Listoitus

Tarvittavat työvälineet

- iskuporakone

  - viimeistelynaulain
   - vasara
    - rullamitta
     - katkaisu- ja jiirisaha
      - vesivaaka
       - tuurna tarvittaessa
        - senkkausterä tarvittaessa
         - akkuporakone


          Ovi- ja ikkunalistoitus

          Mittaus ja sahaus

          1. Koko huoneen listat mitataan yhdellä kerralla.
           2. Ovi- ja ikkunalistoituksessa ensin asennetaan pystylista. Lista mitataan ja katkaistaan joko suoraan kulmaan tai 45 asteen jiiriliitokseen.

           Katkaisussa käytetään jiirisahaa.Katkaisussa käytetään jiirisahaa.

           Sovitus ja kiinnitys

           3. Pystylistat sovitetaan paikalleen ja kiinnitetään yhdellä naulalla. Pystysuoruus tarkistetaan vesivaa’alla, jonka jälkeen listat kiinnitetään alustavasti.

            4. Ylä- ja alalistat sovitetaan paikalleen ja naulataan kevyesti. Vaakasuoruus tarkistetaan ja lista kiinnitetään alustavasti.

            Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.

            Lopullinen kiinnitys

            5. Tarkistetaan, että liitokset ovat tiiviit ja listat ovat symmetriset. Liitoskohdat voidaan hioa kevyesti hiomapaperilla.

             6. Listat kiinnitetään lopullisesti.

             Jalka- ja kattolistoitus

             Mittaus ja sahaus

             1. Listoitus aloitetaan yleensä pisimmältä sivulta. Jatkoskohtien päät sahataan 45 asteen jiiriliitokseen, jotta liitos näyttää tiiviimmältä. Alle metrin pituisia jatkoksia tulee välttää.

             Kiinnitys

             2. Listojen kiinnitys betoniseinään tapahtuu ”listatulpilla”. Jalkalistaa painetaan kevyesti lattiaa vasten esimerkiksi laudan palalla ja samalla porataan iskuporakoneella kohtisuoraan listan läpi seinään. Tämän jälkeen listatulppa painetaan listan läpi seinään vasaralla ja lopuksi ruuvataan akkukoneella.
              3. Liitoskohdat hiotaan kevyesti hiomapaperilla ja tarkistetaan liitosten tiiveys. Listat kiinnitetään lopullisesti. Kiinnityksille sopiva väli on noin 60 cm.

              Kattolistat voidaan kiinnittää kattoon tai seinään.Kattolistat voidaan kiinnittää kattoon tai seinään.
              Vinkkejä:

              - Jos et omista jiiri- ja katkaisusahaa, niin listojen sahauksessa voidaan käyttää myös jiirilaatikkoa ja hienohampaista sahaa.
               - Iskuporakoneen ja valmiin lattiapinnan välissä on hyvä pitää esimerkiksi pahvin palasta, jotta lattia ei naarmutu tärinästä.
                - Listatulppien kannat saa piiloon tekemällä ”syvennyksen” listaan senkkausterällä. Tämän jälkeen kanta maalataan tai käsitellään listaan sopivalla pintakäsittelyaineella.


                Lähde: Ratu 0428
                 
                Julkaistu
                24.4.2015