• Etusivu
  • Talo

Laatoitus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.04.2015
20154_43276.jpg

Kuivissa tiloissa puinen ohjuri voidaan kiinnittää ruuveilla. Märkätiloissa ohjuri tuetaan lattiasta tukipuilla, koska vesieristys ei saa rikkoutua.

Tarvittavat työvälineet

- rullamitta

- vesivaaka

- alumiini- tai puuohjuri

- pitkä suorakulma

- hammastettu teräslasta

- laattaleikkuri

- saumanarua

- pesusieni ja siivousliinoja

- laattavasara

- saumauskumi

- laastipalju

- sekoituskone

- kittipistooli

Työohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.

Seinien laatoitus

Mittaukset ja laattajaon suunnittelu

1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.

2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.

Laatoitus

3. Sekoitetaan laastijauhe puhtaaseen veteen valmistajan ohjeen mukaan. Laastin annetaan seisoa noin 10–15 minuuttia, kunnes sekoitetaan uudelleen.

2597_947420678_2015429105232.jpg
4. Laastia levitetään teräslastan sileällä puolella seinää vasten voimakkaasti painaen. Laastia levitetään vain sen verran, mitä ehditään laatoittamaan ennen laastin kuivumista.

8. Tarkastetaan vesivaa’alla päällekkäisten laattojen pystysuoruus. Korjataan tarvittaessa.

9. Nurkkiin tulevat laatat asennetaan yleensä leikattu reuna seinään päin. Tartunnan varmistamiseksi myös leikattuihin laattoihin levitetään laastia ennen asentamista. Kulmissa ja lattianrajassa sauma jätetään puhtaaksi elastista saumausta varten.

10. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

Laatat leikataan asianmukaisella laattaleikkurilla. Kuvasta näkee myös niin sanotut ”papukaijapihdit”, joilla saa nakerrettua laattaa.
Laatat leikataan asianmukaisella laattaleikkurilla. Kuvasta näkee myös niin sanotut ”papukaijapihdit”, joilla saa nakerrettua laattaa.

11. Laastin kuivumisen jälkeen saumanaru poistetaan. Laatoituksen valmistuttua ohjuri irrotetaan seinästä. Seinän alimmainen laatta kiinnitetään vasta lattialaatoituksen jälkeen.

Lattian laatoitus

Mittaukset ja laattajaon suunnittelu

1. Lattiaan piirretään suora merkkiviiva oviaukosta vastakkaiselle seinälle. Viivan on oltava suorakulmassa oviseinän kanssa.

2. Laattajako suunnitellaan ja piirretään alumiinilinjariin tai suoraan höylättyyn lautaan. Leikatut laatat sijoitetaan seinän vierustalle mahdollisimman näkymättömään paikkaan.

3. Linjari asetetaan suoraan kulmaan merkkiviivaan nähden. Suorakulmaisuus tarkastetaan pitkällä suorakulmalla. Linjarin etäisyyden seinästä on hyvä olla noin 1 m, jolloin seinän ja linjarin väli yletytään laatoittamaan.

Laatoitus

4. Sekoitetaan laastijauhe puhtaaseen veteen valmistajan ohjeen mukaan. Laastin annetaan seisoa noin 10–15 minuuttia, kunnes sekoitetaan uudelleen.

5. Laastia levitetään teräslastan sileällä puolella lattiaa vasten voimakkaasti painaen. Laastia levitetään vain sen verran, mitä ehditään laatoittamaan ennen laastin kuivumista.

20154_43278.jpg

6. Laasti kammataan lastan hammastetulla puolella noin 45 asteen kulmassa.

20154_43280.jpg

7. Laatat ladotaan ensin linjarin vierestä laattajaon mukaisesti. Laatat painetaan lattiaan kiinni ja laattaa liikutetaan hieman sivusuunnassa, jotta laasti tarttuu kunnolla. Laattaa voi naputella kevyesti laattavasaralla. Tämän jälkeen ladotaan loput linjarin ja seinän väliset laatat.

8. Linjari siirretään uuteen paikkaan noin metrin etäisyydelle laatoituksesta. Suorakulmaisuus tarkistetaan pitkällä suorakulmalla. Laatoitus suoritetaan vastaavalla tavalla kuin on edellä mainittu.

9. Työn edetessä välillä tarkastetaan suorakulmalla ja vesivaa’alla laattojen suoruus. Korjataan tarvittaessa.

10. Reunoille tulevat laatat asennetaan yleensä leikattu reuna seinää vasten. Tartunnan varmistamiseksi myös leikattuihin laattoihin levitetään laastia ennen asentamista. Lattian ja seinän välinen sauma jätetään puhtaaksi elastista saumausta varten.

11. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

Lattian kaivo

Kaivon asennuksessa on oltava erittäin huolellinen. Kehys kiinnitetään laattalaastilla kohtisuoraan kaivon suulle. Laatan ja kehyksen välinen sauma saumataan elastisella massalla.

20154_43281.jpg
20154_43282.jpg

Saumaus

1. Laatoituksen annetaan kuivua noin 2–3 vuorokautta ennen saumausta. Laatat kostutetaan vedellä ennen saumauslaastin levitystä.

2. Saumauslaasti sekoitetaan valmistajan ohjeen mukaan. Laasti levitetään saumauskumilla painaen vinosti laattasaumoihin nähden.

20154_43283.jpg
20154_43284.jpg

3. Ylimääräinen saumauslaasti poistetaan pinnalta saumauskumilla. Saumausaineen annetaan sitoutua valmistajan ohjeen mukaan (noin 0,5 tuntia). Jos saumat painuvat, tehdään toinen saumaus noin 15–30 minuutin kuluttua ensimmäisestä saumauksesta.

Saumoja voidaan muotoilla esimerkiksi pyöreällä puutikulla.
Saumoja voidaan muotoilla esimerkiksi pyöreällä puutikulla.

4. Laatoitus pestään kostealla pesusienellä. Lopuksi laatoitus puhdistetaan puuvillaisella siivousliinalla.

20154_43286.jpg

Elastinen saumaus

1. Seinän ja lattian väliset saumat, nurkkasaumat, kahden eri materiaalin väliset saumat ja läpiviennit saumataan elastisella massalla. Sauman ympäristö suojataan maalarinteipillä.

20154_43287.jpg

2. Massa puristetaan kittipistoolilla saumaan ja sauma tasoitetaan märällä sormella tai puulastalla. Maalarinteippi irrotetaan välittömästi saumauksen jälkeen.

20154_43288.jpg
20154_43289.jpg

Lähde: Ratu 74-0312

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20141_37584.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.
20223_77245.jpg
Suihkun lattiakaivo osana sisustusta - inspiroidu ja löydä oma suosikkisi
Geberitin CleanLine-malliston linjalattiakaivot tarjoavat toimivaa ja ajatonta estetiikkaa sekä monipuolisia mahdollisuuksia yksilöllisten kylpyhuoneratkaisujen toteuttamiseen niin uudis- kuin remonttikohteissa.
20183_51973.jpg
Vaadi saumaustöiden tekijältä ammattitaitoa
Elementtien saumaustöiden tilaajan kannattaa varmistaa, että saumaustöitä tekee ammattilainen, jonka osaaminen on varmistettu uudella saumaustyökorttikoulutuksella. Saumat ovat usein se rakennuksen heikoin lenkki, josta sisäilmaongelmat ja rakenteiden kosteusvauriot syntyvät. Halvin saumaustyö saattaa myös altistaa asukkaat, työntekijät ja ympäristön PCB:lle, lyijylle ja asbestille.
20213_69561.jpg
Huonokuntoisen katon kanssa ei kannata aikailla
Katto on kotisi ja omaisuutesi tärkein suoja, joten sen on oltava hyvässä kunnossa. Uusi kestävä tiilikatto paitsi pidentää talon käyttöikää myös nostaa sen arvoa.
20236_82259.jpg
Viilennystä työskentelyyn akkukäyttöisellä puhaltimella
Lämpimällä ilmalla työskentely saa hien pintaan ja jaksamisteho laskee. Apu tähän löytyy tehokkaasta akkukäyttöisestä tuulettimesta, joka on helppo ottaa mukaan sinne missä viilennystä tarvitaan.
20217_71633.jpg
Listasimme kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt - katso, mistä voit saada vähennyksen
Kotitalousvähennys tuo helpotusta veroihin ostaessasi kotiisi tai vapaa-ajan asunnollesi siivous- ja remonttitöitä. Kotitalousvähennys on kalenterivuosikohtainen ja vähennys myönnetään vuodelta, jolloin olet maksanut yrityksen laskun. Tiedätkö, mistä töistä vähennyksiä siis saa ja kuinka paljon?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton