Casa del Limon huokuu Meksikoa

Vantaan asuntomessualeelle on noussut huikea meksikolaisvaikutteinen Lammi-Kivitalo. Suomalais-meksikolainen Cervantesin perhe halusi yhdistää uudessa kodissaan suomalaisen lapsiperheen arkielämän tarpeet ja meksikolaisen arkkitehtuurin maanläheisen ja runsaan värivalikoiman. Lopputulos on ihana sekoitus kahden kulttuurin piirteitä.

LAMMIESITEcasaulko-007

Casa del Limon

  • Messukohde 31
  • Kaksikerroksinen Lammi-Kivitalo, n.180 m²
  • Tontin koko 613 m²
  • Budjetti pihatöineen 700 000 euroa
  • Perheeseen kuuluu kaksi aikuista ja yksi lapsi

Projektin kulku

Projekti on lähtenyt käyntiin jo loppuvuodesta 2012, jolloin arkkitehti Katja Maununaho on alkanut suunnitella taloa yhdessä Cervantesin perheen kanssa. Jo alkuvuodesta 2013 päästiin jättämään papereita Vantaaan kaupungille ja vuoden 2014 huhtikuussa rakentaminen vihdoin alkoi. Talon budjetti pihatöineen on noin 700 000 euroa.

Suunnitelmat elivät projektin aikana. Taloa kiertämään suunniteltu meksikolaistyyppinen muuri olisi vaatinut 15 metrin paalutuksen, Meksikosta Suomeen tuotavien kivien rahtikustannukset olisivat nousseet korkeiksi ja kodin sisäpuolelle tulevat kattoparrut saivat väistyä edullisimpien ratkaisujen tieltä.

Onneksi kaikkea mausteisuutta ei tarvinnut karsia. Oranssi väri talon ulkopinnassa jatkuu kodin sisälle ja meksikolaisuus näkyy talon sisustuksessa. Talon nimi, Casa del Limon, tarkoittaa Limen kotia. Talon isännällä onkin haaveena saada viherhuoneeseen oikea sitruunapuu.

Miten meksikolaisuus näkyy talossa?

Talo on ulkopinnalta pirteän oranssi. Epätyypillinen väri suomalaisessa kodissa, mutta suosittu väri Meksikossa. Myös muut Meksikossa tyypilliset materiaalit näkyvät kodissa; julkisivussa sekä viherhuoneen lattialla on käytetty meksikolaista cantera-kiveä.

Kodin suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota valoisuuteen ja auringon pääsyyn oleskelutiloihin niin pihalla kuin sisälläkin. Viherhuoneeseen suunniteltu sitruunapuu loisi katveellaan rentouttavan paikan loikoilla auringon paahteessa.

31detskut-014
31detskut-022
 
Julkaistu
25.6.2015