• Etusivu
  • Talo

Märkätilan vedeneristys

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43245.jpg

Tarvittavat työvälineet

- tela x2

- sivellin

- mattoveitsi

- vispilä sekoitukseen

- lasta

- sakset

Yhtiömuotoisissa taloissa vesieristys kuuluu taloyhtiön vastuuseen ja näin ollen myös työn valvonta. Vesieristys ei vaadi sertifioitua tekijää. Urakoitsija on kuitenkin vastuussa tehdystä työstä.

Ohje sisältää sisäpuolisen vedeneristyksen nestemäisillä tuotteilla. Ennen työn aloittamista varmistetaan, että lattialämmitys on ollut kytkettynä pois muutaman vuorokauden ajan. Lattian kaltevuuden tulee olla 1:100 ja lattiakaivon alueella 1:50 noin 0,5 metrin säteellä. Alustan pitää olla kuiva ja puhdas.

Seinän ja lattian vesieristys

1. Tarvittaessa telataan pohjustusaine valmistajan ohjeen mukaisesti ja noudatetaan kuivumisaikaa.

2. Sekoita vedeneristysaine vispilällä huolellisesti valmistajan ohjeen mukaan.

20154_43246.jpg

3. Varsinainen eristystyö aloitetaan sivelemällä nurkat, saumat, materiaalien liittymäkohdat sekä ruuvinkantojen kohdat vedeneristysaineella.

20154_43247.jpg

4. Tuoreeseen vedeneristekerrokseen painetaan vahvikekangas lastaa apuna käyttäen.

20154_43248.jpg

5. Tämän jälkeen vahvikenauhan päälle sivellään uusi kerros ja varmistetaan kankaan kunnollinen kiinnittyminen. Vahvikenauhojen jatkokset limitetään 50 mm.

20154_43249.jpg

6. Läpiviennit voidaan tehdä vahvikenauhasta leikkaamalla tai käyttämällä valmiita läpivientikappaleita. Kiinnitys tulee samalla tavalla kuin edellä on mainittu.

20154_43250.jpg

Lattiakaivon vesieristys

7. Lattiakaivon tiivistys voidaan tehdä itseliimautuvalla kaivolaipalla. Laippa painetaan huolellisesti kuivuneeseen pohjustepintaan.

20154_43251.jpg

8. Kaivolaipan kahdella sivulla on vahvikekankaat, jotka sivellään vedeneristeaineella.

20154_43252.jpg

9. Muille sivuille asennetaan vahvikekangas minimissään 30 mm laipan päälle. Lopuksi vedeneriste sivellään kokonaan laipan yli.

20154_43253.jpg

10. Eristettävät pinnat telataan vedeneristeaineella.

20154_43254.jpg

11. Valmistajan ohjeen mukaisen kuivumisajan jälkeen levitetään toinen eristekerros samalla tavalla kuten edellä mutta ristiin.

12. Vedeneristeen kuivuttua leikkaa kaivon kohdalle vähintään 40 mm kaivon halkaisijaa pienempi reikä. Asenna kaivon kiristysrengas valmistajan ohjeen mukaisesti. Jos renkaan alta jää näkyviin vedeneristyksen reuna, leikataan se pois ja tarvittaessa tiivistetään saniteettisilikonilla.

Kynnys

Märkätilan vedeneristys nostetaan kynnystä vasten 15–20 mm valmiista lattiapinnasta.

Lopputarkastus:

Vesieristyksen kuivuttua leikataan mattoveitsellä noin 3 x 3 cm:n kokoiset palaset (seinästä ja lattiasta) ja mitataan vesieristyksen kalvopaksuudet työntömitalla. Mittaustulokset dokumentoidaan, ja jos kalvopaksuus on valmistajan ohjeen mukainen kaikkialla, paikataan leikatut kohdat sivellen vähintään kahteen kertaan. Yleisimmin kuivakalvopaksuuden pitää ylittää 0,4 mm seinissä ja 0,5 mm lattiassa sekä lattiakaivon kohdalla 1,2 mm.

Vinkkejä

    - Lattian vesieristys kannattaa aloittaa seinien laatoittamisen jälkeen.
    - Aloita lattian vesieristys kauimmaisesta nurkasta ovelta päin katsoen.
    - Vahvikenauhoja on saatavilla 10 cm:n ja 20 cm:n levyisinä.
    - Läpivienteihin ja nurkkiin on saatavilla valmiita vahvikepaloja.

Lähteet:
-SisäRYL 2013

-Ratu 63-0303 Sisäpuolinen vedeneristys. Menekit ja menetelmät.

-RT 84-11166 Märkätilojen rakenteet.

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20215_70811.jpg
Maatilan päärakennuksen lämmitysremontti
Lämmityksen parissa huhkiminen vaihtui huolettomuuteen, kun sipoolaisella tilalla siirryttiin maalämpöön alkuvuodesta 2021.
20108_22658.jpg
Rakentamisen hurja kasvuvauhti jatkuu
Asuinrakennusten lupakuutiot kasvoivat 56 prosenttia ja erityisesti rivi- ja ketjutalojen lupakuutiot kolminkertaistuivat edellisen vuoden toukokuuhun verrattuna. Myös teollisuus- ja varastorakennusten ja julkisten palvelurakennusten lupakuutiot olivat kasvussa. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vuorostaan vähenivät noin 50 prosenttia vuoden takaisesta. Tiedot ilmenevät Tilastokeskuksen rakennus- ja asuntotuotantotilaston ennakkotiedoista.Vuoden 2010 toukokuussa myönnettiin rakennuslupa 2960 uudelle asunnolle, mikä on runsaan kolmanneksen enemmän kuin vuotta aiemmin. Rivi- ja ketjutaloasuntojen lupien määrä kolminkertaistui ja pientaloasuntojenkin lupamäärä kasvoi 66 prosenttia vuoden takaisesta. Myös kerrostaloasuntojen lupien määrä kasvoi 14 prosentilla.Tammi-toukokuussa kaikkien rakennusten lupien määrä kasvoi 7 prosenttia edellisestä vuodesta. Asuinrakennusten lupien määrä kasvoi 67 prosenttia. Liike- ja toimistorakennusten lupakuutiot vähenivät lähes viidenneksellä edellisen vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.
20155_43421.jpg
Arjen pienet ylellisyydet yhtenä Asuntomessuteemana
Helppous. Sujuvuus. Toiminnallisuus. Nämä ovat asioita, joita jokainen konkreettisesti kaipaa kodin arkeen. Kukapa meistä ei kaihoa helppoa ja sujuvaa arkea ja jos siihen liitetään vielä ripaus pientä ylellisyyttä, niin voiko enempää toivoa.Mitä sinusta kuuluu toimivaan arkeen?
20204_64174.jpg
Mikä avuksi, kun piha on rikkakasvien tai sammaleen valtaama?
Pihan rikkakasvit eivät ilahduta ketään, mutta hyvä uutinen on, että ne on mahdollista saada aisoihin oikeilla hoitotoimenpiteillä. Ota käyttöön hyödylliset vinkit!
20229_79462.jpg
Kolme ratkaisua huoneiden tilaongelmiin
Tässä kolme esimerkkiä, joissa Liune-ovi parantaa asumisen viihtyisyyttä ja arjen toimivuutta kotona. Mitä enemmän tilaa asukkaalle suunnitellaan, sitä arvokkaampi asunto on. Liune-oven avulla seinä- ja lattiapinta jäävät vapaaksi, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä. Tiesitkö, että liukuovia on saatavilla myös saunatiloihin?
20144_38656.jpg
Kosteusvahingot kuriin keittiössä
Asennuttamalla kosteusvahdin astianpesukoneen yhteyteen voidaan välttää vesivuodon aiheuttamat suuret vesivahingot keittiössä. Kosteusvahdin anturi on erittäin herkkä havaitsemaan kosteutta ja antaa hälytyksen vuodon sattuessa.Kosteusvahdilla voidaan valvoa tiskikoneen lisäksi muitakin vettä käyttäviä laitteita ja kodinkoneita, kuten esimerkiksi lämminvesivaraajaa sekä myös kiinteistön kaikkia rakenteita, joissa kosteusvahingon vaara on todennäköinen. Kun kosteusvahti havaitsee kosteutta valvottavassa kohteessa, se antaa hälytyksen sekä summeriäänenä että merkkivalolla. Hälytykset on mahdollista saada mobiililaitteeseen mikäli kosteusvahti on liitetty osaksi ABB-free@home-kodinohjausjärjestelmää tai KNX-taloautomaatiota. Kosteusvahdin avulla on myös mahdollista katkaista veden tulo hälytystilanteessa. Kun järjestelmään on liitetty välirele, se ohjaa päävesijohdon magneettiventtiilin automaattisesti kiinni hälytyksen yhteydessä.Kysy vakuutusyhtiöstäsi, saatko alennusta vakuutusmaksuun, jos olet asentanut kotiisi kosteusvahdin.Tilaa ABB asennuskalusteet -esite Esitepalvelusta

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton