• Etusivu
  • Materiaalit

Parketti- ja laminaattipäällystetyö

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43208.jpg

Tarvittavat työvälineet:

- rullamitta

- suorakulma

- taltta

- lyijykynä

- vasara

- puukko

- kiiloja

- hienohampainen käsisaha

- 30 cm pitkä lyöntikapula

- asennusrauta

- akkukone poranterällä

- pistosaha tarvittaessa

Työohje sisältää lukkopontillisen parketin asentamisen. Ennen työn aloittamista tarkistetaan, että alusta on tasainen. Poikkeama saa olla 2000 mm:n matkalla enintään 3 mm. Alusta imuroidaan huolellisesti pölystä.

1. Päällysteen alle asennetaan kosteus- ja askeläänieriste valmistajan ohjeen mukaisesti. Kaistaleet limitetään toisiinsa 200 mm.

2. Ennen ensimmäisen lautarivin asennusta tarkistetaan aloitusseinän suoruus. Jos seinä ei ole suora, sahataan seinän muoto aloitusrivin lautoihin.

3. Mitataan tarvittavien lautarivien määrä. Jos tilan viimeinen lautarivi jää valmistajan ohjetta kapeammaksi, sahataan aloitusrivin lautoja kapeammaksi.

4. Tarvittaessa ensimmäisestä lautarivistä poistetaan urospontin huullos taltalla tai sahalla ja asennetaan tasainen sivu seinää vasten. Seinien ja lautojen väliin on jätettävä elämisvara (8–10 mm valmistajan ohjeen mukaan) kiilojen avulla. Suurissa tiloissa elämisvara on 1,5 mm lattian leveysmetriä kohden.

20154_43209.jpg

5. Ensimmäisen rivin seuraavat laudat kiinnitetään päädyistään lukkoponteilla. Jos valmistaja edellyttää liimakiinnitystä, käytetään reilusti liimaa ja ylipursunut liima pyyhitään välittömästi laudan asentamisen jälkeen.

20154_43210.jpg

6. Rivin viimeinen lauta joudutaan usein katkaisemaan. Jos lauta jää valmistajan ohjeen mukaista sallittua pituutta lyhyemmäksi, on myös edellistä lautaa lyhennettävä. Sahattaessa käytä hienohampaista sahaa, jotta laudan pintarakenne ei repeä.

20154_43211.jpg

7. Toinen rivi aloitetaan edellisen rivin katkaisusta jääneellä palalla, jos se täyttää valmistajan ohjeen mukaisen minimipituuden (tavallisesti n. 30 cm). Yleensä lukkopontilliset laudat kiinnitetään päädyistään ensin koko rivi kerrallaan. Tämän jälkeen kiinnitetään rivi edelliseen lautariviin loivassa kulmassa kiiloja apuna käyttäen.

20154_43212.jpg

8. Seuraavaksi poistetaan kiilat ja naputellaan sauma tiiviiksi sivusta lyöntikapulaa ja vasaraa käyttäen. Lyöntikapulan on oltava riittävän pitkä ja tarpeeksi kovasta puusta tehty. On varottava, että laudan ponttirakenne ja pinta eivät vaurioidu.

20154_43213.jpg

9. Seuraavat rivit asennetaan kuten edellä. Päätyjatkosten tulee porrastua pituusaumaan nähden viereisillä laudoilla (yleensä 300–500 mm valmistajan ohjeen mukaan).

20154_43214.jpg

10. Tilan viimeinen lautarivi kannattaa kiinnittää asennusraudan avulla. Asennusraudan ja seinän väliin kannattaa laittaa esimerkiksi puupalikka, jotta seinään ei tulisi painaumia.

20154_43215.jpg

Läpiviennit:

Laudan lyhyen ja pitkän sivun läpiviennit mitataan ja merkitään lautaan suorakulman avulla. Läpivientien kohdalle porataan yleensä 20 mm putken halkaisijaa suurempi reikä, jolloin laudalle jää elämisvara. Lauta katkaistaan reikien keskikohdasta 45 asteen kulmassa. Reikien väli katkaistaan pistosahalla ja jäljelle jäänyt palanen kiinnitetään liimalla lautaan kiinni. Ylipursuava liima pyyhitään pois ja pala kiristetään kiilojen avulla.

Oven pystykarmi:

Paikoilleen asennetut karmit sahataan käsisahalla lattiapinnan yläreunan tasoon, jotta päällyste saadaan asennettua karmin alle.

Irtokynnykset:

Lopuksi päästään kiinnittämään irtokynnykset, joilla peitetään lattian liikuntasauma.

Vinkkejä:

- Jalkalistan paksuuden tulee olla noin 1/3 liikuntasaumaa suurempi, jotta ei muodostu rakoja listan ja lattian väliin.

- Kiinteiden kalusteiden ja kodinkoneiden alle ei suositella asennettaviksi uivaa lattiarakennetta, koska se saattaa aiheuttaa rakoilua saumoissa.

- Laudat asennetaan usein huoneeseen tulevan päivänvalon suuntaisesti. Mikäli alustana on lautalattia, tulee pintalattia asentaa siihen nähden poikittain.

- Helpottaaksesi päätypontin lukkiutumista heiluta sitä hieman ylös-alas suunnassa lautaa kiinnitettäessä.

Lähde: Ratu 77-0316

Materiaalit
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20198_59262.jpg
Etäkäytettävä pesukoneventtiili
Muuten hyvä ja toimiva hana, muttei pesukoneventtiiliä? Oraksen pesukoneventtiili on tuotesarjasta riippumaton, ts. sitä voidaan käyttää minkä pesuallashanan tai keittiöallashanan kanssa tahansa. Oras älykäs pesukoneventtiili sisältää älykkään painonapin, ohjausyksikön ja elektronisen venttiilin. Painonappi on etäohjattu, joten sitä ei tarvitse sijoittaa venttiilin välittömään läheisyyteen. Pesukoneventtiili on helppo asentaa, tasoon ei tarvitse porata reikiä!
20199_59725.jpg
Valopallo hurmasi äänestäjät
Rakentaja.fin järjestämä Pihavalaisinäänestys on päättynyt. Äänestyksessä esiteltiin kuusi erilaista pihavalaisinta. Äänestykseen osallistui 3 766 äänestäjää. Äänestysaika oli 12.-26.8.2019.
20154_43243.jpg
Robottiruohonleikkuri tekee työt puolestasi
Boschin innovatiivinen robottiruohonleikkuri Indego pitää huolen nurmikostasi leikaten sen automaattisesti sinun nauttiessa vapaa-ajastasi. Indegon "Logicut" -järjestelmä on älykäs navigointijärjestelmä, joka kartoittaa ensin leikkuualueen ja laskee tehokkaimman reitin. Lopputuloksena on kaunis ja elinvoimainen nurmikko.
201810_55128.jpg
Energiatehokkuus voi heikentää mobiiliverkkoa - ongelmaan on ratkaisu
FF-SIGNAL on Finnfoam Oyn ja StealthCase Oyn kehittämä signaalivahvistin, joka asennetaan rakenteiden sisään, esimerkiksi ikkunan karmien väliin tai betoniseinään ohutrappauksen alle. Kestävässä FF-SIGNALissa ei ole mekaanisia ja liikkuvia osia, jotka vahingoittuisivat tai kuluisivat käytössä. Tämä innovatiivinen ja signaalia välittävä passiivinen elementti vahvistaa matkapuhelinsignaalien läpäisyä seinärakenteiden läpi, lopputuloksena saavutetaan jopa 30-100 kertaa voimakkaampi signaalin läpäisy.
20074_4745.jpg
Vesikattotutkimuksen tulokset
Tutkimuksen yhteenvetoonTutkimus tehtiin maaliskuun tutkimuksen yhteydessä. Samassa yhteydessä tutkittiin piha- ja julkisivuhankkeet. Tutkimuksen vastasi 593 uudisrakentajaa, 490 remontoijaa ja 170 vapaa-ajanasuntohankkeen omaavaa.
20111_24164.jpg
Ammattitaitoisista elementtiasentajista kysyntää
- NCC Rakennus Oy:n ja TTS:n elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen asennusharjoitukset käynnistyivät TampereellaNCC Rakennus Oy on aloittanut yhdessä TTS:n (Työtehoseura) rakennusalan koulutusyksikön kanssa elementtiasentajien TäsmäKoulutuksen. Koulutusjaksot toteutetaan sekä Tampereella että Vantaalla. Ajatus elementtiasentajien koulutushankkeesta heräsi kun huomattiin, että varsinkin nuoremmat rakennusalan työntekijät tarvitsevat koulutusta ja harjoitusta ennen ryhtymistään asennusryhmän jäsenenä asentamaan tuhansia kiloja painavia betonielementtejä. Koulutuksen kautta haluttiin varautua myös tulevaan ja kouluttaa alalle uusia ammattilaisia, sillä tulevina vuosina suuri määrä elementtiasentajia on eläköitymässä. Myös rakennushankkeiden määrän kasvaminen ja pula alan osaajista toi välittömän tarpeen koulutuksen toteuttamiselle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton