Vaihda ilmaa vain tarpeen mukaan ja säästät energiaa

Ilmanvaihdon tärkein tehtävä on poistaa sisäilmasta rakennus- ja sisustusmateriaalien päästöt, hiilidioksidi sekä kosteus, jota syntyy niin ruuanlaitosta, pyykinpesusta ja hengittämisestäkin. Rakennusmääräykset (RakMk D2) määrittelevät eri tiloille ilmavirrat, joka ilmanvaihtojärjestelmällä tulee saavuttaa, jotta ilma vaihtuu riittävän tehokkaasti.

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi Verkkokaupasta

Tilaa ilmainen esite Vallox-ilmanvaihdosta

1920

Perusilmanvaihtoa säädellen

Kun koko perhe on kotona, rakennusmääräysten mukainen perusilmanvaihto hoitaa tehtävänsä: tilat pysyvät raikkaina, eikä kosteus tiivisty ikkunoihin. Ilma on aamulla raikasta makuuhuoneessakin ja asukkaat ovat virkeitä.
Esimerkiksi saunan tai suihkun jälkeen ilmanvaihtoa tulee tehostaa, jotta kosteus poistuu sisätiloista nopeasti eikä jää rakenteisiin muhimaan. Ilmanvaihtoa kannattaa käyttää perusilmanvaihtoa pienemmällä nopeudella, kun suurempaa ilmanvaihdon tarvetta ei ole. Esimerkiksi silloin, kun asunto jää tyhjilleen tai isossa talossa on vähän ihmisiä, ei ilmanvaihtoa kannata pitää liian suurella. Kun ilmanvaihto pienennetään puoleen, sen kuluttama energiamäärä putoaa alle puoleen. Siksi on järkevää säätää ilmanvaihtoa tarpeen mukaan.
Tarpeenmukainen ilmanvaihto ei jätä kosteutta nurkkiin.Tarpeenmukainen ilmanvaihto ei jätä kosteutta nurkkiin.

Antureilla automaattinen ilmanvaihto

Ilmanvaihdon säätäminen tarpeen mukaan voi kuitenkin olla hankala muistaa. Työpaikan ovea avatessa saatat miettiä, että tuliko se ilmanvaihtokone nyt laitettua ”poissa”-tilaan? Vielä enemmän saattaa kismittää, jos muistat ilmanvaihdon vasta mökillä, kun olet juuri saapunut sinne pariksi viikoksi lomallasi. Vastauksena ongelmaan Vallox tarjoaa kosteus- ja hiilidioksidianturit. Anturit haistelevat ilman laatua ja tehostavat sitä tarpeen mukaan. Kun ilmanlaatu on palautunut halutulle tasolle, ilmanvaihdon tehokin laskee. Edullista ylellisyyttä.

Osta suodattimet ja ilmanvaihtokone Rakentaja.fi Verkkokaupasta

Tilaa ilmainen esite Vallox-ilmanvaihdosta
 
Julkaistu
30.3.2015