Uudet korvausilmaventtiilit paransivat ilmanvaihdon

Ilmanvaihto on jännä asia. Se herättää intohimoja suuntaan ja toiseen. Vanhat jäärät eivät suostu luopumaan omista näkökannoistaan vaikka ne kuinka perusteltaisiin ja oikeaksi osoitettaisiin. Sama koskee osaa asuntojen omistajia: osa on niin tottunut huonoon sisäilmaan vuosien kuluessa, että ulkopuolisen tekemät havainnot sisäilmasta vierailulle tullessa kaikuvat kuuroille korville.

Yleensä asunnossa on tuuletusikkuna auki ja todetaan sieltä tulevan ulkoilmaa. Kyllä ja ei. Tuuletusikkunan aukaisu on lyhytaikaista tuulettamista, joka antaa hetken helpotuksen tunkkaiseen ilmaan. Tuuletusikkunasta pääsee sisälle myös kaikki ilman epäpuhtaudet, jos tuuletusikkunassa on vain ötökkäverkko.

Osta korvausilmaventtiilit ja suodatin Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Karmiventtiilistä se lähti

Vuonna 1995 rakennettuun omakotitaloon vaihdettiin ikkunan karmissa olleiden pitkänomaisten karmiventtiilien tilalle VELCO-korvausilmaventtiilit muutama vuosi sitten. Kun talo aikoinaan rakennettiin, ilmanvaihdon poisto oli koneellinen ja korvausilma tuotiin sisään karmiventtiilin kautta ikkunapuitteiden läpi. Takalle ja saunan puukiukaalle tehtiin korvausilmakanavat alapohjan kautta. Poistot olivat kosteissa tiloissa, vessassa, ja keittiössä. Ilmanvaihto toimi, mutta…

Korvausilmaa ei tuntunut tulevan tarpeeksi sisälle. Lisäksi talon isäntää oli kuitenkin useamman vuoden mietityttänyt epäpuhtauksien kantautuminen sisälle kotiin. Varsinkin siitepölyä kantautui sisälle, sillä koti sijaitsee metsäisellä alueella. Karmiventtiileihin ei yleensäkään ole mahdollista laittaa hyvää suodatinta tilanpuutteen takia suodatinta estämään pienhiukkasten leviämistä sisälle. Vihdoin ajatus allergiaa, astmaa ja atooppista ihottumaa aiheuttavien pienhiukkasten pysäyttämisestä suodattimeen kantoi hedelmää ja venttiilit vaihdettiin uusiin.
 

Vanha karmiventtiiliVanha karmiventtiili

Asennus tehtiin itse

VELCO-korvausilmaventtiilien asennus onnistuu ilman ammattilaisen apuja. Kyläsaarelaiskoti on puurakenteinen, puukuitueristeinen ja julkisivut ovat puuta. Isäntä teki reiät seiniin akkuporakoneella ja 105 mm rasiaterällä. Reikää poratessa on hyvä huomioida seinän kantavat palkit sekä runkotolpat. Kun reikä on tehty, venttiilit työnnetään paikalleen läpivientikanavaan.

VELCO VLR-100 -mallissa on teleskooppinen seinän paksuuden mukaan säätyvä putki. Venttiili ja suodatinosa ainoastaan työnnetään putkeen – erityistä kiinnitystä ei tarvita, mikä helpottaa jatkossa suodattimen vaihtoa. Kodin sisustuksessa venttiilistä ei tule huoneen katseenvangitsijaa, vaan näyttää kuin venttiili aina olisi siinä ollut. Ulkopuolella korvausilmaventtiilin ritilä on yhtä huomaamaton.
 

750
750
750
Korvausilmaventtiili on huomaamaton sekä sisä- että ulkopuolella.Korvausilmaventtiili on huomaamaton sekä sisä- että ulkopuolella.

Eron huomaa

Uudet VELCO-korvausilmaventtiilit asennettiin olohuoneeseen ja makuuhuoneisiin. Talon rouva on ollut tyytyväinen uuteen sisäilmaan. Ilma on raikasta ilman vedon tunnetta ja virkeystasonkin on noussut. Vaikka Kyläsaaressa on välillä tuullut rajusti, venttiileistä ei puske sen enempää ilmaa kuin tyynellä säällä. Venttiilit on asennettu huoneisiin niin, että sohvalla saa rauhassa lekotella ja makuuhuoneessa voi nukkua ilman kylmän ilman puhallusta niskaan.

Siitepölyt sekä taivaalla lentävät epäpuhtaudet nappaa kiinni VELCO-venttiiliin laitettava suodatinsukka. Filtrete-ilmansuodattimenkuituihin on ladattu pieni sähköinen varaus, joka toimii magneetin lailla . Tämän ominaisuuden ansiosta suodatin kiinnittää siite- ja katupölyn sekä pienhiukkaset itseensä. Jotta puhdas korvausilma on läpi vuoden taatusti puhdasta, suodatin vaihdetaan puolen vuoden – vuoden välein.

Valitussa venttiilimallissa viehätti termostaatti, joka säätyy itsestään ympäri vuoden. VELCO-venttiilithän säätyvät automaattisesti ulkolämpötilan mukaan. Toimintaperiaate perustuu lämpölaajenemiseen, jossa termostaatti itsessään säätää venttiiliä ja sähköä ei tarvita. Pitkät käyttökokemukset ovat osoittaneet, ettei venttiileitä tarvitse itse muistaa kääntää kesä- tai talviasentoihin. Venttiileillä on 10 vuoden takuu.

Osta korvausilmaventtiilit ja suodatin Rakentaja.fi-verkkokaupasta
 

Suodattimella on ollut töitä.Suodattimella on ollut töitä.
Puhdas suodatin on valmis aloittamaan ilmanpuhdistustyöt.Puhdas suodatin on valmis aloittamaan ilmanpuhdistustyöt.

Toimiva ilmanvaihto ja VELCO-venttiili

  • Korvausilmaventtiilit asennetaan oleskelutiloihin (makuu- ja olohuoneisiin sekä saunaan)
  • Poistoilmaventtiilit ovat wc:ssä, keittiössä, suihkutilassa sekä vaatehuoneessa.
  • Venttiilien määrän nyrkkisääntönä on 1 kpl venttiileitä / 20 m²
  • Oikea venttiilien määrä tasoittaa ilmavirtaa.
  • Korvausilmaventtiilin paikka on mahdollisimman korkealla katon rajassa lämpöpatterin tai ikkunan yläpuolella, jotta kylmä ilma ehtii lämpenemään ennen laskeutumista oleskelualueille.
  • VELCO-venttiili säätyy automaattisesti ulkolämpötilan mukaan.
  • Asennuspaketissa on kaikki tarvittavat osat uuteen läpivientiin.
  • F9-luokan suodatin kiinnittää itseensä pienimmätkin epäpuhtaudet.
  • Venttiiliin on saatavana äänenvaimennin katumelun suodattamiseen.
 
Julkaistu
29.6.2015