• Etusivu
  • Energia

Modernissa loma-asunnossa myös sähköistys on huolella suunniteltu

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Päivitetty 09.10.2023
20156_43686.jpg

Pistorasioita tarpeeksi ja oikeaan paikkaan.

Loma-asunnon rakentamisvaiheessa ei aina haluta sijoittaa älykkääseen talotekniikkaan, vaan sähköt tehdään ns. perinteisesti. Perinteiset sähköasennukset eivät kuitenkaan estä varustamasta loma-asuntoa tai kotia tavallista paremmin.

Käytännön tarpeet toteutuvat jo sillä, että pistorasioita on tarpeeksi oikeissa paikoissa, ja valaistuksen ja lämmityksen ohjaaminen on käytännöllistä ja helppoa. Perinteisten sähkökatkaisijoiden sijasta valaistuksenohjaukseen saadaan automatiikkaa ja energiansäästöä käyttämällä esimerkiksi liiketunnistimia ja valonsäätimiä.

Radio ja iDock mahdollistavat latauksen ja musiikin kuuntelun samaan aikaan.
Radio ja iDock mahdollistavat latauksen ja musiikin kuuntelun samaan aikaan.

Asuntoon saa myös asumismukavuutta ja –turvallisuutta lisääviä ratkaisuja. Esimerkiksi seinään asennettu radio ja iDock-soitin makuuhuoneessa mahdollistaa musiikin kuuntelun omalta älypuhelimelta ilman erillisiä laitteistoja, ja puhelin latautuu samalla. Huoneisiin on myös sijoitettu pistorasioiden yhteyteen USB-latauspistorasioita, jonka avulla älypuhelimet ja muut USB-liitäntäiset laitteet saa ladattua.

Vieraiden soittaessa ovikelloa asukkaat voivat tunnistaa tulijat näytöltä. Ovipuhelimen videokamera tallentaa myös turvallisuussyistä kuvat kaikista ovella käyneistä asukkaisen poissa ollessa.

Ovipuhelin tunnistaa vierailijat.
Ovipuhelin tunnistaa vierailijat.

Pieni turvallisuutta lisäävä yksityiskohta asennetaan lattianrajaan. Alasvalopistorasioilla on helppo toteuttaa käytävien ja muiden kulkuväylien himmeä yövalaistus, jolloin yöaikaiset vessareissutkin sujuvat tyylikkäämmin, ilman kompurointia ja kirkasta valaistusta.

Alasvalopistorasia
Alasvalopistorasia

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Energia
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20207_65862.jpg
Kosteisiin tiloihin
Impressivo-sarjan tuotteet kytkimistä pistorasioihin sopivat niin uudisrakentamiseen kuin saneeraukseen, uppo- ja pinta-asennuksiin sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin. Sarja on suunniteltu niin, että lisäämällä tuotteisiin tiivisteosan niistä tulee roiskevesitiiviitä (IP44) ja sopivat asennettaviksi kosteisiin tiloihin.Impressivo-kalusteita käyttämällä voi asentaa samat uppokalusteet yksittäisiksi tuotteiksi tai suuremmiksi yhdistelmiksi niin pintaan kuin uppoonkin. Pinta-asennus tehdään käyttämällä pintakojerasiaa ja pintakoteloita uppopeitelevyjen sijaan. Kytkimet ja pistorasiat saadaan roiskevesitiiviksi ilman tiivistettä huomioimalla johtimien taivutus rasian sisällä ja käyttämällä kytkimien ruuvikiinnitteistä vipurunkoa tai läppäkannellista pistorasian keskiölevyä
keittiön saarekkeen yläpuolella on kolme kattolamppua
Keittiössä tarvitaan valoa!
Riittävä yleisvalaistus on tärkeää keittiön turvallisuuden ja mukavuuden kannalta. Keittiössä oleskellaan myös usein pitkiä aikoja ja valot ovat paljon päällä, siksi sinne kannattaa valita vähän energiaa kuluttavat, pitkäikäisillä loisteputkilla varustetut valaisimet.Enston valaistusratkaisut muodostavat keittiöön toimivan kokonaisuuden, jonka avulla on helppo lisätä työmukavuutta, energiatehokkuutta ja viihtyisyyttä. Valaisinmallistomme sopii moneen tarpeeseen ja erilaisiin tiloihin.
20207_65862.jpg
Pistorasiat ja kytkimet kosteisiin tiloihin
Pesuhuoneeseen ja kosteisiin tiloihin suunnitellut pistorasiat eroavat tavallisista pistorasioista niiden suunnittelussa, jotta ne täyttävät kosteuden ja turvallisuuden vaatimukset. Yleisimpiä piirteitä näissä pistorasioissa ovat roiskeveden ja kosteuden kestävyys, erityiset tiivisteet sekä asianmukainen suojaus sähköiskuilta.Pistorasioiden suojaaminen vikavirtasuojakytkimellä on ollut pakollista kylpyhuoneissa vuoden 1997 jälkeen. Kytkin kykenee katkaisemaan virran vikatilanteissa, tarjoten suojan huomattavasti sulaketta pienemmällä virralla ja estäen välittömän hengenvaaran syntymisen. Vuoden 2007 lopulla käyttöönotetut vaatimukset laajensivat tätä suojamekanismia koskemaan paitsi pistorasioita myös kaikkia muita sähköasennuksia uusissa kylpyhuonetiloissa.Tukesin ohjeiden mukaan sähkölaitteiden sijoittamista suihkun tai ammeen välittömään läheisyyteen on rajoitettu aluemäärittelyjen 0, 1 ja 2 avulla. Alueet on otettava huomioon, kun asennetaan uusia sähkölaitteita tai siirretään suihkun tai ammeen paikkaa. Alueiden yleispiirteet ja aluemäärittelyiden yleisimmät vaatimukset löydät Tukesin sivulta.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20221_74366.jpg
Oletko ostamassa uutta täys­sähkö­autoa? Hae 2 000 euron hankinta­tukea
Tiesitkö, että uuden sähköauton ostaja tai pitkäaikaisvuokraaja voi saada valtiolta 2000 euroa hankintatukea? Aiemmin ostaja sai tuen alennuksena auton myyntihinnasta autoliikkeestä, nyt tuki maksetaan hakijalle tukipäätöksen mukaisesti. Tukea haetaan Liikenne- ja viestintävirasto Traficomista.
20199_60146.jpg
Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?
Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton