• Etusivu
  • Talo

Toimivassa kodissa ovi ei ole koskaan tiellä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Aulis Lundell Oy
Päivitetty 23.10.2023
20229_79460.jpg

Liune-liukuovet vastaavat modernin asumisen vaatimuksia sekä esteettisesti että teknisen toimivuuden kannalta.

Ympäristöä pidetään esteettömänä silloin, kun se on toimiva, turvallinen ja helppokäyttöinen sen jokaiselle käyttäjälle. Toimiva ympäristö lisää kaikkien tasa-arvoisuutta ja omatoimisuutta. Esteettömässä ympäristössä on otettu huomioon niin liikuntarajoitteiset kuin toimintaesteiset henkilöt, joiden kyky liikkua, toimia tai kommunikoida on rajoittunut. Esteellisiä ihmisiä on väestöstämme noin kymmenes.

– Jokainen tarvitsee esteettömyyttä jossain elämänvaiheessa: lapsena kaikki on ensin korkealla ja vanhana taas matalalla. Kun huolehditaan perusesteettömyydestä, suunniteltu ympäristö sopii mahdollisimman monelle, mahdollisimman pitkään, muistuttaa Toimivan Kodin Tiina Teivainen.

Informaatiokeskus ja myyntinäyttely Toimiva Koti DoMedi esittelee erilaisia esteettömiä ratkaisuja kotiympäristöihin. Yksi näistä on Lundellin Liune-liukuoviratkaisu, joka soveltuu niin uudis- kuin korjausrakentamiseen sekä asuin- että toimitilakohteisiin.

Liukuovi sopii uudis- ja korjausrakentamiseen

Liunessa ovilevy liukuu seinärakenteen sisään tehden ympäristöstä turvallisen ja toimivan. Ovi ei ole koskaan tiellä, sillä halutessaan se lukkiutuu paikoilleen ovirakenteen sisään. Lisää tilaa aktiivikäyttöön vapautuu 1–3 m2 verrattuna tavalliseen kääntyvään oveen, joka saattaa kaventaa kulkuaukon leveyttä tehden pyörätuolilla kulun mahdottomaksi.

– Liune-liukuovet vastaavat modernin asumisen vaatimuksia sekä esteettisesti että teknisen toimivuuden kannalta. Esteettömiä ratkaisuja halutaan jo rakennusvaiheessa yhä enenevässä määrin. Hyvin suunniteltu kantaa pitkälle, jatkaa Teivainen.

Esteettömissä tilaratkaisuissa ei ole kynnyksiä oviaukoissa. Myöskään Liune-liukuoviin ne eivät kuulu.

Kynnyksetön ratkaisu tekee liikkumisesta vaivatonta ja turvallista – niin liikuntarajoitteisille kuin kaikille muillekin. Teivainen muistuttaa, että vuositasolla kotitapaturmien määrä on huima: kolmannes kaikista tapaturmista tapahtuu kotona.

Älykkäät ratkaisut avuksi

Älykäs koti tarkoittaa talotekniikan älykästä toimintaa, esimerkiksi ovien tai kaapistojen sulkemista älypuhelimen avulla. Kotiteknologia hyödyntää teknologian uusia mahdollisuuksia jatkuvasti.

– Teknologia tuo valtavia mahdollisuuksia esteettömyyteen. Myös Liune-tuotteet voidaan yhdistää rakennuksen ympäristönhallintalaitteisiin. Ovet on mahdollista toteuttaa automaattiovina, joita ohjataan kaukosäätimellä, liiketunnistimella tai painonapilla, sanoo Lundellin hallituksen puheenjohtaja Leena Lundell.

Suunnittele ja rakenna viisaasti

Pitkällä aikavälillä esteettömyys tulee edullisemmaksi, sillä tilojen toimivuus vähentää muutostarvetta ja lisää eri toimintojen sujuvuutta. On hyvä muistaa, että joskus puutoksia on käytännössä mahdoton korjata jälkeenpäin.

– Ajattelemattomasti rakennettu on kallis. Esteettömyys maksaa laskelmien mukaan noin 10 € enemmän neliöltä, mutta hyvällä suunnittelulla hinta saadaan takaisin. Vaatimukset tulee ottaa huomioon jo suunnittelun alkaessa, muistuttaa Teivainen.

"Tajusin vasta 80 vuotiaana mites iso ja tärkeä asia on esteettömyys. Kun ottaa esteettömyysasiat nyt rakentamisessa huomioon, ne kodit menevät hyvin kaupaksi tulevaisuudessakin. Esteettömyys kuuluu kaikille perheille, niin lapsiperheille kuin vanhuksillekin," kertoo Aira Samulin.

Aulis Lundell Oy
Talo
väliovi
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.
20225_78281.jpg
Kaikki ovet eivät eristä ääntä, vaikka aistiesteetön koti kaipaa juuri sitä
Aistiesteettömyys tarjoaa etuja jokaiselle kodissaan viihtyvälle. Kotiin palatessasi haluat varmasti, että aistisi saavat levätä ja nauttia ympäristöstäsi. Onko kotisi ulkoasu miellyttävä katsella, rauhoittava kuunnella ja miellyttävä haistaa? Tunnetko olon turvalliseksi ja mukavaksi kodissasi? Kaikki nämä tekijät kuvaavat aistiesteettömyyttä. Tässä artikkelissa tarkastelemme ovien merkitystä aistiesteettömyyteen erityisesti äänieristyksen näkökulmasta.
suurista talon ikkunoista näkee ulos vehreään metsään. sisällä sisustus vaaleaa puuta ja valkoinen sohva. Sisällä on paljon myös viherkasveja
Sisustuksen uusi aalto vuonna 2024 – Biofilinen suunnittelu
Vuosi 2024 on täällä, ja se tuo mukanaan uusia tuulia sisustuksen maailmaan. Kotimme ovat paikkoja, joissa vietämme suuren osan ajastamme, ja sisustustrendit heijastavat yhä enemmän henkilökohtaisia arvojamme ja elämäntapaamme. Tänä vuonna trendit kutsuvat meitä luomaan tiloja, jotka eivät ainoastaan näytä hyvältä, vaan myös tuntuvat hyvältä sekä vievät meidät takaisin luonnon pariin.
20227_78914.jpg
Tule asuntomessuille tutustumaan erilaisiin oviratkaisuihin
Moduulirakentaminen on erottamaton osa tulevaisuuden asuinrakentamista ja Liune on osana Lundell X MOD moduulikonseptia. Teräsmoduulit tuodaan toistamiseen asuntomessuille suuren yleisön eteen. Löydät Liunen ja X MOD kohteen rannan tuntumasta Ua5.
20188_54402.jpg
Mihin rakennuksien väliseinissä ylipäänsä tarvitaan kääntyvää ovea?
Liune on uusi väliovistandardi, joka helpottaa tilan suunnittelua ja sisustamista. Asumisen tarpeet ovat eriytymässä. Enää ei ole oikeaa asumisen käsitystä, joka sopisi kaikkiin asumistilanteisiin. Tilaa tarvitaan asuntoihin, sillä ne pienenevät joka vuosi ja asukkailla on vuosi vuodelta vähemmän tilaa itselleen. Vaihtamalla asunnon kaikki väliovet i -oviksi, L-ovien tilalle saadaan vapautettua seinä- ja lattiatilan kodin asukkaiden käyttöön.Hyvä ja toimiva asunto vaatii hyvän suunnittelun. Asunnon viihtyvyyteen vaikuttaa väljyyden tuntu, valoisuus, värit ja materiaalit sekä tilan kalustettavuus. Tutkimustenkin mukaan kaikki arvostavat väljää tilaa. Tärkeää toimivalle asunnolle pitkällä aikavälillä on muunneltavuus eri elämäntilanteisiin.
Perhe viettää aikaa olohuoneessa
Puzer - keskuspölynimuri ja pölytön ympäristö ovat tärkeä osa perheen hyvinvointia
Jokainen ihminen arvostaa puhdasta koti-ilmaa. Mutta perinteinen pölynimuri ei riitä tekemään kodista kunnolla puhdasta - poistoilmassa oleva hienon hieno pöly jää leijailemaan ja laskeutuu uudestaan. Puzer - keskuspölynimuri on tehokkaampi. Puzer poistaa kodistasi kaikkein pienimmänkin mikropölyn ja on sitä paitsi hiljainen ja helppo käyttää.Puzer-keskuspölynimuri vie poistoilman ulos.Tosiasia on, että tavallisen pölynimurin pölysuodatinta ei kerta kaikkiaan voi tehdä niin tiiviiksi että se keräisi myös pienet mikrohiukkaset huoneilmasta. Miksi mikrohiukkaset sitten pitäisi poistaa imuroimalla. Pölyallergikot tietävät vastauksen

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton