Tiilitalo eliniäksi - Terca Tiger

Vantaan asuntomessualueella, Tiikerinsilmän ytimessä sijaitsee perhe Ruohosen rakennuttama jykevä, täystiilinen omakotitalo. "Talo eliniäksi” oli perheen lähtökohta rakentamiselle. Eri runkovaihtoehdoista tiili houkutteli kestävyyteensä ja terveellisyytensä ansiosta.

Terca Tiger sijaitsee Asuntomessuilla aivan Tiikerinsilmän ytimessä.Terca Tiger sijaitsee Asuntomessuilla aivan Tiikerinsilmän ytimessä.

Rakennuttajat Janne ja Katja Ruohonen ovat suunnitelleet kotiaan yhteistyössä arkkitehdin kanssa ihan alkumetreiltä asti. Ratkaisussa keskeistä on ollut harrastavan lapsiperheen tarpeet. Myös tulevaisuus on otettu suunnittelussa huomioon.

– Kotimme muuntuu eri elämäntilanteiden mukaan. Alakerrassa ovat keittiö, olohuone ja lastenhuoneet, yläkerrassa puolestaan vanhempien makuuhuone sekä sauna- ja pesutilat, Katja Ruohonen kuvailee.

Erikoisuutena oleskelutilan ranskalainen parveke

Olohuone nousee huikeaan, lähes seitsemän metrin korkeuteen.

Kaikkiaan Terca Tiger -talossa on asuinneliöitä noin 180 kahdessa kerroksessa. Erikoisuutena talossa on vanhempien makuuhuoneesta olohuoneeseen avautuva ranskalainen parveke pariovineen.

Messutalon julkisivu sekä oleskelutilan korkea seinä on muurattu Wienerbergerin Ruskonkirjavasta Makasiini-uutuustiilestä. Tiilen pinta on rouhean karhea ja värisävy tummahko punaruskeankirjava.

Se istuu hienosti suomalaiseen maisemaan ja herää erityisen kauniisti eloon auringonvalossa."Kotimme muuntuu eri elämäntilanteiden mukaan."
Katja Ruohonen

Vanhempien makuuhuoneesta avautuu raskalainen parveke.Vanhempien makuuhuoneesta avautuu raskalainen parveke.

Terca-tiilirunko on kestävä ja energiaa säästävä

Taloprojektin arkkitehtina ja pääsuunnittelijana on toiminut Jorma Öhman. Tiili oli valintana myös hänelle mieluinen, sillä rakennuskappaleena Terca-tiili on pienikokoinen ja antaa siten vapauksia uniikkien muotojen ja tilaratkaisujen toteutukselle. Ruohosille materiaalivalinnassa painottivat ennen kaikkea tiilirakenteen kestävyys ja terveellisyys.

– Tutustuttuamme Wienerbergerin Terca-tuotteisiin, vakuutuimme, että tiili on paras vaihtoehto tulevan kotimme runko- ja julkisivumateriaaliksi. Myös taloudelliset seikat vaikuttivat päätökseen. Terca-tiilitalon massiivisella rakenteella ja SPU-eristeellä päästään ulkoseinissä 0,11 W/m2K U-arvoon. Tiilirakenne varaa lämpöä ja tasaa lämmönvaihtelua alentaen siten energiakustannuksia, Katja Ruohonen perustelee valintaa.

Täystiilitalon etuja ovat erinomainen ääneneristävyys sekä vähäinen huollon tarve. Perhe voi aidosti nauttia elämästä ja yhdessäolosta.

Punaruskean sävyt yhdistyvät sisä- ja ulkotiloissa

Messutalon julkisivu on muurattu Wienerbergerin Ruskonkirjavasta Makasiini-uutuustiilestä.Messutalon julkisivu on muurattu Wienerbergerin Ruskonkirjavasta Makasiini-uutuustiilestä.

Terca Tiger –messutalon ulkotiloihin, lähinnä ajo- ja kulkureiteille, on valittu julkisivuun hyvin sointuvat, väriltään ruskeankirjavat ja punaiset pihatiilet. Kaikkiaan keraamisilla pihatiilillä katetaan noin sata neliötä piha-alueesta.

Ilmeikkäinä ja luonnonmateriaaleista valmistettuina tuotteina keraamiset pihatiilet soveltuvat erinomaisesti ympäristö- ja maisemarakentamiseen. Poltetut pihatiilet kestävät kulutusta, lämpötilan vaihteluita ja vaativiakin sääolosuhteita. Lisäksi keraamisen pihatiilen tärkeä ominaisuus on, että sen väri ei haalistu pitkänkään ajan kuluessa.

Mukavaa, taloudellista ja huoletonta asumista

Terca-tiilitalon ulkoseinärakenne on sekä lämpö- että kosteusteknisesti optimaalinen. Rakenne ei sisällä mitään lahoavia tai kosteusteknisesti arveluttavia rakenneosia, vaan ainoastaan tiilisen runko- ja julkisivurakenteen sekä näiden väliin jäävän tuuletusraolla eriytetyn lämmöneristeen. Rakenne on siten terveellinen ja kosteuden suhteen turvallinen.

– Tiili on investointina kannattava ja asukkaalle vaivaton. Tiilen elinkaari on pitkä, yli sata vuotta ja huoltotarve hyvin vähäinen, Wienerbergerin rakennustekninen johtaja Juha Karilainen toteaa.

Tilaa itsellesi veloituksetta Wienerbergerin Pientalon tiiliratkaisut -esite.

Teksti: Maiju Paasiviita
Kuvat: Maiju Paasiviita, Perhe Ruohonen

 
Julkaistu
27.7.2015