Keittiötrendit 2015 esittelyssä

Novart Oy:n tuotepäällikkö, Sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen kertoo, mitkä asiat vaikuttavat 2015-2016 tyyleihin väreihin ja sisustukseen.

Yhdistele rohkeasti erilaisia kuoseja ja materiaaleja

Matkustamme yhä kauemmaksi ja saamme vaikutteita kohdatuista kulttuureista. Vaikutteet vaihtuvat ja niin myös esineet ympärillämme. Kahvilat, joissa käymme, ravintola, joissa syömme, kansainvälisten lehtien esittelemät kodit ja julkiset tilat – kaikki ne antavat omat piirteensä meidän omiin mieltymyksiimme. Keittiö kokee saman muutoksen kuin kylpyhuoneet, jotka muokkautuivat Spa henkisiksi jo vuosia sitten.

Kuvioissa näkyvät kulttuurien ominaispiirteet. Väritys on rikasta ja niiden sävy on lämmin ja ilmeikäs. Yhdistellään rohkeasti erilaisia kuoseja ja materiaaleja. Lämmin oranssi, munakoison sävy, indigon sininen ja violetti näkyvät ja muodostavat värikkäitä yhdistelmiä. Ylelliset materiaalit ja melkein unohdetut tekniikat ovat osana tätä suuntaa.

Jätä yhteydenottopyyntö Keittiömaailmalle

Tilaa keittiöesitteitä veloituksetta

 

Inka 622, kerma maalattu mdf-peiliovi.Inka 622, kerma maalattu mdf-peiliovi.

Hyllyt ja avokaapit toimivat tavaroiden näyttämönä

Hyllyt, avokaapit ja niiden luovat yhdistelmät syrjäyttävät säilyttämisessä ovelliset kaapit. Avoyksiköt toimivat sekä keittiössä että olohuoneessa vaihtuvien esineiden luontevana näyttämönä. Elementtien rytmi ei ole tasainen vaan vaihteleva. Näyttämönä toimivat myös vitriinit ja tasopinnat. Tasolle sijoitetaan yrttejä ja lähiruoka on edelleen tärkeää.

Sandra 651 Raami, valkoinen maalattu peiliovi.Sandra 651 Raami, valkoinen maalattu peiliovi.

Vedikkeettömyys on edelleen osa kokonaisuutta

Vedikkeettömyys on edelleen vahva osa harmonista kokonaisuutta, mutta yksilöllisyyden tavoittelu tuo vetimet takaisin keittiöön. Ympäristön värit ja pinnat ovat harmonisessa suhteessa toisiinsa. Läpikuultavuus ja kuvioiden viivamaisuus ovat tyypillisiä. Värit ilmenevät usein liukuväreinä.

Matta on hallitseva, mutta kontrastia haetaan kiiltävillä osilla. Luonnonväreissä ja materiaaleissa toistuu teeman pehmeys. Kuvioinnissa haetaan vaikutteita vanhoista printeistä. Teemaan liittyy myös ripaus glamouria peilipintojen, metallivärien ja pehmeiden kankaiden muodossa. Kokonaisuus on valoisa ja hiukan naisellinen. Valkoinen on vahvana taustavärinä. Luonnonvärien lisäksi kokonaisuuksiin saadaan ryhtiä pienillä värikkäillä pinnoilla. Ne ovat usein yhdistetty murrettuun valkoiseen, mutta myös beigen sävyt lisäävät antiikin ja kuluneet vaikutusta.

Siiri 691 valkoinen maalattu mdf-raitaovi.Siiri 691 valkoinen maalattu mdf-raitaovi.

Skandinaavisuus ja saareke ovat edelleen muodissa

Skandinaavisuus on ollut pitkään muodissa ja on edelleen. Tyylejä sekoitellaan vapaammin ja jokaisella esineellä on tarina kerrottavana. Huonekalujen klassikot monelta vuosikymmeneltä yhdistyvät nykyaikaan ja asujan persoonaan. Puu on edelleen tärkeä, mutta se ei ole enää pääasia. Se saa olla myös karheaa – oksat ja syy näkyvät. Pinnoissa on myös luonnon tuntua – rosoisuus on harkittua. Tasoissa polveillaan eri paksuuksina ja materiaaleja yhdistellään luovasti. Jos tilaa on, saareke on edelleen toiminnallisena keskuksena.

Esineissä yhdistellään luonnon muotoja. Kuviot tulevat myös luonnosta: oksat, sienet, kukat jne. Talven ja lumen väriskaala on hallitseva. Mustavalkoisuus ja harmaan sävyt näkyvät monessa paikassa. Valkoinen on tärkein väri. Värit, jotka täydentävät talven ja lumen skaalaa ovat pölyisiä pastelleja. Jäänsininen ja helmenharmaa ovat pehmeiden sävyjen kylmiä versioita. Materiaali yhdistelmissä käytetään kulunutta metallia ja pehmeitä pintoja. Lampaantaljat ja neuleet luovat juuri oikean kontrastin kylmälle pohjoismaiselle talvelle.

Värit ovat tulleet takaisin

Ne ovat hieman haalistuneita ja niissä on samalla ripaus vuosikertaa, mutta myös päävärit ottavat oman paikkansa. Taide on tärkeä inspiraation lähde. Kirkas punainen, kirkas pinkki, oranssi, lämmin keltainen, kirkas vihreä, syaani, koboltin sininen ja violetti. Nämä kirkkaat värit ovat pääasiassa esineissä.

Geometria ja maalaukselliset vaikutteet ovat tärkeitä. Kokonaisuus on kevyt ja ilmava. Sen tähden rakenteissa on paljon keveitä osia, rautalankarakenteita ja ohuita pintoja sekä kalustejalkoja. Teemoja, jotka löytyvät 60-luvulta. Vastapainona kylmien ja voimakkaiden pintojen kanssa on luonnon pehmeät materiaalit esim. villa sekä vanha puu. Mustaa käytetään usein hyvänä taustavärinä. Neutraalit värit beige ja harmaa ovat myös merkittäviä lisävärejä.

Milka usvan valkoinen 960.Milka usvan valkoinen 960.
 
Julkaistu
2.4.2015