Kodit siirtyvät ledivalaistukseen

Kodin valaistuksessa on selvästi nähtävissä siirtymävaihe ledivalaistukseen. Valaisimien ja valonlähteiden hinnat ovat laskeneet ja perinteisissä valaisimissa ledejä on järkevä käyttää halogeeni- ja energiansäästölamppujen sijaan. Ledilamput kuluttavat noin (75 - 80 %) vähemmän energiaa kuin hehkulamput. Säästö syntyy ledilamppujen pitkän eliniän myötä. Laadukas ledilamppu kestää 25 000 tuntia.

Ledit syttyvät heti myös pakkasessa, joten ne soveltuvat hyvin ulkovalaisimiin. Lisäksi ne eivät sisällä myrkyllistä elohopeaa kuten energiansäästölamput, myyntijohtaja Janne Näränen Eulilta kertoo.

Ne, jotka remontoivat tai rakentavat, ostavat yhä useammin ledivalaisimen, jossa on kiinteä valonlähde. Kuluttajat haluavat energiaa säästäviä ratkaisuja, joita ei tarvitse huoltaa. Valaistus voidaan myös integroida helposti osaksi rakennusta tai kalusteita, jolloin itse valaisimet eivät näy paljoa ja häikäisy voidaan minimoida.

Ledivalaisimet mahdollistavat tarkemman valonjaon, jolloin valoa voidaan suunnata sinne, missä sitä tarvitaan ja häiritsevän hajavalon osuus vähenee. Ledivalaistukselle löytyy uusia sovelluksia myös kotien korostus- ja opastusvalaistuksesta. Ledivalaisimilla voidaan korostaa esimerkiksi seiniä, asunnon kohteita tai vaikkapa porrasaskelmia turvallisuuden ja viihtyisyyden vuoksi.

LED pihapiirivalaisin EULUX01LEDLED pihapiirivalaisin EULUX01LED

Valaistuksen ohjauksella suuri merkitys viihtyisyyteen

Himmennysominaisuutta arvostetaan, koska valon määrää ja samalla sähkön kulutusta voidaan säätää tarpeen ja tunnelman mukaan. Samasta valaisimesta saadaan tarvittaessa tehokas siivousvalo, mutta television katseluun riittää perusvalaistus.

Valaistuksen ohjaus myös kotiympäristössä kasvaa. Esimerkiksi pihavalaistusta voidaan himmentää yön hiljaisiksi tunneiksi, mutta sitä ei sammuteta kokonaan. Uusia valonlähteitä, joita ei vielä juurikaan valaistuksessa kuluttajakäytössä ole, ovat orgaaniset ledit (OLED) ja laservalaistus.

Minusta tuntuu siltä, että kuluttajat haluavat entistä enemmän värilämpötilaltaan valkoista valoa. Yhä useampi kuluttaja haluaa valaisimeen sellaisen valonlähteen, jonka värisävy on 4000 kelviniä. Värisävyltään 3000 kelvinin tai hehkulampun tuottaman 2700 kelvinin valo ei kiinnosta enää ostajia, Näränen on huomannut. Toki asiasta on mielipiteitä yhtä paljon kuin käyttäjiäkin.

Vas. Interno EUSD117PU himmennettävä LED-paneeli sopii kosteisiin ja kuiviin sisätiloihin. Ottoteho 8 W. Valovirta 430 lm. 4000 K. Runko on alumiinia. Pakkaus sisältää (triac) himmennettävän virtalähteen. Valaisimesta on myös malli harmaalla kehyksellä EUSD117HPU ja 3000K malli EUSD117WPU. Oik. Luxe Led voidaan asentaa Eulin 1,5 m ja 2 m pylväisiin. Suositeltava asennusväli on 7-10 metriä. Värivaihtoehdot ovat valkoinen, musta, grafiitinharmaa ja antiikkipronssi.Vas. Interno EUSD117PU himmennettävä LED-paneeli sopii kosteisiin ja kuiviin sisätiloihin. Ottoteho 8 W. Valovirta 430 lm. 4000 K. Runko on alumiinia. Pakkaus sisältää (triac) himmennettävän virtalähteen. Valaisimesta on myös malli harmaalla kehyksellä EUSD117HPU ja 3000K malli EUSD117WPU.
Oik. Luxe Led voidaan asentaa Eulin 1,5 m ja 2 m pylväisiin. Suositeltava asennusväli on 7-10 metriä. Värivaihtoehdot ovat valkoinen, musta, grafiitinharmaa ja antiikkipronssi.

Vaihtamalla energiatehokkaaseen valaistukseen, voi säästää jopa satoja euroja vuodessa.

Kotitalouksien sähkönkäyttö 2011 -tutkimuksen mukaan kodin sähkönkäytöstä valaistukseen kuluu enää 8 %. Vuonna 2006 valaistuksen osuus oli vielä 14 %. Hehkulamput ovat poistuneet markkinoilta ja tehottomat lamput on korvattu tehokkailla vaihtoehdoilla.

Keskikokoisen omakotitalon valaistus ledi- ja loisteputkilampuilla kuluttaa noin 400 - 500 kWh energiaa vuodessa, joten energia maksaa noin 60 - 75 euroa. Halogeenilampuilla vuosikulutus on noin 1 300 – 1 700 kilowattituntia, joten energia maksaa noin 195 - 255 euroa vuodessa.

– Lähde: HS 22.7.2014 Laskelman on laatinut pienrakentamisen energiatehokkuuden asiantuntija Sami Seuna Motivasta.

Jutun kirjoittaja: Loisteen energia-asiantuntija.
 
Julkaistu
13.4.2015