Listoitus viimeistelee huoneen

Kodin pintojen sisustuksessa listoituksella viimeistellään huoneiden ilmeet. Listoitus peittää siististi saumaraot lattian, seinien ja katon liitoskohdissa. Myös ikkuna- sekä ovikarmien ja seinien välinen rako peittyy huolitellun näköiseksi karmilistojen asennuksella.

Työkalut valmiiksi

Jotta listoitustyö sujuisi ilman keskeytyksiä, on hyvä varmistaa, että kaikki tarvittavat työkalut ovat valmiina käytössä. Tällöin vältytään ylimääräisiltä rautakauppareissuilta kesken asennusten.

Tarvittavat työvälineet

 • Rullamitta
 • Kynä
 • Katkaisu- ja jiirisaha tai vaihtoehtoisesti listan katkaisu giljotiini
 • Iskuporakone
 • Akkuporakone
 • Viimeistelynaulain
 • Vasara
 • vesivaaka (vatupassi)
 • Rakennusliima, mikäli ei käytetä mekaanisia kiinnikkeitä

Ennen listojen hankintaa, tulee kaikki huonetilat sekä ikkuna- ja oviaukot mitata, joihin listojen asennus tehdään. Kokonaismäärään on hyvä lisätä vielä noin 10 % hukkavaraa siltä varalta, että kulmasahauksia joudutaan mahdollisesti uusimaan.

Ovi- ja ikkunalistoitus

Ovi- ja ikkunalistoituksessa ensin asennetaan pystylista. Lista mitataan ja katkaistaan joko suoraan kulmaan tai 45 asteen jiiriliitokseen. Katkaisussa käytetään jiirisahaa, jossa voidaan helposti asettaa 45 asteen teräsäätö kulmakatkaisua varten.

Katkaisussa käytetään jiirisahaa.Katkaisussa käytetään jiirisahaa.

Pystylistat sovitetaan paikalleen ja kiinnitetään ensi yhdellä naulalla. Pystysuoruus tarkistetaan vielä vatupassilla, jonka jälkeen listat kiinnitetään alustavasti.

Ylä- ja alalistat sovitetaan paikalleen ja naulataan kevyesti. Vaakasuoruus tarkistetaan ja lista kiinnitetään alustavasti.

Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.

Lista naulataan ikkunakarmiin viimeistelynaulaimella. Lista voidaan kiinnittää myös naulaamalla käsin, jolloin naulan upotuksessa käytetään apuna tuurnaa.

Ennen lopullista kiinnittämistä tarkistetaan, että liitokset ovat tiiviit ja listat ovat symmetriset. Liitoskohdat voidaan hioa kevyesti hiomapaperilla.
 

Jalka- ja kattolistoitus

Listoitus aloitetaan yleensä pisimmältä sivulta. Jatkoskohtien päät sahataan 45 asteen jiiriliitokseen, jotta liitos näyttää tiiviimmältä. Alle metrin pituisia jatkoksia kannattaa välttää.

Listojen kiinnitys betoniseinään tapahtuu ”listatulpilla”. Jalkalistaa painetaan kevyesti lattiaa vasten esimerkiksi laudan palalla ja samalla porataan iskuporakoneella kohtisuoraan listan läpi seinään. Tämän jälkeen listatulppa painetaan listan läpi seinään vasaralla ja lopuksi ruuvataan akkukoneella.

Kun listat ovat kiinni, liitoskohdat hiotaan kevyesti hiomapaperilla ja tarkistetaan liitosten tiiveys. Listat kiinnitetään lopullisesti. Kiinnityksille sopiva väli on noin 60 cm.
 

Kattolistat voidaan kiinnittää kattoon tai seinään.Kattolistat voidaan kiinnittää kattoon tai seinään.

Rakojen viimeistely kittaamalla

Mikäli listojen liitoskohtiin on jäänyt näkyviä rakoja, voidaan ne täyttää kittausmassalla. Valmis listavalkoinen massa pursotetaan tarkasti raon päälle ja tiivistetään teräslastalla kevyesti painaen. Tarvittaessa ylimääräinen massa pyyhitään pois.

Kittauksella saadaan nurkka-, kulma ja jatkoskohdat viimeisteltyä siisteiksi. Myös mikäli seinän ja listan väliin jää rakoa, voidaan ne täyttää kittausmassa avulla.
 

Vinkkejä

 • Jos et omista jiiri- ja katkaisusahaa, niin listojen sahauksessa voidaan käyttää myös jiirilaatikkoa ja hienohampaista sahaa. Laite- ja konevuokraamoista on myös saatavilla giljotiini, jonka avulla listat katkaistaan mekaanisesti vipuvarren avulla painaen.
 • Iskuporakoneen ja valmiin lattiapinnan välissä on hyvä pitää esimerkiksi suojapaperia tai pahvia, jotta lattia ei naarmutu tärinästä.
 • Listatulppien kannat saa piiloon tekemällä ”syvennyksen” listaan senkkausterällä. Tämän jälkeen kanta maalataan tai käsitellään listaan sopivalla pintakäsittelyaineella.
 • Listat voidaan myös kiinnittää ruuvien tai naulojen sijasta rakennusliimalla. Kiinnitysvaiheessa listaa pidetään hetki paikallaan kunnes saadaan hyvä alkutartunta liimattavaan pintaan. Tällöin kiinnityksestä tulee luja ja pitävä.

 
Julkaistu
15.10.2021