Muista paloturvallisuus kesälläkin

Kesälomat kutsuvat vapaa-ajanasunnoille tai grillaamaan. Myös kotona on mukava laittaa ruokaa ulkosalla. Vaikka kesällä onkin lomaa ja ilmat kutsuvat lekottelemaan, kaikkea ei kannata jättää hyvän onnen varaan. Tulipaloja syttyy aina. Varmista, että alkusammutuskalusto on riittävä sekä kotona että mökillä.

Lisätietoa Airamin sähkötarvikkeista

Häkävaroitin pelastaa näkymättömältä

Paristotoiminen hiilimonoksidi- eli häkävaroitin tunnistaa ilmassa olevan hiilimonoksidin. Häkä on ihmiselle hengenvaarallista. Se syrjäyttää veren hapen ja kiinnittyy punasoluihin jopa 200-250 kertaa happea voimakkaammin, jolloin jo pienetkin määrät ovat erittäin vaarallisia.

Hiilimonoksidia syntyy, kun palamisreaktiossa ei ole happea riittävästi. Esim. liian aikaisin suljetut tulisijan pellit voivat nostaa ilman hiilimonoksidipitoisuutta. Tulipalon palokaasuista häkä on vaarallisimpia, sillä hapenpuute aiheuttaa tajuttomuutta. Suomessa todetaan vuosittain noin 100 kuolemaan johtanutta häkämyrkytystä.

 Airamin häkävaroitin sisältää paristot 3 x AA ja se on EN50291-1:2010 hyväksytty.

Häkävaroitin pelastaa henkiä.Häkävaroitin pelastaa henkiä.

Häkä eli hiilimonoksidi

  • Erittäin vaarallinen, näkymätön, hajuton ja mauton kaasu
  • Syrjäyttää hapen ja aiheuttaa tajuttomuutta
  • Häkävaroittimella tunnistettavissa

Optinen palovaroitin tunnistaa näkyvän savun

Jokaisessa asunnossa tulee olla vähintään yksi palovaroitin jokaisen asuinkerroksen alkavaa 60m² kohti. Optinen palovaroitin tunnistaa näkyvän savun ja reagoi nopeasti kuuluvalla hälytysäänellä. Airamin optinen palovaroitin toimii 9 V paristolla (paristo mukana), eikä se sisällä radioaktiivisia aineita. Palovaroitin ilmoittaa automaattisesti äänimerkillä pariston vaihtotarpeesta.

 Varsinkin monikerroksisissa ja suurissa kodeissa ketjutettavat palovaroittimet ovat hyvä valinta, sillä yhden palovaroittimen huomatessa savua, kaikki palovaroittimet hälyttävät.

Langattomasti ketjutettava optinen palovaroitin tunnistaa näkyvän savun ja reagoi nopeasti kuuluvalla äänimerkillä. Palovaroitin toimii 1 kpl 9 V +3 kpl AA paristoilla, eikä se sisällä radioaktiivisia aineita. Palovaroitin ilmoittaa automaattisesti pariston vaihtotarpeesta. Langattomasti ketjutettava palovaroitin toimii 40 m kantamalla esteettömässä tilassa siten että jos jossain huoneessa tapahtuu hälytys, hälyttää kaikki muissa tiloissa samassa ketjussa olevat hälyttimet. Hälyttimet kytketään toisiinsa learn-painikkeella.

Palovaroittimen asennus

  • Asenna kattoon keskelle huonetta, vähintään 50 cm etäisyydelle seinästä
  • Vinoihin sisäkattoihin asennus 50 cm etäisyydelle korkeimmasta kohdasta
  • Märkätilojen kosteus voi aiheuttaa virhehälytyksen
  • Älä sijoita iv-venttiilien läheisyyteen, sillä savu ei tällöin välttämättä pääse varoittimelle asti
  • Ruoanvalmistuskäryt ja pakokaasu voivat aiheuttaa virhehälytyksen
  • Likaiset ja pölyiset tilat voivat tukkia palovaroittimia tai aiheuttaa virhehälytyksen

Optinen palovaroitin tunnistaa näkyvän savun. Langattomasti ketjutettavat varoittimet hälyttävät kaikki, kun yksi havaitsee savua.Optinen palovaroitin tunnistaa näkyvän savun. Langattomasti ketjutettavat varoittimet hälyttävät kaikki, kun yksi havaitsee savua.

Jokaisen kodin välttämättömyys

Sammutuspeite tulisi löytyä jokaisesta kodista. Se on edullinen alkusammutusväline, jolla tuli sammutetaan tukahduttamalla. Huomaa, että kaikkia paloja ei saa vedellä sammuttaa; esim. rasvapalo (kynttilät, ruoanvalmistus) vain yltyy, kun siihen kaadetaan vettä. Sammutuspeite on myös oiva apuväline sähköpalojen alkusammutuksessa: se on helppo heittää vaikka palavan television päälle.

Sammutuspeite on myös kesäkeittiöiden, matkailuautojen, veneiden ja vapaa-ajanasuntojen tärkeä varuste. Pidä sammutuspeite aina käden ulottuvilla; kauniin kuosinsa ansiosta sammutuspeitettä ei tarvitse kätkeä kaappiin!

Katso varoittimien ja sammutuspeitteen jälleenmyyjät

sammutuspeite
 
Julkaistu
29.6.2015