Toimivassa kodissa ovi ei ole koskaan tiellä

Ympäristöä pidetään esteettömänä silloin, kun se on toimiva, turvallinen ja helppokäyttöinen sen jokaiselle käyttäjälle. Toimiva ympäristö lisää kaikkien tasa-arvoisuutta ja omatoimisuutta. Esteettömässä ympäristössä on otettu huomioon niin liikuntarajoitteiset kuin toimintaesteiset henkilöt, joiden kyky liikkua, toimia tai kommunikoida on rajoittunut. Esteellisiä ihmisiä on väestöstämme noin kymmenes.

Suunnittele ja sisusta esteetöntä tilaa

Osta liukuovi edullisesti Verkkokaupasta

Liune-liukuovet vastaavat
modernin asumisen vaatimuksia sekä
esteettisesti että teknisen toimivuuden
kannalta.Liune-liukuovet vastaavat modernin asumisen vaatimuksia sekä esteettisesti että teknisen toimivuuden kannalta.
– Jokainen tarvitsee esteettömyyttä jossain elämänvaiheessa: lapsena kaikki on ensin korkealla ja vanhana taas matalalla. Kun huolehditaan perusesteettömyydestä, suunniteltu ympäristö sopii mahdollisimman monelle, mahdollisimman pitkään, muistuttaa Toimivan Kodin Tiina Teivainen.

Informaatiokeskus ja myyntinäyttely Toimiva Koti DoMedi esittelee erilaisia esteettömiä ratkaisuja kotiympäristöihin. Yksi näistä on Lundellin Liune-liukuoviratkaisu, joka soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseen sekä asuin- että toimitilakohteisiin.

Liukuovi sopii uudis- ja korjausrakentamiseen

Liunessa ovilevy liukuu seinärakenteen sisään tehden ympäristöstä turvallisen ja toimivan. Ovi ei ole koskaan tiellä, sillä halutessaan se lukkiutuu paikoilleen ovirakenteen sisään. Lisää tilaa aktiivikäyttöön vapautuu 1–3 m2 verrattuna tavalliseen kääntyvään oveen, joka saattaa kaventaa kulkuaukon leveyttä tehden pyörätuolilla kulun mahdottomaksi.

Liune-liukuovet vastaavat modernin asumisen vaatimuksia sekä esteettisesti että teknisen toimivuuden kannalta. Esteettömiä ratkaisuja halutaan jo rakennusvaiheessa yhä enenevässä määrin. Hyvin suunniteltu kantaa pitkälle, jatkaa Teivainen.

Esteettömissä tilaratkaisuissa ei ole kynnyksiä oviaukoissa. Myöskään Liune-liukuoviin ne eivät kuulu.

Liunessa ovilevy liukuu seinärakenteen
sisään tehden ympäristöstä turvallisen
ja toimivan.Liunessa ovilevy liukuu seinärakenteen sisään tehden ympäristöstä turvallisen ja toimivan.
Kynnyksetön ratkaisu tekee liikkumisesta vaivatonta ja turvallista – niin liikuntarajoitteisille kuin kaikille muillekin. Teivainen muistuttaa, että vuositasolla kotitapaturmien määrä on huima: kolmannes kaikista tapaturmista tapahtuu kotona.

Älykkäät ratkaisut avuksi

Älykäs koti tarkoittaa talotekniikan älykästä toimintaa, esimerkiksi ovien tai kaapistojen sulkemista älypuhelimen avulla. Kotiteknologia hyödyntää teknologian uusia mahdollisuuksia jatkuvasti.

– Teknologia tuo valtavia mahdollisuuksia esteettömyyteen. Myös Liune-tuotteet voidaan yhdistää rakennuksen ympäristönhallintalaitteisiin. Ovet on mahdollista toteuttaa automaattiovina, joita ohjataan kaukosäätimellä, liiketunnistimella tai painonapilla, sanoo Lundellin Leena Lundell-Pendov.

Suunnittele ja rakenna viisaasti

Pitkällä aikavälillä esteettömyys tulee edullisemmaksi, sillä tilojen toimivuus vähentää muutostarvetta ja lisää eri toimintojen sujuvuutta. On hyvä muistaa, että joskus puutoksia on käytännössä mahdoton korjata jälkeenpäin.

– Ajattelemattomasti rakennettu on kallis. Esteettömyys maksaa laskelmien mukaan noin 10 € enemmän neliöltä, mutta hyvällä suunnittelulla hinta saadaan takaisin. Vaatimukset tulee ottaa huomioon jo suunnittelun alkaessa, muistuttaa Teivainen.

”Tajusin vasta 80 vuotiaana mites iso ja tärkeä asia on esteettömyys. Kun ottaa esteettömyysasiat nyt rakentamisessa huomioon, ne kodit menevät hyvin kaupaksi tulevaisuudessakin. Esteettömyys kuuluu kaikille perheille, niin lapsiperheille kuin vanhuksillekin,” kertoo Aira Samulin.

Suunnittele ja sisusta esteetöntä tilaa

Teknologia tuo valtavia mahdollisuuksia esteettömyyteen. Myös Liunetuotteet
voidaan yhdistää rakennuksen ympäristönhallintalaitteisiin.Teknologia tuo valtavia mahdollisuuksia esteettömyyteen. Myös Liunetuotteet voidaan yhdistää rakennuksen ympäristönhallintalaitteisiin.
 
Julkaistu
10.4.2015