• Etusivu
  • Talo

Välioven asennus

Rakentajan toimitus
Julkaistu 27.04.2015
20154_43194.jpg

Tarvittavat materiaalit

- akkukone

- puukiiloja

- karmi- tai puuruuveja (sinkittyjä ja vähintään 6 mm halkaisijaltaan)

- vesivaaka

- rullamitta

- vasara

- käsisaha

- ruuvinväännin

Ovien mitat ilmoitetaan moduulimittana, jossa yksi moduuli (M) on 100 mm. Väliovea valittaessa mittaa asennusaukon leveys ja korkeus useasta eri kohdasta. Karmin ja seinän väliin jätetään yleensä 10–15 mm:n asennusväli. Esimerkiksi 800 x 2100 aukkoon sopii 8 x 21M (790 x 2090 mm) kokoinen ovi.

1. Ennen asennustyön aloittamista karmin yläpuu kiinnitetään sivupuihin ruuveilla.

2. Suotavaa on, että lattian pintamateriaali on asennettu ennen välioven asennusta. Mikäli lattian pintamateriaali puuttuu ennen välioven asennusta ja lattia halutaan yhtenäiseksi oven molemmilta puolilta, on karmien pystypuiden alle laitettava korokkeeksi laudat. Laudan paksuus määräytyy pintamateriaalin lopullisesta korosta +2 mm.

3. Karmi nostetaan paikalleen ja kiilataan yläkulmista. Pystykarmit kiilataan kiinnityspisteiden yläpuolelta. Alaosaan kiilataan kynnysleveyden pituinen ripa.

20154_43195.jpg

4. Tarkistetaan karmin pysty- ja vaakasuoruus vesivaa’alla sekä mitataan ristimitta. Säädetään kiiloilla tarvittaessa.

20154_43196.jpg

5. Saranapuolen ruuvit kiinnitetään seinärunkoon. Lukkopuolen ruuvit kiinnitetään kevyesti myöhemmin tehtävää säätöä varten.

20154_43197.jpg

6. Nostetaan ovilevy saranoille ja ruuvataan kiinni.

20154_43198.jpg

7. Oven käynti tarkistetaan. Tarvittaessa säädetään karmin kiinnitysruuveja ja kiiloja kiristämällä tai löysäämällä. Lukkopuolen ruuvit kiristetään.

8. Sahataan kiilat karmin tasoon kuitenkaan karmeja vahingoittamatta. Kiinnitysreiät peitetään esimerkiksi muovitulpilla.

9. Viimeistellään ovi lukkorungolla ja ovenpainikkeilla.

20154_43199.jpg

10. Lopuksi kiinnitetään irtokynnys lattiapinnan ollessa valmis. Kynnys kiinnitetään usein ruuveilla tai naulatulpilla alusmateriaalista riippuen.

Lähde: Ratu 0419

Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20082_8986.jpg
Hyvän olon sauna
Saunan muodonmuutosSauna on tilana tarkoituksellisestikin hieman erillään asuinhuoneista, melkeinpä piilossa. Saunaa käytetään kuitenkin usein päivittäin – tai ainakin sen välittömässä yhteydessä olevaa pesutilaa. Niinpä myös saunan näkyviin rakenteisiin kiinnitetään yhä enemmän huomiota. Suomalainen sauna onkin muuttanut muotoaan ja olemustaan ihan viime vuosina varmasti enemmän kuin kodin mikään muu tila. Saunasta halutaan tehdä hyvänolon tyyssija, jossa niin mieli kuin silmäkin lepää. Hyvän näköinen sauna ja sen käytöstä saatava nautinnollinen saunakokemus syntyvätkin kokonaisuudesta, jossa on mietitty kaikki yksityiskohdat, kuten kiuas, lauteet, seinämateriaalit ja valaistus.
20172_48419.jpg
Kastelli-talo Lempäälään, 2.osa:Suunnitelmista kohti rakennuslupaa
Kesällä 2012 alkaneessa seurantakohteessamme seuraamme asiakkaan omien suunnitelmien pohjalta toteutetun Kastelli-talon rakentamista Lempäälään. Lähtökohtana oli lehti-ilmoituksen perusteella yksityiseltä ostettu yli 2000 neliön tontti, jolle haluttiin yksikerroksinen omakotitalo.Lue myös edellinen osa: Tontista talosuunnitelmiin
20164_46342.jpg
Viisi vinkkiä takan valintaan
Talven kuumin puheenaihe on ollut kodin huoltovarmuus ja mahdolliset sähkökatkot, ja erityisesti sähkökatkoista aiheutuva kodin toimintojen heikentyminen. Parhaiten näihin pystyt varautumaan ennakoimalla. Huoltovarmuuden parantamiseen varaavan takan hankkiminen on erityisen hyvä keino, koska varaavalla takalla lämmität kotisi ja valmistat myös ruoan ilman sähköä.No, mistä sitten voi tietää, millainen takka omaan kotiin tai vapaa-ajan asuntoon tulisi valita? Oma mieltymys määrittää omalta osaltaan takan ulkonäköä. Valittavana on tummaa sekä vaaleaa. Korkeaa ja kapeaa sekä seinän viereen tai keskelle tilaa sijoitettavaa tulisijaa. Miten siis löytää sen oikean, joka soveltuu parhaiten kotiin tai vapaa-ajan asuntoon – muutenkin kuin vain ulkonäöltään?Ohessa viisi vinkkiä helpottamaan tulisijan valintaa.
201911_61524.jpg
Varastoi polttopuusi oikein
Polttopuiden varastoinnissa on tärkeää pystyä pitämään puut riittävän kuivana, olipa varasto sitten ulkona tai sisällä. Kuiva polttopuu syttyy paremmin, palaminen on tehokkaampaa ja puhtaampaa. Kuivan puun lämpöarvo myös on parempi. Säilyttämiseen liittyy kuitenkin paloturvallisuusasioita.
20153_42818.jpg
Mitä on tarpeenmukainen ilmanvaihto?
Ilmanvaihdon tärkein tehtäväon poistaa sisäilmasta rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt, hiilidioksidi sekä kosteus, jota syntyy niin ruuanlaitosta, pyykinpesusta ja hengittämisestäkin. Rakennusmääräykset (RakMk D2) määrittelevät eri tiloille ilmavirrat, joka ilmanvaihtojärjestelmällä tulee saavuttaa, jotta ilma vaihtuu riittävän tehokkaasti.
20235_81768.jpg
Nanopinnoittaminen on kustannustehokas vaihtoehto kylpyhuo­neremontille - lue miksi
Kärsiikö kylpyhuoneesi likaantuneista tai kellastuneista saumoista? Tarraavatko kalkkijäämät pintoihin? Tai homepilkut nurkkiin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton