Tutkimus: 38 % nuoresta ikäpolvesta ei tiedä tätä: Rakennusmies ei ole sähkömies

Remontti- ja rakennuspuuhissa tulee usein eteen pieniä sähkötöitä, joihin tarttuminen itse voi johtaa hengenvaaraan.

- Kaikki sähkötyöt tulee teettää koulutetulla sähköalan ammattilaisella, jolla on asianmukaiset luvat kunnossa, muistuttaa sähköalan yhteisen Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila.

Suomalaisista 15–34-vuotiaista jopa 38 prosenttia uskoo, että myös rakennusmiehet saavat tehdä sähköasennuksia. Muu suomalainen aikuisväestö tietää varsin hyvin, että ainoastaan sähköasentajat saavat tehdä sähkötöitä, kertoo Löydä sähkömies -palvelun vuosittainen tutkimus.

Löydä lähin sähkömies!

Rakennusmies ei ole sähkömies. Kuva Löydä sähkömies -palvelu.Rakennusmies ei ole sähkömies. Kuva Löydä sähkömies -palvelu.

Käytä ammattilaista hyödyksi

Kodin sähköistykseen, valaistukseen ja eri toimintojen automaatio-ohjaukseen liittyvissä asioissa kannattaa keskustelukumppaniksi ottaa sähköalan ammattilainen. Hänen kanssaan löytää osuvimmat keinot parantaa energiatehokkuutta, asumismukavuutta ja turvallisuutta.

Jos kyseessä on sähköistyksen korjaus tai parantaminen eikä tiedä mistä lähteä liikkeelle, löytyy tähän yksinkertainen keino: kuluttajia varten luodun Löydä sähkömies -palvelun kodin sähkötesti eli sähköistyksen kuntokartoitus.

Tunnin tai parin tarkastuksella selviää, löytyykö kodista vikoja, jotka voivat aiheuttaa vaaraa ihmisille tai omaisuudelle. Sähkötesti-kartoituksen jälkeen on helppo pyytää yhteneväiset tarjoukset varsinaisen työn teettämisestä.

Sähköistyksen osalta itse voi tehdä vain muutamia toimenpiteitä

Tänä päivänä rakennusmies tai matti meikäläinen saa sähköistyksen osalta itse tehdä ainoastaan muutamia toimenpiteitä, joita ovat mm. sulakkeiden vaihto sekä valaisimen lampun, sytyttimen ja sokeripalan vaihto. Myös yksivaiheisen liitäntä- tai jatkojohdon voi korjata pistotulpan vaihtamalla. Nämäkin vain siinä tapauksessa, että varmasti osaa tehdä sen oikein ja turvallisesti.

Muissa töissä paikalle on kutsuttava koulutus- ja työkokemusvaatimukset täyttävä sähköistysalan ammattilainen. Hän lisää tarvittavat pistorasiat ja korjaa rikkimenneet kiinteästi asennetut tarvikkeet.

Oman paikkakunnan pätevä sähköalan ammattilainen löytyy osoitteesta www.löydäsähkömies.fi.

 
Julkaistu
13.2.2017