• Etusivu
  • Talo

Julkisivun lisälämmöneristys ja puuverhous

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43200.jpg

Aloitusprofiili kiinnitetään yleensä ruuveilla tai naulatulpilla.

Tarvittavat materiaalit

- rullamitta

- vasara

- pitkä vesivaaka

- mattoveitsi ja/tai villaveitsi

- akkukone

- katkaisu- ja jiirisaha

- maalisuti pohjamaalaukseen

Työohje sisältää puurunkoisen omakotitalon lisälämmöneristämisen tuulensuojalevyllä. Talon ulkopinta verhoillaan puulla.

Vanhan verhouksen purku

1. Vanha verhous puretaan runkoon/tuulensuojalevyyn saakka. Vanhat ja huonokuntoiset puuosat ja eristeet korjataan. Ennen lisälämmöneristystä tarkistetaan alustan suoruus ja kuivuus.

Lisälämmöneristys

2. Seinän alaosaan tai sokkelin yläreunaan kiinnitetään puurima tai käyttötarkoitukseen soveltuva aloitusprofiili. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

3. Tuulensuojalevyjen asennus aloitetaan reunasta ja levyt voidaan kiinnittää joko pysty- tai vaakasuuntaan. Levyt kiinnitetään mekaanisesti seinärunkoon muovisilla naulausvälikkeillä k600 jaolla pysty- ja vaakasuunnassa.

20154_43201.jpg

4. Levyjen saumat teipataan valmistajan ohjeistamalla teipillä asennuksen yhteydessä.

Nurkan levytys ja teippaus.
Nurkan levytys ja teippaus.
20154_43206.jpg

Tuuletusriman asennus

5. Ennen rimoitusta voidaan asentaa hiirilista, jotta tuuletusväliin ei pääse tuholaisia. Asennuksessa noudatetaan valmistajan ohjeita.

6. 25 x 100 mm naulauspuut kiinnitetään pystysuoraan k600 jaolla. Rimat naulataan tuulensuojalevyn läpi vähintään 75 mm pitkillä kuumasinkityillä nauloilla. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa’an avulla.

7. Jos ulkoseinä verhoillaan pystyyn, lisätään vaakarimoitus k600 jaolla tuuletusvälin varmistamiseksi.

Vaakaverhous

1. Vaakaverhouksen aloituslauta ulotetaan noin 25 mm perustuksen päälle. Vaakasuoruus tarkistetaan vesivaa’alla. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla.

2. Jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Pystyverhous

1. Noin 25 mm perustuslinjan alapuolelle kiinnitetään kannatuslauta. Kannatuslaudan vaakasuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla. Aloituslaudat tulevat kannatuslautaa vasten samaan korkeuteen ja näin ollen nopeuttaa työtä.

2. Lautojen alapäät sahataan ulospäin viistoiksi. Päät pohjamaalataan ennen asentamista.

3. Laudat kiinnitetään kuumasinkityillä nauloilla 600 mm:n välein. Laudan ollessa yli 100 mm leveä, kiinnitys tapahtuu kahdella naulalla. Lautojen pystysuoruus tarkistetaan pitkällä vesivaa’alla riittävän usein.

4. Mahdolliset jatkokset sijoitetaan naulauspuiden kohdalle mahdollisimman tasaisesti koko seinäpinnalle. Jatkoksien päät sahataan ulospäin vinoiksi, niin että liitoksen ulkopinta on tiivis. Lautojen päät pohjamaalataan ennen asentamista.

Lähde: Ratu F31-0354

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20163_45629.jpg
Huippuimuri säästää energiaa
Täysin uudenlainen kaksikomponenttinen aluskatteen tiiviste tekee tehtävänsä pahimmallakin säällä: Koska 2K-tiiviste ulottuu saumattomasti katon aluskatteen alta läpiviennin yläosaan asti, se estää täysin veden ja lumen pääsyn läpiviennin reiästä katemateriaalin ja aluskatteen väliin ja edelleen eristeisiin. Uusi aluskatteen 2K-tiiviste on jatkossa mukana yleisimmissä, tutuissa ja toimivissa VILPE®-katonläpivientisarjoissa: Aalto 2K, Classic Vino 2K, Muotokate 2K, Tiili 2K, Unitile 2K ja Vittinge 2K.Tutustu 2K-esitteeseenVILPE®-kattoläpiviennit sekä muut VILPE®-tuotteet on suunniteltu tee-se-itse -periaatteella. Yksi henkilö riittää tekemään kaikki asennuksessa tarvittavat työvaiheet asennusohjeita noudattaen. Paketeissa tulevatkin mukana kaikki asennuksessa tarvittavat osat eikä erikoistyökaluja tarvita.
200710_7158.jpg
Täyslämmin Kastelli-huvila
Kastelli-Huvila on lattioita ja nurkkia myöten lämpimän vedoton kovallakin tuiskulla. Aamulla voi herätä uuteen päivään ja astella avojaloin aamuaskareille. Kastelli-Huvilan ainutlaatuinen lämpimyys perustuu Kastellin omakotitalosta tuttuun rakentamistapaan. Paikalla tehty huvila on saumaton ja lämmin joka kohdasta.
200711_7427.jpg
Terveellinen koti
Vietämme päivittäin lähes 90 % ajastamme sisätiloissa, joko kotona, koulussa, työpaikalla tai harrastuksissa. Työpaikoilla on kiinnitetty huomiota sisäilman laatuun jo pitkään, koska sen on todettu vähentävän ihmisten sairastelua ja parantavan työtehoa. Sen sijaan koti-ilman laatu on jäänyt pienemmälle huomiolle homeongelmaisia koteja lukuunottamatta.Kuitenkin tutkimuksissa on todettu, että normaalin kodin ilmanlaatu saattaa olla jopa yhtä huonoa kuin suurehkon kaupungin ilma. Tätä ovat edesauttaneet mm. tiiviimmin rakennetut talot, keskuslämmitys ja vähentynyt tuulettaminen.Keskuspölynimuri on yksi ratkaisu parantamaan sisäilman laatua ja tekemään kodistasi miellyttävämmän ja terveellisemmän ympäristön.Lisätietoa keskuspölynimureista...
20192_56377.jpg
Mittaa nopeammin ja luotettavammin
Lähes kaikessa rakentamisessa ja remontoinnissa tarvitaan mittaamista. Onnistuneen lopputuloksen kannalta tarkka mittaustulos on ehdottoman tärkeää. Vaikka huolellisesti käytettynä perinteinen rullamitta onkin hyvä työkalu, ei se kuitenkaan aina sovellu kaikkiin kohteisiin ja anna riittävän täsmällistä tulosta. Etenkin etäisyyksien kasvaessa tai kaarevilla pinnoilla käytettävyys saattaa osoittautua varsin haasteelliseksi. Uudenaikaisella lasertekniikalla varustetut Zamo-laseretäisyysmittalaitteet takaavat maksimaalisen tarkat ja luotettavat mittaustulokset kätevästi napin painalluksella.
202211_80173.jpg
Onnistu tontin hankinnassa - huomioi ja selvitä nämä asiat
Moni meistä haaveilee rakennuttavansa uuden kotitalon, omiin tarpeisiin erityisen hyvin sopivan pientalon. Ennen varsinaista rakentamista unelmaa kohti lähdetään aina hankkimalla rakennuspaikka eli tontti. Rakennuspaikan valinta ja hankinta viitoittavat tärkeitä suuntaviivoja eri suunnittelualoille, ensimmäisenä kohteen arkkitehtisuunnitteluun. Rakentamiskustannuksiinkin tontilla on merkittävä vaikutus.
202110_73165.jpg
Tunnustus liiketoiminnan edistämisestä ja laajentamisesta
Viimeisen seitsemän vuoden aikana Lumon Espanjan henkilöstön määrä on kasvanut 70 työntekijästä lähes 400:aan ja yhtiön liikevaihto on kasvanut 9 miljoonasta eurosta 50 miljoonaan euroon. Tällä hetkellä yhtiö rakentaa Espanjan Antequeraan parvekelasitehdasta, joka aloittaa tuotannon elokuussa 2022.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton