Ryhmärakentaminen
– oma koti yhdessä rakentaen

Ryhmärakentaminen tarjoaa erilaisen tavan rakentaa. Asuntomessuilla Vantaalla toteutetaan 6 omakotitaloa ryhmärakentamisen periaatteella. Näistä kohteista 3 avaa ovensa messuvieraille.

Ryhmärakentamista esitellään myös Asuntomessuilla.Ryhmärakentamista esitellään myös Asuntomessuilla.

Mitä on ryhmärakentaminen?

Pohjolan Design-Talo Oy toteuttaa Asuntomessukohteiden 11-13 rakentamisen yhdessä rakennuttajaperheiden kanssa. Asuntomessuille rakenteilla olevissa kodeissa ei ole kyseessä täysin perinteinen ryhmärakentaminen vaan eräänlainen muunnelma siitä. Design-Talon projekti-insinööri Terho Tikkanen kutsuukin näiden kohteiden ryhmärakentamista ennemmin nimellä yhteishankintaprojekti, jota hän pitää kuvaavampana nimityksenä projektille.

- Yhteishankintaprojektissa rakentajat tekevät selvää säästöä, sillä hankinnat voidaan tehdä sekä kilpailuttaa yhdessä, Tikkanen kertoo.

- Näistä kohteista jokainen rakennuttajaperhe hankki itselleen 1/6 määräosuuden tontista, johon Design-Talo toimitti jokaiselle talopaketin muuttovalmiina toimituksena, Tikkanen jatkaa.
Työtehtävät siirtyvät vaihe kerrallaan talosta toiseen. Tässä asennetaan Keittiömaailman kalusteita paikoilleen.Työtehtävät siirtyvät vaihe kerrallaan talosta toiseen. Tässä asennetaan Keittiömaailman kalusteita paikoilleen.

Työt siirtyvät vaiheittain kohteesta toiseen

Yhteishankintaprojekti helpottaa myös työntekijöiden ja urakoitsijoiden hankintaa ja löytämistä.

Työvaiheiden siirtyessä vaihe kerrallaan talosta toiseen, saadaan sovittua niin sähkö-, putki- kuin rakennusmiestenkin työtehtävät etenemään jouhevasti. Suuremmat työvaiheet maa- ja piharakentamisesta aina ulkomaalauksen tekoon voidaan toteuttaa yhteisostona.

- Yhteishankintaprojektiin riittää yksi pääsuunnittelija ja työnjohtaja. Tällaisessa projektissa pystyy urakoitsija alentamaan myös työmaan perustamiskustannuksia työmaiden ollessa samalla tontilla ja kustannusten jakautuessa useammalle taholle, Tikkanen mainitsee.
Vaikka yhdessä rakennetaankin, on silti jokainen koti omanlaisensa.Vaikka yhdessä rakennetaankin, on silti jokainen koti omanlaisensa.
Kodin oleskelutila ja keittiö on yhtä suurta tilaa.Kodin oleskelutila ja keittiö on yhtä suurta tilaa.
Keittiön yläpuolelle sijoitetulle parvelle on tehty lukunurkkaus.Keittiön yläpuolelle sijoitetulle parvelle on tehty lukunurkkaus.

Jokainen koti on yksilö vaikka ne rakentuvatkin yhteisvoimin

Huolimatta siitä, että rakennusprojekti tapahtuu yhteistyössä naapureiden kanssa, on jokainen koti kuitenkin yksilö. Tikkanen mainitseekin Design-Talo Kotiräätälipalvelun, jonka avulla kodit voidaan suunnitella mieleisiksi.

- Kodit ovat itse räätälöityjä tulevien asukkaiden toiveet huomioiden. Samanlaista ei tarvitse rakentaa kuin naapuri, Tikkanen summaa.

- Suosittelen tätä tapaa rakentaa. Tosin kommunikointi rakentajien kesken on tärkeää, samalla on mahdollista jakaa myös ideoita, Tikkanen jatkaa.

Rakentamisen saralla on vielä tällä hetkellä yksityistä rakentamista yhteishankintarakentamista enemmän, mutta kiinnostus rakentamistapaa kohtaan on kasvussa. Design-Talolle tämä ei ole ensimmäinen yhteishankintaprojekti, vaan esimerkiksi Hyvinkäälle on aiemmin toteutettu vastaava isompi hanke, lisäksi pienempiä kahden talon ryhmiä.

Tässä kodissa ei ole pelätty käyttää väriä rohkeasti katossa.Tässä kodissa ei ole pelätty käyttää väriä rohkeasti katossa.
Myös Asuntomessuilla toteutetuissa kodeissa näkyy SAFA-arkkitehti Aaro Virkkusen kädenjälki. Kodeissa on nähtävillä townhouse tyyppinen visio. Nämä ovat hyviä esimerkkejä kodeista jotka ovat muuttovalmiita, muunneltavia ja joissa näkyy arkkitehtien erinomainen ammattitaito.

- Halusimme tarjota asiakkaillemme asiakkaan itsensä näköistä kotia ja samalla tuoda esille huippuarkkitehtien kädenjälkeä kodin erilaisissa ratkaisuissa. Vastaanotto tällaiselle kokonaisuudelle on ollut hyvää, Tikkanen kiteyttää.

Yhdessä rakennetut kodit ovat yksilöllisiä, sillä tulevat asukkaat ovat päässeet mukaan prosessiin suunnitteluvaiheiden alkupuolelta lähtien. Jokainen rakentaja rakentaakin kotia itselleen.

Tule sinäkin Asuntomessuille tutustumaan uniikkeihin valmistaloihin.
Lue lisää Asuntomessuista www.asuntomessut.fi

Nyt voit myös ostaa liput Asuntomessuille jo ennakkoon edullisesti Rakentaja.fi Verkkokaupasta.

Jätä yhteydenottopyyntö Design-Talolle


 
Julkaistu
15.6.2015