• Etusivu
  • Rakentaminen

Talon pitkäikäisyys ja terveellisyys uuden kodin lähtökohtana

Rakentajan toimitus
Päivitetty 29.06.2015
20156_43642.jpg

Arkkitehdin idean pohjalta toteutettiin kohteeseen viherkatto.

Nelihenkinen vantaalaisperhe päätti rakennuttaa itselleen uuden kodin ekologisuuden ja kestävän kehityksen hengessä. Kodin sijoittuminen Asuntomessualueelle ei perhettä hirvitä, vaan ennemminkin se on kiehtova lisä kokonaisuuteen.

Tässä esittelyyn astuukin Asuntomessujen kohde numero 40, VERSO, joka on ekotehokas ja moderni kaupunkipuutalo.

Rakentaja.fi kävi vierailulla:

Luonnonmukaisia ratkaisuja kodin pinnoissa

Perheen ajatuksena oli rakentaa koti, joka kestää aikaa. Tämä rakennusprojekti lähti liikkeelle nollatilanteesta.

- Valittu toimittaja, GreenBuild, löytyi Asuntomessuilta Tampereelta. Arkkitehdille lähetettiinkin lista toiveista mitä ratkaisuja ja yksityiskohtia haluttaisiin kodista löytyvän. Suunnitelmia piirrettiin jo joulukuussa 2012 ja niitä ollaan vielä hiottu useammassakin kohtaa. Lopputulos on pian nähtävillä ja se on juuri sellainen mitä ollaan haluttu, perheen äiti Laura Kröger kertoo.

Kodin lattiapinnoissa ei nähdä laminaattia eikä laattaa, vaan materiaaleiksi on valittu linoleum sekä märkätiloissa mikrosementti.

Keittiön kaapisto on myös lähtenyt elinkaariajattelusta, ja näin valikoitui Puustellin mattamusta Miinus-keittiö. Saarekkeen taso on keraaminen.

Uuden kodin keittiö on väriltään mattamusta. Välitilasta ei löydy laattaa, vaan pinta on käsitelty Decosin sisustusmaalilla.
Uuden kodin keittiö on väriltään mattamusta. Välitilasta ei löydy laattaa, vaan pinta on käsitelty Decosin sisustusmaalilla.
Saarekkeen päähän on tehty säilytystila, jonne on helppo kätkeä vaikka kahvinkeitin ja leivänpaahdin.
Saarekkeen päähän on tehty säilytystila, jonne on helppo kätkeä vaikka kahvinkeitin ja leivänpaahdin.

Hyviä säilytysratkaisuja

Kodissa ei ole heitetty asuinneliöitä hukkaan, vaan koti tulvii mielenkiintoisia säilytysratkaisuja.

Lastenhuoneiden sänkyjen alta löytyvät vaatekaapit samalla kun seinän toisella puolella olevan huoneen kaapistot on upotettu vastaavaan kohtaan seinälle. Näin syntyy hyvä hylly lasten sängyille. Vastaavaa ratkaisua ollaankin viljelty ympäri kotia aina wc-tiloista lähtien.

Keittiön saareke on todellinen säilytysihme. Saarekkeen molemmilla puolilla on runsaasti kaappitilaa, mutta säilytystilaa löytyy myös saarekkeen päästä yläkaapin alta. Liukuovella varustettu pieni säilytystila on tarkoitettu kahvinkeittimelle sekä leivänpaahtimelle.

- Uudessa kodissamme odotamme eniten että pääsemme käyttämään keittiötä ja saunaa. Ne ovat aina olleet meille tärkeitä paikkoja ja niihin on nyt myös täällä uudessa kodissa kiinnitetty erityistä huomiota, Kröger kertoo.

- Vaikka asutus onkin täällä tiivistä, niin sitä ei saunassa huomaa. Ikkunasta näkyy nimittäin puiden latvat, joten vaikutelma täysin omasta rauhasta on valmis, Kröger jatkaa hymyssä suin.

Lastenhuoneessa sängyt nostettiin kaappien päälle. Lisäksi portaikkoon saatiin hyvää säilytystilaa leluille.
Lastenhuoneessa sängyt nostettiin kaappien päälle. Lisäksi portaikkoon saatiin hyvää säilytystilaa leluille.
Yläkerran oleskelutila. Kaapiston päällä oleva maailmankartta on akustiikkalevyä. Perheen ajatuksissa onkin merkitä neulalla kartalle käydyt lomakohteet.
Yläkerran oleskelutila. Kaapiston päällä oleva maailmankartta on akustiikkalevyä. Perheen ajatuksissa onkin merkitä neulalla kartalle käydyt lomakohteet.

Muita ekotehokkaita ja ekologisia kohteita ovat mm:

  • Asuntomessukohde 18, Honka Savukvartsi
  • Asuntomessukohde 28, Passiivikivitalojen kosteusturvatalo
  • Asuntomessukohde 33, Panthera Tigris

sekä


  • Asuntomessujen kerrostalokohde 5-7, Opaali

Sekä lukuisia muita kohteita - tervetuloa tutustumaan!

Lue lisää Asuntomessuista www.asuntomessut.fi

Nyt voit myös ostaa liput Asuntomessuille jo ennakkoon edullisesti Rakentaja.fi Verkkokaupasta.

Asuntomessukohde 33, Panthera Tigris
Asuntomessukohde 33, Panthera Tigris
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201411_41722.jpg
Monierin kattoturvatuotteet - 50 %
Kattoon kuuluu monia pakollisia ja tarpeellisia kattoturvatuotteita, nyt saat nämä edulliseen kampanjahintaan!Kun tilaat ORMAX PROTECTOR+ -tiilikaton tarvikkeineen (ottamalla yhteyttä oheisen tarjouspyyntölinkin kautta), saat 50 % alennusta kaikista taloosi tarvittavista kattoturvatuotteista (lumiesteet, kattosillat ja tikkaat)!Etu annetaan alennuksena Ormax Monier Oy:ltä tilatuista, yllä mainituista kattoturvatuotteista, kun tilauksessa on mukana myös kattotiilet. Tarjous koskee ennen 31.12.2014 pyydettyjä uusia tarjouksia. Tarjous koskee yksityisasiakkaiden omakotitalojen kattotiiliä sekä uudis- että remonttikohteisiin.
20206_65649.jpg
Tee kotisi julkisivusta persoonallinen tiilellä
Tiili on näyttävä sekä kestävä materiaali julkisivuun. Vaikka tiilellä on pitkä perinne rakennusmateriaalina, se on pysynyt mielenkiintoisena ja ilmeeltään tuoreena. Uudet värit ja pinnat sekä innovatiivisuus tiilen käytössä antavat mahdollisuuden ainutlaatuisiin julkisivupintoihin.Wienerbergerillä on tarjota monipuolinen mallisto sekä Suomessa että konsernin muissa tehtaissa valmistettuja tiiliä. Uusia tiilivärejä ja pintastruktuureja kehitetään jatkuvasti vanhoja, perinteikkäitä tiilituotteita kuitenkaan unohtamatta.
201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20092_14859.jpg
Risto Kyhälä vuoden 2008 asuntovaikuttaja
Asuntomarkkinoiden tärkeimmät toimijat kokoontuivat jokavuotiseen huippuseminaariinsa 29. tammikuuta. Perinteiseen tapaan tilaisuudessa julkistettiin edellisen vuoden asuntovaikuttaja, jota koskeva äänestys oli avoinna Suomen Asuntotietokeskuksen sivuilla. Äänestyksen perusteella vuoden 2008 asuntovaikuttajaksi valittiin Realia Group Oy:n toimitusjohtaja Risto Kyhälä. Realia Oy on pohjoismaiden suurin kiinteistönvälitys- ja kiinteistönjohtamispalveluja tarjoava yritysryhmittymä.Kyhälän erityisiksi ansioksi laskettiin määrätietoinen kehitystyö niin kiinteistönvälityksen kuin isännöinnin piirissä sekä näiden kahden liiketoiminnan tuloksellinen ja kaukonäköinen yhdistäminen. "Tunnustus johtunee ainakin osittain siitä, että Huoneistokeskus, SKV Kiinteistönvälitys ja SKV Isännöinti tekevät hyvää työtä", Kyhälä itse arvelee. " Niissä työskentelevät ihmiset ovat kehittäneet tätä alaa kovasti ja saaneet aikaan myönteisiä asioita."Kyhälä on toiminut aktiivisesti myös alan järjestökentässä: "Saatiin perustettua Kiinteistönvälittäjien Keskusliitto, jossa ovat mukana kaikki suuret toimijat. Aikanaanhan oli sellaisen systeemi, että pankkisidonnaisiksi katsotut kiinteistönvälitysyritykset jäivät kokonaan järjestötoiminnan ulkopuolelle. Nyt se asia on korjattu. Siinä on upeaa olla mukana."
20183_52355.jpg
Kodin ääneneristys rakenteissa kuntoon
Ääneneristys, akustiikka ja äänen kulkeutuminen huonetiloista toiseen ovat merkittäviä tekijöitä asumisviihtyvyyden kannalta. Termit saattavat joskus mennä puhekielessä sekaisin, joten lienee paikallaan hieman kerrata näitä keskeisiä termejä.
20116_26709.jpg
Patolevy
Maaperän kosteus, sulamisvedet ja sadevesi ovat esimerkkejä kosteudesta, jolle sokkeli on jatkuvasti alttiina. Siksi on tärkeää eristää sokkeli ulkoapäin tulevalta kosteudelta. Kun rakennat uutta taloa tai kunnostat vanhaa, varmista, että kaikki rakenteissa oleva ja niihin ajan myötä muodostuva kosteus pääsee poistumaan vahinkoa aiheuttamatta. Samalla turvaat itsellesi miellyttävän, viihtyisän ja terveellisen asuinilmaston.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton