• Etusivu
  • Rakentaminen

Ryhmärakentaminen – oma koti yhdessä rakentaen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.02.2017
20156_43619.jpg

Ryhmärakentamista esitellään myös Asuntomessuilla.

Ryhmärakentaminen tarjoaa erilaisen tavan rakentaa. Asuntomessuilla Vantaalla toteutetaan 6 omakotitaloa ryhmärakentamisen periaatteella. Näistä kohteista 3 avaa ovensa messuvieraille.

Mitä on ryhmärakentaminen?

Pohjolan Design-Talo Oy toteuttaa Asuntomessukohteiden 11-13 rakentamisen yhdessä rakennuttajaperheiden kanssa. Asuntomessuille rakenteilla olevissa kodeissa ei ole kyseessä täysin perinteinen ryhmärakentaminen vaan eräänlainen muunnelma siitä. Design-Talon projekti-insinööri Terho Tikkanen kutsuukin näiden kohteiden ryhmärakentamista ennemmin nimellä yhteishankintaprojekti, jota hän pitää kuvaavampana nimityksenä projektille.

- Yhteishankintaprojektissa rakentajat tekevät selvää säästöä, sillä hankinnat voidaan tehdä sekä kilpailuttaa yhdessä, Tikkanen kertoo.

- Näistä kohteista jokainen rakennuttajaperhe hankki itselleen 1/6 määräosuuden tontista, johon Design-Talo toimitti jokaiselle talopaketin muuttovalmiina toimituksena, Tikkanen jatkaa.

Työtehtävät siirtyvät vaihe kerrallaan talosta toiseen. Tässä asennetaan Keittiömaailman kalusteita paikoilleen.
Työtehtävät siirtyvät vaihe kerrallaan talosta toiseen. Tässä asennetaan Keittiömaailman kalusteita paikoilleen.

Työt siirtyvät vaiheittain kohteesta toiseen

Yhteishankintaprojekti helpottaa myös työntekijöiden ja urakoitsijoiden hankintaa ja löytämistä.

Työvaiheiden siirtyessä vaihe kerrallaan talosta toiseen, saadaan sovittua niin sähkö-, putki- kuin rakennusmiestenkin työtehtävät etenemään jouhevasti. Suuremmat työvaiheet maa- ja piharakentamisesta aina ulkomaalauksen tekoon voidaan toteuttaa yhteisostona.

- Yhteishankintaprojektiin riittää yksi pääsuunnittelija ja työnjohtaja. Tällaisessa projektissa pystyy urakoitsija alentamaan myös työmaan perustamiskustannuksia työmaiden ollessa samalla tontilla ja kustannusten jakautuessa useammalle taholle, Tikkanen mainitsee.

Vaikka yhdessä rakennetaankin, on silti jokainen koti omanlaisensa.
Vaikka yhdessä rakennetaankin, on silti jokainen koti omanlaisensa.
Kodin oleskelutila ja keittiö on yhtä suurta tilaa.
Kodin oleskelutila ja keittiö on yhtä suurta tilaa.
Keittiön yläpuolelle sijoitetulle parvelle on tehty lukunurkkaus.
Keittiön yläpuolelle sijoitetulle parvelle on tehty lukunurkkaus.

Jokainen koti on yksilö vaikka ne rakentuvatkin yhteisvoimin

Huolimatta siitä, että rakennusprojekti tapahtuu yhteistyössä naapureiden kanssa, on jokainen koti kuitenkin yksilö. Tikkanen mainitseekin Design-Talo Kotiräätälipalvelun, jonka avulla kodit voidaan suunnitella mieleisiksi.

- Kodit ovat itse räätälöityjä tulevien asukkaiden toiveet huomioiden. Samanlaista ei tarvitse rakentaa kuin naapuri, Tikkanen summaa.

- Suosittelen tätä tapaa rakentaa. Tosin kommunikointi rakentajien kesken on tärkeää, samalla on mahdollista jakaa myös ideoita, Tikkanen jatkaa.

Rakentamisen saralla on vielä tällä hetkellä yksityistä rakentamista yhteishankintarakentamista enemmän, mutta kiinnostus rakentamistapaa kohtaan on kasvussa. Design-Talolle tämä ei ole ensimmäinen yhteishankintaprojekti, vaan esimerkiksi Hyvinkäälle on aiemmin toteutettu vastaava isompi hanke, lisäksi pienempiä kahden talon ryhmiä.

Tässä kodissa ei ole pelätty käyttää väriä rohkeasti katossa.
Tässä kodissa ei ole pelätty käyttää väriä rohkeasti katossa.

Myös Asuntomessuilla toteutetuissa kodeissa näkyy SAFA-arkkitehti Aaro Virkkusen kädenjälki. Kodeissa on nähtävillä townhouse tyyppinen visio. Nämä ovat hyviä esimerkkejä kodeista jotka ovat muuttovalmiita, muunneltavia ja joissa näkyy arkkitehtien erinomainen ammattitaito.

- Halusimme tarjota asiakkaillemme asiakkaan itsensä näköistä kotia ja samalla tuoda esille huippuarkkitehtien kädenjälkeä kodin erilaisissa ratkaisuissa. Vastaanotto tällaiselle kokonaisuudelle on ollut hyvää, Tikkanen kiteyttää.

Yhdessä rakennetut kodit ovat yksilöllisiä, sillä tulevat asukkaat ovat päässeet mukaan prosessiin suunnitteluvaiheiden alkupuolelta lähtien. Jokainen rakentaja rakentaakin kotia itselleen.

Tule sinäkin Asuntomessuille tutustumaan uniikkeihin valmistaloihin.

Info

Info

Lue lisää Asuntomessuista www.asuntomessut.fi

Nyt voit myös ostaa liput Asuntomessuille jo ennakkoon edullisesti Rakentaja.fi Verkkokaupasta.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

Vaasa ylhäältä päin
Kolme kulttuurinähtävyyttä
Vaasan Asuntomessujen avajaisviikolla 9.7. avattiin ja julkistettiin alueen kolme merkittävää kulttuurikohdetta. Simon Gripenbergin Korttitalo-taideteos, Pohjanmaan taidetoimikunnan Taidepuutarhafestivaali ja Alexander Reichsteinin Ihmeotuksia ja ihmemuutoksia -tilataidenäyttely ovat messuvieraiden nähtävillä koko Asuntomessujen ajan. Kulttuurikohteiden tarkoituksena on sekä tuoda uutta sisältöä messutapahtumaan että antaa viihtyisää ja kiehtovaa ilmettä koko alueelle.- Jokainen sukupolvi jättää oman jälkensä rakennetun ympäristön kerroksellisuuteen. Meidän on taiten ja vastuullisesti hoidettava oma velvollisuutemme arvostaen niin edellisten sukupolvien, kuin tulevien elämäntyötä, arvoja ja korkeimpia inhimillisiä pyrkimyksiä paremman huomisen luomiseksi. Taiteen tehtävä on olla edelläkävijä, suunnannäyttäjä, kokeilla, haistella ja viitoittaa tietä niin tieteelle kuin tekniikalle, myös rakentamiselle ja arkkitehtuurille. Minulle tämä asuntomessujen avajaisten alla paljastettava taideteos kertoo yksituumaisuudesta pyrkiä yhä ylöspäin ja siitä vahvasta luottamuksesta toisiin toimijoihin, joilla on saatu aikaan paljon, totesi Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen tervehdyspuheessaan.Korttitalo-taideteos on pystytetty asuntomessualueen ranta-aukiolle, joka toimii myöhemmin asukkaiden kohtaamis- ja ajanviettopaikkana merimaiseman ääressä. Taidepuutarhafestivaali on perustettu messualueen Kivikkopuistoon aivan ranta-aukion viereen. Puisto on saanut nimensä suurista siirtolohkareista, jotka pimeän tullen valaistaan sinisellä valaistuksella. Puistossa ja kivien lomassa on useita taideteoksia, joiden äärelle puistopolut johdattavat. Ihmeotuksia ja ihmemuutoksia -tilataidenäyttely on puolestaan pystytetty asuntomessualueella sijaitsevan Suvilahden koulun liikuntasaliin.
20085_10707.jpg
Pihakivillä helppohoitoista pintaa
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
Anniina Savisalo talo
Talonrakentamisen tarinoita: Näin Anniina valitsi kestävän kehityksen mukaisesti lämmitysjärjestelmän uuteen kotiinsa
Mikä lämmitysratkaisu olisi paras meidän kotiimme? Kysymys askarruttaa monia, sillä kodin ja käyttöveden lämmittäminen on merkittävässä osassa asumisviihtyvyyttä – puhumattakaan käyttökustannuksista. Asia koskee niin kodin jo olemassa olevan lämmitysratkaisun uusijoita kuin rakenteilla olevaan kotiin lämmitysratkaisua miettiviä.Tässä artikkelissa tutustumme miten ensi kertaa omaa kotiaan rakentava Kaarinalainen Anniina Savisalo päätyi valitsemaan maalämpöpumpun uuden CLT-rakenteisen kotinsa lämmitysjärjestelmäksi.
20084_10461.jpg
Askossa on sisustamisen iloa
Askossa on kodinsisustajalle laadukas, ajanhenkinen ja kilpailukykyinen mallisto. Kodin eri tiloihin löytyvät kaikki kalusteet sohva- ja ruokailuryhmistä moottorivuoteisiin ja komeroihin. Kokonaisuuksia voi lähteä rakentamaan myös tuoteperheistä. Sisustuksen loppusilauksen voi tehdä Askon valaisimilla, peitteillä, tauluilla ja muilla sisustustuotteilla.
20213_69024.jpg
Viikon sisustusidea: Millainen on bohotyyli?
Boho sisustus on ehdottomasti kodikasta boheemilla tvistillä. Boho sisustuksessa näkyy luonnollisuus niin rottinkikalusteina, meriheinälamppuna kuin vanhan puun ja laudan uusiokäyttönä.
20233_81150.jpg
Teräskatto oli Jarille helpottava valinta: "Huoleton ja pitkäikäinen"
Jari Lehtosen omakotitalo sai uuden katon pian talokauppojen jälkeen. Valinta kohdistui ekologiseen GreenCoat®-teräkseen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton