• Etusivu
  • Talo

Vettymätön ja luja Finnfoam ehkäisee alapohjan kosteus- ja sisäilmaongelmat

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Finnfoam Oy
Päivitetty 24.01.2023
20155_43306.jpg

Finnfoam on pitkäikäinen ja kosteusteknisesti turvallinen ratkaisu alapohjarakenteisiin.

Lujuuden ja korkean vesihöyrynvastuksensa ansiosta Finnfoam sopii erinomaisesti alapohjarakenteisiin. Finnfoamin ominaisuuksien ansiosta maanvaraisen laatan toimivuus sekä vikasietokyky paranevat merkittävästi. Tutustu eristeeseen sekä katso asennusvideo.

Luja ja kestävä eristys maanvaraiseen alapohjaan

Siirryttäessä kokoajan entistä energiatehokkaampaan rakentamiseen ja eristevahvuuksien kasvaessa on tärkeää muistaa kasvattaa eristeen lujuutta samassa suhteessa eristepaksuuden kanssa. Jos näin ei tehdä, eristekerroksen painuma voi johtaa helposti kalliisiin korjauksiin, esimerkiksi revenneiden vesieristeiden takia märkätiloissa, tai ainakin lattialistojen "pudottamiseen". Karkeana muistisääntönä asuinrakennusten lattioiden lämmöneristeen riittävästä lujuusluokasta on seuraava: 100 mm:n lämmöneriste paksuudella riittävä lyhytaikainen puristuslujuus on 100 kPa, 200 mm = 200 kPa, 300 mm = 300 kPa.

Solurakenteensa ansiosta Finnfoam-levyn painuma on erittäin pieni, sillä se saavuttaa maksimilujuutensa jo noin 2 % painumalla – tästä syystä myös pitkäaikainen puristuslujuus on levyllä erinomainen. Yhtenäinen lämmöneristys voidaan rakentaa Finnfoamia käyttäen jopa tulisijojen ja kantavien väliseinien alle.

Katso video, miten Finnfoamilla toteutetaan anturamuotti ja maanvarainen alapohjan eristys

Pidä laatta kuivana

Alapohjassa lämmöneristyksellä on kaksi ratkaisevan tärkeää tehtävää, eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisärakenteisiin. Lujilla ja vettymättömillä Finnfoam-lämmöneristeillä on suuri vesihöyrynvastus, mikä estää maassa olevan kosteuden pääsyn maanvaraisen alapohjan betonilaattaan, ja ehkäisee näin sisäilmaongelmien synnyn. Samat ominaisuudet, jotka tekevät Finnfoamista parhaan mahdollisen routaeristeen, pitävät myös alapohjarakenteet kunnossa.

Ongelma on ikiaikainen, hyvin tunnettu ja tarkasti tutkittu. Maanvaraisessa lattiarakenteessa vesihöyrynvirtaussuunnat vaihtelevat vuoden aikojen mukaan ja siksi mitään kalvomaisia höyrynsulkuja niihin ei saa asentaa. Rakenteessa liikkuva kosteus saattaa aiheuttaa vakavia sisäilmaongelmia sekä kosteusvaurioita, jos sitä ei ole huomioitu rakenneratkaisua valittaessa, koska maassa rakennuksen alla suhteellinen kosteusprosentti on aina lähellä 100 %. On myös tärkeää, että maanvaraisen alapohjan lämmöneriste on vettymätön, ettei sen eristyskyky heikkene ajansaatossa kosteuden vaikutuksesta.

Finnfoamin eristeet eivät ime itseensä kosteutta, vaan säilyttävät hyvän lämmöneristyskykynsä. Suuren vesihöyrynvastuksen ansiosta Finnfoam-eristeet pitävät myös betonilaatan kuivana. Betonilaatan kosteuspitoisuuden jäädessä alhaisemmaksi samalla rakenteen kosteustekninen toimivuus paranee. Finnfoamilla parannetaan merkittävästi myös rakenteen vikasietoisuutta.

20162_45497.jpg

Tiesitkö että maanvaraisen alapohjan voi toteuttaa myös tuulettuvana?

Finnfoamin avulla on mahdollista toteuttaa maanvarainen alapohja myös tuulettuvana. Tuuletus toteutetaan kahden eristekerroksen väliin luotavalla pienellä tuuletuskanavistolla. Pieni tuuletus riittää poistamaan maasta alempaan Finnfoam kerroksen läpi tulevan vesihöyrykuorman. Tuuletus itsessään ei vaikuta rakenteen lämmöneristykseen, mutta kanavat on muistettava asentaa jatkuviksi.

Mikä sitten saa tuulettumisen aikaan? Vastauksena on luonnollinen konvektio, jolloin tuuletus vähenee itsestään silloin kun sitä ei tarvita. Tuuletuskanavisto toimii myös samalla radonin poistona, sillä suurin osa maasta tulevasta radonista pääsee poistumaan kanavistoa pitkin.

Tuulettuva maanvarainen alapohja.
Tuulettuva maanvarainen alapohja.
Finnfoam Oy
Talo
eristys
alapohja
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20154_43144.jpg
Eristä kellarin seinä ulkopuolelta
Finnfoamin kehittämällä ratkaisulla kellarin seinän eristäminen on helppoa ja nopeaa. Ratkaisu soveltuu niin uudis- kuin korjauskohteisiinkin ja varmistaa rakenteen oikean kosteusteknisen toimivuuden.
20164_46081.jpg
Pidä alapohjarakenteet kuivana ja kunnossa
Kosteus ja erityisesti rakenteisiin päässyt kosteus, on useimmille rakennuksille tai rakennuksen osille kohtalokas. Alapohjan lämmöneristyksen tarkoituksena on eristää lämpöä ja estää kosteuden pääsy sisäpuolen rakenteisiin.
20212_68501.jpg
Miten eristää maanvarainen sekä tuulettuva alapohja?
Lattian huolelliseen ja oikeaoppiseen eristämiseen kannattaa kiinnittää huomiota. Riippuen valitsemastasi lattiarakenneratkaisusta, tulee eristys miettiä sen mukaisesti. Tässä tietoa sekä tuulettuvasta rossipohjasta että maanvaraisen laatan eristämisestä.
201411_41557.jpg
Kelluva lattia on paras askeläänen eristäjä
Kaksi- tai useampikerroksisessa taloissa yläkerrasta ei pitäisi kantautua ääniä toisiin tiloihin. Kävelyn, puheen, television ja musiikin äänien kuuluu jäädä kerrokseen, jossa niitä soitetaan. Samoin kävelyn ääntä ei pidä kuulla alakerrassa.
keltainen omakotitalo ja keväinen puutarha
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton