Kodin valaistuksessa on selvästi nähtävissä siirtymävaihe ledivalaistukseen. Valaisimien ja valonlähteiden hinnat ovat laskeneet ja perinteisissä valaisimissa ledejä on järkevä käyttää halogeeni- ja energiansäästölamppujen sijaan. Ledilamput kuluttavat noin (75 - 80 %) vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Säästö syntyy ledilamppujen pitkän eliniän myötä. Laadukas ledilamppu kestää 25 000 tuntia.
Ledit syttyvät heti myös pakkasessa, joten ne soveltuvat hyvin ulkovalaisimiin. Lisäksi ne eivät sisällä myrkyllistä elohopeaa kuten energiansäästölamput, myyntijohtaja Janne Näränen Eulilta kertoo.
Ne, jotka remontoivat tai rakentavat, ostavat yhä useammin ledivalaisimen, jossa on kiinteä valonlähde. Kuluttajat haluavat energiaa säästäviä ratkaisuja, joita ei tarvitse huoltaa. Valaistus voidaan myös integroida helposti osaksi rakennusta tai kalusteita, jolloin itse valaisimet eivät näy paljoa ja häikäisy voidaan minimoida.
Ledivalaisimet mahdollistavat tarkemman valonjaon, jolloin valoa voidaan suunnata sinne, missä sitä tarvitaan ja häiritsevän hajavalon osuus vähenee. Ledivalaistukselle löytyy uusia sovelluksia myös kotien korostus- ja opastusvalaistuksesta. Ledivalaisimilla voidaan korostaa esimerkiksi seiniä, asunnon kohteita tai vaikkapa porrasaskelmia turvallisuuden ja viihtyisyyden vuoksi.
Himmennysominaisuutta arvostetaan, koska valon määrää ja samalla sähkön kulutusta voidaan säätää tarpeen ja tunnelman mukaan. Samasta valaisimesta saadaan tarvittaessa tehokas siivousvalo, mutta television katseluun riittää perusvalaistus.
Valaistuksen ohjaus myös kotiympäristössä kasvaa. Esimerkiksi pihavalaistusta voidaan himmentää yön hiljaisiksi tunneiksi, mutta sitä ei sammuteta kokonaan. Uusia valonlähteitä, joita ei vielä juurikaan valaistuksessa kuluttajakäytössä ole, ovat orgaaniset ledit (OLED) ja laservalaistus.
Minusta tuntuu siltä, että kuluttajat haluavat entistä enemmän värilämpötilaltaan valkoista valoa. Yhä useampi kuluttaja haluaa valaisimeen sellaisen valonlähteen, jonka värisävy on 4000 kelviniä. Värisävyltään 3000 kelvinin tai hehkulampun tuottaman 2700 kelvinin valo ei kiinnosta enää ostajia, Näränen on huomannut. Toki asiasta on mielipiteitä yhtä paljon kuin käyttäjiäkin.