Miten öljylämmittäjäkin voi säästää sähkölaskussaan 500 euroa vuodessa?

Äkkiseltään tuo ajatus tuntuu varmaan monen mielestä aika mahdottomalta, mutta perustuu kilpailutuksen aikana käytyihin keskusteluihin vaihtajien kanssa. Joku ajoittain epäilee, ettei laskuri voi toimia oikein, koska summa on liian suuri. Näin ei kuitenkaan ole, vaan kyseessä on ollut tilanne, jossa vanha sähkösopimus on solmittu toistaiseksi voimassa olevaksi yli 5 vuotta sitten. Toistaiseksi voimassa olevan sopimuksen hintataso ei seuraa sähkön pörssihinnan kehitystä ainakaan kovin nopeasti. Nykyinen hintasi saattaa siis olla jopa 40 % kalliimpi kuin meneillään olevan kilpailutuksen määräaikaisen sopimuksen hinta.
Muutama vinkki niille, jotka miettivät kannattaako sähkösopimusta kilpailuttaa:

- Jos sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva ja yli 2 vuotta sitten tehty, tarkista säästösi
- Jos et muista edes, koska olet sopimuksen tehnyt, tarkista ihmeessä säästösi
- Jos määräaikainen sopimuksesi on päättymässä lähiaikana, se muuttuu sen jälkeen toistaiseksi voimassa olevaksi, ellet uusi määräaikaista sopimusta. Tällöin hinta nousee.
- Jos olet aktiivinen sähkön hinnan seuraaja, pörssisähkö voi olla sinulle edullisin valinta tällä hetkellä. Harva meistä vaan on niin aktiivinen.
- Jos tarkistuksen jälkeen säästösi on varsin pieni, kannattaa miettiä, oletko tyytyväinen nykyisen yhtiösi toimintaan ja palveluihin. Nämäkin asiat voivat olla rahan arvoisia. Vaihtamalla ei aina parane.
Tiesitkö tämän?

- Jos kilpailutuksessa voittajien joukossa on nykyinen yhtiösi, se ei takaa sitä, että oma sähkön hintasi on vallitsevan hintatason mukainen. Tarjoushinta ei ole se hinta, jota itse parhaillaan maksat sähköstäsi.
- Voit tehdä uuden sopimuksen myös nykyisen yhtiösi kanssa, jos sopimuksesi on toistaiseksi voimassa oleva tai se päättyy asetetun aikarajan puitteissa, eli noin 2-3 kk:n sisällä.
- Huomioi myös, ettet voi kesken määräaikaisen sopimuskauden aikana vaihtaa sopimusta samankaan yhtiön kanssa. Sopimus on tehty sen aikaisen hintatason mukaisesti ja se yleensä vaikuttaa myös sähköyhtiön omaan hankintahintaan. Poikkeuksena on, jos olet sopimusvaiheessa ”ostanut” vaihto-oikeuden sopimukseesi.
Kerronko myös muille?

- Lähtökohtaisesti kannattaa lähimpien kanssa keskustella, tietävätkö he, onko heidän sähkön hintansa ajan tasalla.
- Vanhempien sukulaisten puolesta voit heidän suostumuksellaan tehdä sähkösopimuksen heidän puolestaan, jos he eivät ole aktiivisia netin käyttäjiä itse.
- Parhaille kavereille kannattaa ilman muuta antaa vinkki.
- Älä kuitenkaan kerro naapurille, tekee vielä paremman ulkomaan matkan kuin itse olet suunnitellut.
- Äläkä kerro lankomiehelle, se kun muutenkin pröystäilee sillä uuden karhealla autollaan.
- Esimiehelle ei myöskään kannata kertoa, ”se” tienaa niin hyvin. Eihän sitä huolita edes työpaikan lottoporukkaan.
- Jos kuitenkin päätät levittää tietoa kaikille, siinä on yksi hyvä puoli. Tulemme jatkossakin saamaan hyviä tai jopa parempia sähkötarjouksia, joista hyötyvät aikaa myöden kaikki.

Tarkista sähkötarjous tästä...
 
Julkaistu
13.5.2015