Laatoitus

Tarvittavat työvälineet

- rullamitta

  - vesivaaka
   - alumiini- tai puuohjuri
    - pitkä suorakulma
     - hammastettu teräslasta
      - laattaleikkuri
       - saumanarua
        - pesusieni ja siivousliinoja
         - laattavasara
          - saumauskumi
           - laastipalju
            - sekoituskone
             - kittipistooli


              Työohje sisältää märkätilan seinien ja lattian laatoituksen. Ennen työtä tarkistetaan, että lattiakaadot täyttävät vaatimukset (suihkun alueella 1:50 ja muualla 1:80) ja vesieristys on tiivis. Työjärjestys suunnitellaan siten, että laatoitus aloitetaan seinäpinnoista ja laatoituksen valmistumisen jälkeen vesieristetään lattia. Lattialämmitys tulee kytkeä pois vähintään 2 vuorokautta ennen lattian laatoittamista.

              Seinien laatoitus

              Mittaukset ja laattajaon suunnittelu

              1. Tila mitataan ja laattajako suunnitellaan ottaen huomioon sauman vahvuus (tavallisesti 3–6 mm). Ikkuna- ja oviaukkojen sivut pyritään laatoittamaan kokonaisilla laatoilla. Seinien sivuilla leikatut laatat sijoitetaan molempiin nurkkiin, jotta laatoitus näyttää rauhalliselta. Seinän ylimmäinen laatta suunnitellaan myös kokonaiseksi.

              2. Alareunaan kiinnitetään suora alumiiniohjuri. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää höylättyä puuta. Ohjurin yläreunan korko on seinän toiseksi alimmaisen laatan alareuna. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla.

              Kuivissa tiloissa puinen ohjuri voidaan kiinnittää ruuveilla. Märkätiloissa ohjuri tuetaan lattiasta tukipuilla, koska vesieristys ei saa rikkoutua.Kuivissa tiloissa puinen ohjuri voidaan kiinnittää ruuveilla. Märkätiloissa ohjuri tuetaan lattiasta tukipuilla, koska vesieristys ei saa rikkoutua.
              Laatoitus

              3. Sekoitetaan laastijauhe puhtaaseen veteen valmistajan ohjeen mukaan. Laastin annetaan seisoa noin 10–15 minuuttia, kunnes sekoitetaan uudelleen.

              8. Tarkastetaan vesivaa’alla päällekkäisten laattojen pystysuoruus. Korjataan tarvittaessa.

              9. Nurkkiin tulevat laatat asennetaan yleensä leikattu reuna seinään päin. Tartunnan varmistamiseksi myös leikattuihin laattoihin levitetään laastia ennen asentamista. Kulmissa ja lattianrajassa sauma jätetään puhtaaksi elastista saumausta varten.

              10. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

              Laatat leikataan asianmukaisella laattaleikkurilla. Kuvasta näkee myös niin sanotut ”papukaijapihdit”, joilla saa nakerrettua laattaa.Laatat leikataan asianmukaisella laattaleikkurilla. Kuvasta näkee myös niin sanotut ”papukaijapihdit”, joilla saa nakerrettua laattaa.

              11. Laastin kuivumisen jälkeen saumanaru poistetaan. Laatoituksen valmistuttua ohjuri irrotetaan seinästä. Seinän alimmainen laatta kiinnitetään vasta lattialaatoituksen jälkeen.

              Lattian laatoitus

              Mittaukset ja laattajaon suunnittelu

              1. Lattiaan piirretään suora merkkiviiva oviaukosta vastakkaiselle seinälle. Viivan on oltava suorakulmassa oviseinän kanssa.

              2. Laattajako suunnitellaan ja piirretään alumiinilinjariin tai suoraan höylättyyn lautaan. Leikatut laatat sijoitetaan seinän vierustalle mahdollisimman näkymättömään paikkaan.

              3. Linjari asetetaan suoraan kulmaan merkkiviivaan nähden. Suorakulmaisuus tarkastetaan pitkällä suorakulmalla. Linjarin etäisyyden seinästä on hyvä olla noin 1 m, jolloin seinän ja linjarin väli yletytään laatoittamaan.

              Laatoitus

              4. Sekoitetaan laastijauhe puhtaaseen veteen valmistajan ohjeen mukaan. Laastin annetaan seisoa noin 10–15 minuuttia, kunnes sekoitetaan uudelleen.

              5. Laastia levitetään teräslastan sileällä puolella lattiaa vasten voimakkaasti painaen. Laastia levitetään vain sen verran, mitä ehditään laatoittamaan ennen laastin kuivumista.

              Kuva-099

              6. Laasti kammataan lastan hammastetulla puolella noin 45 asteen kulmassa.

              Kuva-109

              7. Laatat ladotaan ensin linjarin vierestä laattajaon mukaisesti. Laatat painetaan lattiaan kiinni ja laattaa liikutetaan hieman sivusuunnassa, jotta laasti tarttuu kunnolla. Laattaa voi naputella kevyesti laattavasaralla. Tämän jälkeen ladotaan loput linjarin ja seinän väliset laatat.

              8. Linjari siirretään uuteen paikkaan noin metrin etäisyydelle laatoituksesta. Suorakulmaisuus tarkistetaan pitkällä suorakulmalla. Laatoitus suoritetaan vastaavalla tavalla kuin on edellä mainittu.

              9. Työn edetessä välillä tarkastetaan suorakulmalla ja vesivaa’alla laattojen suoruus. Korjataan tarvittaessa.

              10. Reunoille tulevat laatat asennetaan yleensä leikattu reuna seinää vasten. Tartunnan varmistamiseksi myös leikattuihin laattoihin levitetään laastia ennen asentamista. Lattian ja seinän välinen sauma jätetään puhtaaksi elastista saumausta varten.

              11. Ylipursunut laasti poistetaan siten, että saumoissa on laastia enintään puoliväliin asti. Laatat puhdistetaan kostealla sienellä ja puhdistusliinalla.

              Lattian kaivo

              Kaivon asennuksessa on oltava erittäin huolellinen. Kehys kiinnitetään laattalaastilla kohtisuoraan kaivon suulle. Laatan ja kehyksen välinen sauma saumataan elastisella massalla.

              Kuva-105
              Kuva-106

              Saumaus

              1. Laatoituksen annetaan kuivua noin 2–3 vuorokautta ennen saumausta. Laatat kostutetaan vedellä ennen saumauslaastin levitystä.

              2. Saumauslaasti sekoitetaan valmistajan ohjeen mukaan. Laasti levitetään saumauskumilla painaen vinosti laattasaumoihin nähden.

              Kuva-121
              Kuva-122

              3. Ylimääräinen saumauslaasti poistetaan pinnalta saumauskumilla. Saumausaineen annetaan sitoutua valmistajan ohjeen mukaan (noin 0,5 tuntia). Jos saumat painuvat, tehdään toinen saumaus noin 15–30 minuutin kuluttua ensimmäisestä saumauksesta.

              Saumoja voidaan muotoilla esimerkiksi pyöreällä puutikulla.Saumoja voidaan muotoilla esimerkiksi pyöreällä puutikulla.

              4. Laatoitus pestään kostealla pesusienellä. Lopuksi laatoitus puhdistetaan puuvillaisella siivousliinalla.

              Kuva-138

              Elastinen saumaus

              1. Seinän ja lattian väliset saumat, nurkkasaumat, kahden eri materiaalin väliset saumat ja läpiviennit saumataan elastisella massalla. Sauman ympäristö suojataan maalarinteipillä.

              _MG_4396

              2. Massa puristetaan kittipistoolilla saumaan ja sauma tasoitetaan märällä sormella tai puulastalla. Maalarinteippi irrotetaan välittömästi saumauksen jälkeen.

              _MG_4400
              _MG_4401

              Lähde: Ratu 74-0312
               
              Julkaistu
              29.4.2015