Vantaan Kivistöön rakentuneissa kodeissa on panostettu uusiutuvaan energiaan. Fossiilisten energiamuotojen voisi sanoa siis olevan historiaa Vantaan Asuntomessujen pientalojen lämmityksessä. Alueen hanki kulkee kaukolämpölinja, mutta siitä huolimatta vain joka kolmas pientalorakentaja on kytkenyt talonsa kaukolämpöön.
Monessa messukohteessa on kuitenkin rinnakkain käytössä kaksi lämmitysjärjestelmää, jotka auttavat tasaamaan energian kulutusta ja samalla laskemaan kuluja. Varaavien takkojen avulla voi tuottaa jopa puolet vuosittain tarvittavasta lämmöstä ilman, että asunnon sisälämpötila nousee liiaksi.
– Ikkunalautojen välissä ei ole enää lunta. Energiatehokkaan rakentamisen yleistyessä tulisijalämmitys ei edellytä enää jatkuvaa halkojen hakkuuta tai suuria halkopinoja pihan perälle. Matala- ja passiivienergiataloissa tarvittavat puumäärät ovat varsin pieniä. Yhdellä lämmityksellä varaava takka luovuttaa lämpöä jopa 24–36 tunnin ajan, Vauhkonen toteaa.
Rakennuksen energiatehokkuus vaikuttaa lämmitykseen tarvittavan puun määrään: Passiivitalossa varaavan tulisijan avulla voidaan tuottaa 50 % rakennuksen lämmöntarpeesta niin, että polttopuuta kuluu 2,3 pinokuutiometriä** vuodessa. Vastaavasti vanhassa peruskorjaamattomassa rakennuksessa varaavan takan avulla voidaan tuottaa 57 % tarvitusta lämpöenergiasta, tällaisessa kohteessa puutavaran tarve on 14,1 pinokuutiometriä/vuosi.