• Etusivu
  • Talo

TTS Työtehoseura arvioi Vantaan asuntomessukohteet – taloissa tilaa ja toimivuutta arjen näkökulmasta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö TTS-Kehitys Oy
Julkaistu 09.07.2015
20157_43971.jpg

Kohteessa 38 ruuanvalmistus on rajattu matalalla seinäkkeellä kauniisti pois ruokailijoiden näkyvistä, mutta keittiö on silti asunnon keskipisteenä. Kuva: Minna Kuusela.

Työtehoseuran tekemässä arvioinnissa etsittiin hyviä esimerkkejä niistä asuntomessukohteista, joissa asumismukavuus ja ekotoimivuus toteutuvat luontevana osana kokonaisuutta. Sisätilojen tarkastelussa keskityttiin keittiö-, vaatehuolto- ja peseytymistiloihin sekä eteiseen, kuraeteiseen ja säilytystiloihin. Arvioinnissa painotettiin tilojen toimivuutta, esteettömyyttä ja muuntojoustavuutta. Myös pihojen toimivuutta, helppohoitoisuutta ja ekologisuutta arvioitiin. Arvioinnin tulokset auttavat messukävijöitä tarkastelemaan messukohteita arjen toimivuuden ja ekotehokkuuden näkökulmasta.

TTS on monipuolinen kouluttaja

Asuttavuus vaikuttaa jokaiseen asunnossa vietettyyn hetkeen

Arviointi pohjautuu TTS:n kehittämään, asunnon asuttavuutta mittaavaan arviointikriteeristöön. Asuttavuudella tarkoitetaan tilojen toimivuutta, ergonomiaa, energiataloudellisuutta, kestävän kehityksen mukaisia materiaalivalintoja ja helppohoitoisuutta. Hyvä omakotitalo toimii arjessa ja muuntuu käyttäjiensä tarpeiden mukaan.

Arvioinnin painopiste ekotoimivuudessa

Messukohteista valittiin kolme TTS:n arviointikriteerit parhaiten täyttävää omakotitaloa. Ekologisuudeltaan ja toiminnallisuudeltaan parhaiksi taloiksi raati valitsi kohteet 33, 36 ja 40. Kohde 33 on yksi messujen energiatehokkaimmista taloista. Se on neliöihinsä nähden tilavan tuntuinen ja neliöt jakaantuvat oikeassa suhteessa asumisen eri toimintoihin. Kohteessa 36 etusijalla ovat lapsiperheen toimiva arki ja käytännöllisyys. Parasta talossa ovat avarat, käytännölliset eteistilat ja toimiva keittiö. Kohde 40 on ekotehokas, moderni kaupunkipuutalo, jonka arkkitehtuurissa on huomioitu passiivinen auringon lämpö ja valo. Sen sisätilaratkaisuista eniten kiitosta saivat keittiö ja saunaosasto.

Arvioinnissa tasapainoiltiin hyvään toimivuuteen tarvittavien neliöiden ja ekotehokkuutta parantavan asuntojen koon optimoinnin välillä. Kolmen kärkeä hätyytellessä kohteessa 22 on paljon hyviä, toimivuuteen liittyviä yksityiskohtia, mutta myös runsaasti neliöitä. "Jo talon suunnitteluvaiheessa on mietittävä, miten toimivuus voidaan toteuttaa kohtuullisilla neliömäärillä. Asumista helpottavien ja hyvin arjessa toimivien ratkaisujen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa", tiivistää TkT Heli Mäntylä Työtehoseurasta.

Avokeittiö ja saareke pitävät pintansa

Keittiö on usein asunnon kallein ja käytetyin tila, joten sen toimivuus on tärkeää. Lähes kaikissa messukohteissa on edellisvuosien tapaan saarekkeellinen avokeittiö. Monikäyttöinen saareke palvelee muun muassa työskentelytasona, tarjoilupöytänä ja välipalaruokailussa. Joihinkin saarekkeisiin on sijoitettu kodinkoneita, kuten keittotaso ja kalusteuuni. Keittotasolliseen saarekkeeseen suositellaan vesipistettä, mutta se löytyy vain muutamasta kohteesta.

"Noin puolessa keittiöistä uunit on sijoitettu hyvälle käyttökorkeudelle, mutta vain viidesosassa myös astianpesukone on nostettu ylös. Mikäli molempia laitteita ei ole mahdollista sijoittaa sopivalle käyttökorkeudelle, kannattaa useammin käytetty sijoittaa ylös", toteaa tutkija Tarja Marjomaa TTS:stä. Astianpesukoneen ergonominen sijoituskorkeus on 300–400 mm lattiasta. Hämmästyttävän monessa keittiössä ei ollut laskutilaa uunin ja kylmälaitteiden vieressä. Kalusteuuni ja kylmälaite on monessa keittiössä sijoitettu vierekkäin. Laadukas kalusteuuni on hyvin eristetty ja ei lämmitä viereistä kylmälaitetta. "On kuitenkin huomioitava, että huokeassa uunissa eristeet saattavat olla niin ohuet, että uunikomeron lämpeneminen vaikuttaa kylmälaitteen toimintaan", huomauttaa Marjomaa.

Täydellistä keittiötä ei tänäkään vuonna löytänyt, joten yksittäisten kohteiden esiin nostaminen on vaikeaa. TTS:n lehdistökierroksen keittiökohteet olivat 25, 36, 38 ja 40. Niissä on toteutettu muutamia oivallisia ratkaisuja ja tilan toiminnallisuus suhteessa asunnon kokoon ja muihin tilaratkaisuihin on hyvä.

Toimiva saunaosasto tuo arkeen luksusta

Messutalojen kylpy- ja saunatilat ovat esimerkkejä asukkaiden arjen hyvinvoinnin lähteistä. "Messutalojen saunaosastot ovat edellisvuosien tapaan toimivia sekä tilavia. Saunatiloista on yleensä yhteys vilvoitteluterassille, mutta pihasaunoja, kylpytynnyreitä ja ulkoporealtaita on esillä aiempaa vähemmän. Löylyhuoneet ja pesutilat ovat lähes kaikissa kohteissa ikkunallisia ja pesutiloissa on kaksi suihkua", toteaa arkkitehti Minna Kuusela TTS:stä. Monissa messukohteissa on erillinen pukeutumistila, vain joissakin se on järjestetty pesu- tai vaatehuoltotilan yhteyteen. Edelleen muutamissa messukohteissa wc-istuin on sijoitettu pesutilaan, jossa sen käyttö ei ole miellyttävää muiden saunoessa. Vaatehuoltotilaan yhdistetty pukuhuone ei myöskään ole käytön kannalta paras ratkaisu. Suositeltavampaa on, että saunaosasto pukeutumistiloineen on erillinen tilansa. TTS:n lehdistökierroksen pesutilakohteet olivat 14, 22 ja 33.

Kohteen 14 vaatehuoltotila oli avara ja valoisa. Työpöytätasoa oli riittävästi pyykin jälkikäsittelyyn. Ikkunan päälle sijoitettu tanko helpottaa silitystä ja pyykin kuivatusta. Kuva: Heli Mäntylä.
Kohteen 14 vaatehuoltotila oli avara ja valoisa. Työpöytätasoa oli riittävästi pyykin jälkikäsittelyyn. Ikkunan päälle sijoitettu tanko helpottaa silitystä ja pyykin kuivatusta. Kuva: Heli Mäntylä.

Isoja terasseja, helppohoitoisia pihoja ja laajoja nurmikkoalueita

Tämän päivän piha on sisätilojen jatke, joka on tehty aidosti perheen tarpeita ajatellen. Asuntomessukohteissa tämä trendi näkyy jopa aiempaa isompina terasseina ja pihan monipuolisina toimintoina. Terassien rakentamisessa suositaan laajoja, yhtenäisiä pintoja ja käytetään suomalaista, lämpökäsiteltyä puuta. Väreissä korostuvat tumman ja vaalean ruskean eri sävyt. "Terassit ovat kookkaita, niissä on tilaa auringosta nautiskeluun ja muille toiminnoille, mutta niissä on huomioitu myös varjon tarve ja viihtyminen sateisella säällä. Pihasuunnitelmissa ja pihojen toteutuksessa on kiinnitetty huomiota helppohoitoisuuteen", toteaa koulutusvastaava Timo Rinkinen TTS:stä.

Pihojen istutukset on pääosin sijoiteltu yhtenäisiksi ja helppohoitoisiksi kokonaisuuksiksi ja nurmikkoalueet selkeiksi. Puuvartisia kasveja, perennoja ja hyötykasveja on istutettu sekaisin samaan istutusalueeseen. Joissakin pihoissa on erilaisia koristeheiniä, jotka luovat kasviryhmiin jännittäviä yksityiskohtia. Tavanomaisesta poikkeava niittyketo löytyy kohteesta 34 ja 35. Jonkin verran erikoisia ja arkojakin kasveja on uskallettu pihoihin suunnitella.

Asuntomessukohteiden nurmikkoalueet ovat laajoja, toiminnallisia ja käyttöön suunniteltuja alueita, joissa voi leikkiä ja pelata huoletta. "Nurmikkoalueita on rajattu istutusalueista kaarevilla muodoilla. Nurmikon rajaaminen helpottaa sen hoitoa ja leikkaamista. Helppohoitoisuutta voi edistää myös erilaisilla kateaineilla, joita messukohteiden pihoissa on käytetty monipuolisesti", Rinkinen toteaa.

Kohteen 33 viljelylaatikoissa kasvavat yrtit, salaatit ja mansikat. Kuva: Timo Rinkinen.
Kohteen 33 viljelylaatikoissa kasvavat yrtit, salaatit ja mansikat. Kuva: Timo Rinkinen.
TTS-Kehitys Oy
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Työntekijät työmaalla
Työtehoseura kouluttaa rakentamaan
TTS (Työtehoseura) tarjoaa monipuolista koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin. Monipuolisesta koulutustarjonnasta myös yksittäiset henkilöt löytävät ammatillista koulutustarjontaa. TTS:llä on rakentamiseen ja siihen läheisesti liittyvään sisustamiseen sekä puutarhan rakentamiseen ja hoitoon liittyvää koulutustarjontaa. Lisäksi TTS tutkii, testaa, kehittää ja suunnittelee asumiseen ja toimivaan arkeen liittyviä ratkaisuja.Lisää koulutuksesta ja tutkimustoiminnasta
20107_22620.jpg
Viilennä vihreällä, pidä pörssi plussalla
Helteisen sään nostaessa asuntojen sisälämpötiloja nousee myös sähkönkulutus. Huoneisiin tuodaan tuulettimia ja jäähdyttäviä ilmastointilaitteita. Ilman lisälaitteittakin sähkönkulutus nousee; kylmälaitteet joutuvat tekemään rankasti töitä pitääkseen ruuat viileinä ja pakasteet jäässä.Kuumalla säällä kylmälaitteen sähkönkulutus voi nousta huomattavasti. Kun käyttöympäristön lämpötila nousee 25 asteesta 32 asteeseen, kasvaa kylmälaitteen sähkönkulutus 25 - 40 prosenttia. Helteellä myös laitteiden käyttöhäiriöt lisääntyvät, kun lämpötilaero laitteen sisällä verrattuna ympäristön lämpötilaan on normaalia suurempi.
Seinän tasoitus
Koulutusta työelämän ja yritysten tarpeisiin
TTS on vuonna 1924 perustettu valtakunnallinen koulutus-, tutkimus- ja kehittämisorganisaatio. TTS:n toiminta-ajatuksena on parantaa asiakkaiden osaamista, tuottavuutta ja hyvinvointia.TTS:n monipuolinen koulutustarjonta palvelee sekä yksittäisten henkilöiden ammatillista kouluttautumista että yritysten kanssa räätälöityä henkilöstökoulutusta. TTS kouluttaa noin 200 henkilön voimin vuosittain yli 7000 henkilöä yhä paremmiksi ammattilaisiksi vaativiin tehtäviin asiakasyrityksissämme.Lisää TTS koulutuksesta..
20226_78567.jpg
Kun kipsilevy herättää kysymyksiä - Q&A
Kun käyttöön aiottu rakennustuote herättää kysymyksiä, on myös suotavaa että niihin löytäisi vastauksen helposti. Keräsimme yhteen yleisimmin esitettyjä kysymyksiä ja pyysimme Gyprocin tekniseltä tuelta sekä myynniltä vastauksen mieltä askarruttaneisiin seikkoihin.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Keittiön välitilalaatoitus?
Kysymys:Aikomuksena on vaihtaa nykyiset välitilalaatat eli irrottaa ensin vanhat, jotka on kiinnitetty kipsilevyyn. Kuinka on mahdollista saada ne irti mahdollisimman siististi ilman että seinä murenee käsiin?
202210_79794.jpg
Tutkimuksetkin sen todistavat - hirsitalossa on terveellistä asua
Lukuisat tutkimustulokset puoltavat asukkaiden omakohtaisia havaintoja hirsikodin viihtyisyydestä ja positiivisista terveysvaikutuksista. Honkarakenne selvitti alan tutkijoilta ja asiantuntijoilta, mihin kokemukset virallisesti perustuvat. Tutustu nyt myös Hongan kevään 2023 uutuusmallistoon, jossa on vahva hyvinvoinnin teema.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton