20157_44056.jpg
Asuntomessut Vantaan Kivistössä 10.7.–9.8.2015. Työtehoseuran puutarha-ala suunnitteli ja toteutti pihan HEVI-kivitalojen Panthera Tigris-nimiseen kohteeseen.
TTS-Kehitys Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
201510_44598.jpg
Näin käytät Lupapistettä!
Tiesitkö, että voit tehdä rakennuslupahakemuksen verkossa jo lähes 200 kunnan alueella?Lupapisteen kautta voit olla uudella tavalla yhteydessä viranomaiseen sekä hoitaa rakentamiseen liittyvän lupa-asioinnin – aina ennakkokyselystä hankkeen päättymiseen saakka. Lupapisteessä voit edistää asiointia yhdessä hankkeen muiden osapuolten kanssa. Palvelu neuvoo yksityiskohtaisesti tarvittavan hakemuksen tekemisessä ja pitää osapuolet tietoisina hankkeen etenemisestä. Vuorokauden ympäri.Tarkista palvelut oman kuntasi alueella: www.lupapiste.fi
201111_28587.jpg
Perustusrakenteita koskevat määräykset
Talonrakennushankkeen suunnitteluvaiheen jälkeen ensimmäinen varsinainen työvaihe on perustusten tekeminen. Se on yksi vaativimmista työvaiheista rakentamisessa, sillä sen varaan rakentuu koko muu rakennus. Lisäksi perustusten korjaaminen jälkikäteen on todella hankalaa ja kallista, joten tämä rakenne on tehtävä kerralla oikein. Pohjarakenteisiin liittyy myös tiettyjä määräyksiä, jotka velvoittavat tekemään perustusten suunnittelun sekä toteutuksen virallisten ohjeiden mukaisesti. Seuraavassa käydään läpi keskeisimmät määräykset, jotka on hyvä tietää pohja- ja perustusrakenteista.
20161_45243.jpg
Ilmanvaihtokone tärkeä matalaenergiatalossa
Suomalainen pientalorakentaminen on matalaenergiarakentamista. Matalaenergiataloissa ilmanvaihdon toimivuus ja tarpeenmukainen käyttö on keskeistä, koska rakennustapa on tiivis ja lämmön hukka on minimoitu. Hallittu ilmanvaihto on toteutettu poistoilman lämmöntalteenotolla, jolloin lämmintä sisäilmaa ei johdeta suoraan ulos, vaan sisältä poistuvan ilman lämpö hyödynnetään ulkoa tulevan ilman lämmitykseen.Matalaenergiataloissa korostuu ilmanvaihdon tarpeenmukaisuus: ns. turha ilmanvaihto jää pois, kun ilmastointikone ei ole koko ajan käy täysillä, vaan se mukautuu sisäilman kosteuspitoisuuden ja ihmismäärän mukaan. Esimerkiksi saunottaessa koneen kosteusanturi automaattisesti lisää koneen tehoa ja palauttaa ilmanvaihdon normaaliteholle, kun kosteuspitoisuus on normalisoitunut. Samoin toimii hiilidioksidianturi ihmismäärän lisääntyessä. Lämmöntalteenotolla ja tarpeenmukaisella ilmanvaihdolla varmistetaan energiataloudellisuus ja hyvä sisäilma.Ilmanvaihdosta tulee energiatehokasta paitsi lämmöntalteenoton ja tarpeenmukaisen käytön ansiosta, myös ilmanvaihtokoneen vähäisen sähkönkulutuksen ansiosta. Samalla asumisviihtyvyys on taattu: kosteudet, hajut sekä rakennusmateriaalien päästöt poistetaan sisäilmasta ja tilalle tuodaan riittävästi ja vedottomasti raikasta ilmaa.Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi-kaupasta Tilaa esite Vallox-ilmanvaihdosta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton