• Etusivu
  • Talo

Sisäpuolinen tasoitetyö

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43218.jpg

Tarvittavat materiaalit

- sekoituskone ja vispilä

- teräslastoja ja liippa

- sekoitusastia

- hiontalevy jatkovarrella

- hiomapaperia

- leveä harja

- työpukki

Ennen varsinaista työtä ikkunat, patterit ja muut ei-tasoitettavat pinnat suojataan huolellisesti suojamuovilla. Tarkastetaan, että ilman ja pinnan lämpötila- ja kosteusolot täyttävät tuotteen valmistajan ohjeen mukaiset vaatimukset. Alusta tarvittaessa puhdistetaan pölystä harjaamalla tai imuroimalla.

Valmistelevat työt

1. Tasoitettavasta pinnasta poistetaan ylimääräiset kohoumat, nystermät ja naulat. Valmistajan käyttöselosteesta tarkastetaan sopiiko tasoite kyseiselle pinnalle. Enimmäiskerrospaksuutta ei saa ylittää.

2. Massa sekoitetaan veteen vispilällä valmistajan ohjeen mukaan. Yleensä tasoitemassa annetaan seistä 15–30 minuuttia sekoituksen jälkeen valmistajan ohjeen mukaan. Massaa tehdään valmiiksi vain sen verran mitä työstöaikana ehditään levittämään.

Osittain tasoitus

3. Astiasta otetaan tasoitetta pieneen lastaan ja painumat ja syvennykset tasoitetaan teräslastalla voimakkaasti painamalla.

4. Levysaumoihin levitetään tasoitetta reunaohennuksien leveydelle.

20154_43219.jpg

5. Asetetaan saumanauha märkään tasoitepintaan. Varmista, että nauha on yhteensopivaa käytettävälle tasoitteelle.

20154_43220.jpg

6. Nauha painetaan saumaan teräslastalla. Sauma annetaan kuivua ennen seuraavaa työvaihetta. Sisänurkissa nauha ensin taitetaan ja sitten painetaan teräslastalla alustaan.

20154_43223.jpg

7. Nauhan päälle levitetään uusi kerros tasoitetta ja tasoitetaan levypintojen tasolle. Jos levyissä ei ole reunaohennusta, massaa levitetään vielä sauman molemmin puolin. Ulkonurkissa käytetään kartonkisaumanauhoja tai vaihtoehtoisesti metallivahvisteisia jos tila on alttiina kovalle kulutukselle.

20154_43224.jpg
20154_43225.jpg

8. Tasoitteen kuivumisajan jälkeen kohdat hiotaan hiomalevyä käyttäen.

20154_43226.jpg

9. Hiomisen jälkeen pöly poistetaan seinäpinnasta harjaamalla.

20154_43227.jpg

Kokonaantasoitus:

10. Pohjatasoitetta levitetään leveällä liipalle apulastaa apuna käyttäen.

20154_43228.jpg

11. Tasoite nostetaan seinälle samalla voimakkaasti painaen. Ylimääräinen tasoite poistetaan seinältä liipan reunalla ja pyyhkäistään apulastaa käyttäen jäteastiaan.

20154_43229.jpg

12. Tasoituksen jälkeen laastin kuivuttua liipan reunan jäljet hiotaan tasaiseksi hiomalevyllä. Tarvittaessa levitetään uusi kerros pohjatasoitetta kohtisuoraan edelliseen kerrokseen nähden.

20154_43230.jpg

13. Pintatasoite liipataan pystysuoraan seinää vasten ja katto luonnonvalon suuntaisesti.

14. Liipattu pinta hiotaan hiomalevyllä tasoitteen kuivuttua. Myös kulmat viimeistellään hiomalla.

15. Ylimääräinen pöly harjataan valmiista pinnasta.

Lähde: Ratu 72-0308

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20214_69721.jpg
Unelmien koti -äänestys on ratkennut - katso tulokset!
Rakentaja.fi:n järjestämässä Unelmien koti 2021 -äänestyksessä lukijat saivat valita oman suosikkitalomallinsa kuuden ehdokkaan joukosta. Suurimmat äänipotit keräsivät yksitasoiset hirsitalot, voittajaksi 643 äänellä noussut Hirsijukka 147-13H ja kakkossijan 627 äänellä napannut Honka Touko 120 1A. Kolmanneksi äänestettiinmassiivipuu CLT:stä valmistettu Saaristotalojen City 128, joka sai 595 ääntä.
20084_10024.jpg
Finlaysonilla lukuisia allergiatunnustuotteita
Vuodetekstiilien, tyynyn, peitteen ja patjan kanssa vietetään keskimäärin kolmannes vuorokaudesta. Finlayson mahdollistaa yhdessä Allergia- ja Astmaliiton kanssa laadukkaan unen myös herkimmille: useimmille Finlayson- ja Familon-tuotteille on myönnetty Allergia- ja Astmaliiton Allergiatunnus.Finlayson-vuodemalliston Finlayson-sijauspatja on markkinoiden ainoa sijauspatja, jolle on myönnetty Allergiatunnus. Vuodemallistoon kuuluu kuusi korkealaatuista Allergia- ja Astmaliiton kanssa yhteistyössä kehitettyä sijauspatjaa, joissa on vetoketju neljällä sivulla, joten päällinen on helppo irrottaa ja pestä kahdessa osassa 60 asteessa.Kehoa lähellä olevat Finlayson-vuodetekstiilit ja Familon-peitteet ja -tyynyt on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa. Ne täyttävät tiukat allergiakriteerit, ja niille on myönnetty Allergiatunnuksen käyttöoikeus. Finlayson-tekstiileissä käytetään kansanvälisen Ökö-Tex standardin (suomeksi Turvallinen Tekstiili) täyttäviä kankaita, joten niiden formaldehydiarvot ovat erittäin alhaisia.
20235_81847.jpg
Luotettava yhteistyökumppani LVI-remonteissa
LVI-remontit ovat monimutkaisia projekteja, jotka vaativat tarkkaa suunnittelua, aikataulutusta ja laadukkaita materiaaleja. Onkin tärkeää löytää luotettava kumppani, joka tarjoaa laadukkaita tuotteita, pystyy takaamaan tuotteiden saavutettavuuden ja tarjoaa asiantuntevaa tukea läpi projektin.
keltainen omakotitalo ja keväinen puutarha
Turvalliset ja tehokkaat eristeet
Lämmöneristämisen ja ilmanvaihdon oikeanlainen toteuttaminen on eräs keskeisimmistä tekijöistä rakennuksen asumisviihtyvyyden kannalta. Tehokkaaseen lämmöneristämiseen sijoitetut eurot palautuvat pienentyneinä lämmityskuluina muutamassa vuodessa.ISOVERilta löytyy turvallisia ja tehokkaita ratkaisuja äänen- ja lämmöneristämiseen tuoden asumismukavuutta käyttäjilleen ja samalla auttaen suojelemaan ympäristöä.ISOVER-eristeet on valmistettu ja kehitetty Suomessa, joten ne sopivat suomalaisiin oloihin. Eristeet valmistetaan Hyvinkäällä ja Forssassa. Osoituksena suomalaisesta alkuperästä ja suomalaista työtä edistävästä vaikutuksesta, onkin Suomalaisen Työn Liitto myöntänyt ISOVERille Avainlipun.
20192_56347.jpg
Kohti puhtaampaa puun pienpolttoa
Omakotiasujista sekä omakotitaloa harkitsevista 58 % on sitä mieltä, että jokaisessa omakotitalossa pitäisi olla tulisija. Puunpolton pienhiukkaspäästöt kuitenkin herättävät rakentajissa kysymyksiä. Miten pienhiukkaspäästöjä voitaisiin vähentää ja edistää puhtaampaa puun polttoa?
20212_68792.jpg
Raikkaampi sisäilma kotiin - lue LVI-Tohtorin mietteet Wive-venttiilistä
VILPE Wive -korvausilmaventtiilit saavat kehuja LVI-Tohtori Lassi Pirttikoskelta. Pirttikoskella on yli kymmenen vuoden kokemus alalta ja erityisesti vanhempien omakotitalojen LVI-töistä. Hänen yrityksensä LVI-Tohtori tarjoaa LVI-palveluja Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueella.Varsinkin tuuletusluukkuun asennettava Wive-venttiili saa kehuja ammattilaiselta.- Tuuletusluukkuun asennettava Wive on todella helppo asentaa. Asiakas voi jopa asentaa sen itse. Katsot vain, että luukku on oikean mallinen ja valitset sopivan paikan porattavalle reiälle. Hyvistä ohjeista saa myös apua, Pirttikoski toteaa.Pirttikoski on asentanut Wive-venttiilin yhteen kohteeseen ja kahdessa muussa kohteessa asukas huolehti itse asennuksesta. Tuotetta on tarvittu 1950–1980-luvun omakotitaloissa, joissa asukkaat olivat huomanneet sisäilman tunkkaisuuden. Muiden LVI-töiden ohessa oli kätevä laittaa korvausilman saanti kuntoon.Helpon asennuksen lisäksi Wive-venttiilissä on hyvä ilmanohjaus, joka vähentää vedon tunnetta.- Venttiili on avoin vain ylhäältä, eli kylmä ilma puhalletaan yläviistoon, jolloin se saadaan sekoittumaan lämpöisen huoneilman kanssa, Pirttikoski kertoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton